13/01/2011

Nog veul loepe

We schrijven 31 december.
Een mooie dag om een laatste training van het jaar te plannen. Nu ja, veel later moet je daar niet mee afkomen, of 't is ineens de eerste training van het volgende jaar, maar toch ...

Lang kon ik niet blijven slapen (een kleine zelfstandige, weet je wel ...) maar zo rond het middaguur, wanneer de zon op haar hoogste staat maar geen kat in onze lage landen daar iets van merkt, kon ik toch een klein uurtje ontsnappen om een heerlijk standaard rondje rond het kanaal te lopen. Voor de bekenden van mijn streek: een 'standaardrondje' voor mij is tussen de brug van Coloma in Mechelen en die van Hofstade in, welja, Hofstade. De weg van en naar mijn voordeur meegerekend komt dit neer op een kleine 11 kilometer, btw inclusief.
De perfecte afstand dus voor een rustige uitlooptraining. En als ik zeg uitlopen, dan zeg ik meteen ook alles over het tempo: rustig sjokkend, genietend van de natuur rondom, opzij springend voor de toen nog sterk aanwezige gladde stroken onbetreden ijs.
Bij de voorvernoemde brug van Hofstade, jawel ... die in Hofstade, heb ik niet alleen een kleine 8 kilometer op de teller staan, maar hier begint ook mijn verhaal van vandaag.

Een oude man komt plotseling naast mij. Ter mijner verdediging kan ik aanhalen dat hij op de fiets zat en me dus nietal lopend voor joker zette, maar dat doet er niet eens toe.
Belangrijk is dat hij naast mij kwam en me aansprak met de woorden "Awel manneke", (soms lijkt het alsof iedereen in mijn gouw zijn aanspreking begint met 'Awel manneke'), "gij loept presies goe!?"
Tja, wat moet ik daarop zeggen ... mensen van mijn kaliber zijn nu eenmaal veroordeeld om zelfs succeservaringen van dit allooi aan te grijpen om de moraal op te vijzelen, en dus moest ik eigenlijk wel een beetje blozen.
's Mans volgende vraag verbaasde me echter wel een beetje "Awel manneke", (voorwaar, ze krijgen er bij ons niet genoeg van ...), "an welke hétslag loepte gaai zo?"
Ik weet niet of het bovenstaande enige ondertiteling nodig heeft, maar de oude knakkerd vroeg me dus wat mijn hartslag op dat moment was. Nu moet je weten dat volgens mij de man een leeftijd had die hoog genoeg is om af te stammen uit de tijd dat de hartslag nog niet was uitgevonden en je voor elke vloek of onkuise gedachten voor een aflaat naar meneer pastoor moest die steevast alle boetelingen onder de 16 jaar 3 paternosters, 5 Onze Vaders en een onderhoudsbeurt van de uitlaat voorstelde, maar dat is een ander verhaal.

Na een waarheidsgetrouw antwoord gegeven te hebben "Wel", want mijn generatie kort 'awel manneke' dikwijls af tot 'wel', "op dit moment rond de 125" informeerde ik me naar zijn leeftijd. Blijkt de man 71 te zijn, ook altijd fervent loper geweest doch na een valse heup of 4 veroordeeld tot het per fiets onderhouden van de conditie. Hij vertelde me honderduit over zijn huidige trainingsstramien van 'ne kier of draai per weik mier as hunderd kilomeiter en as ek taaid em zeulfs vaaif kiere', wat zoveel wil zeggen als een keer of 3 per week meer dan honderd kilometer en als hij tijd heeft zelfs 5 keer per week. En dit dan aan een gemiddelde snelheid die vaak de dertig kilometer per uur overstijgt.
71 Jaar ... ik wil er voor tekenen om op die leeftijd ook op die manier een loper in te halen ...

Toen ik de vaartdijk verliet en hij nog rechtdoor moest (om aan mier as hunderd kilomeiter te komen moet een mens al eens rechtdoor durven rijden ...) nam hij afscheid met de prachtige woorden "Awel manneke", (geen commentaar), "da ge der volgend jaair nog veul meugt loepe!".

Toch straf hoe een compleet vreemde zo goed weet wat hij tegen me moet zeggen, niet?

Beste vrienden, mag ik van mijn kant ook jullie allemaal toewensen dat jullie er nog veel mogen lopen!?

08:45 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Prachtig verhaaltje alweer Geert. Jouw doelen voor 2011 zijn precies ook niet min he?! Die marathon rond april/mei: de maasmarathon? ;-)
En dat we inderdaad nog lang en veel mogen lopen :-)

Gepost door: Chris | 13/01/2011

Als wij noorderlingen een belg imiteren begint het ook steevast met 'Awel', of 'Awel zulle'. Ik vind het (a)wel leuk klinken. Nu ik zelf de leeftijd van jouw tijdelijke begeleider benader, weet ik dat je steeds blijft zoeken naar alternatieve vormen van bewegen. Vermits eh... vooropgesteld dat je niet meer kunt hardlopen!

Gepost door: Fred | 13/01/2011

@ Chris: welja, de Maasmarathon staat met stip genoteerd ... beslissing volgt in de komende weken ...

Gepost door: Geert zelf | 13/01/2011

Lief menneke. Zou tof zjin die Maasmarathon want ik sta ergens rond Maastricht te joelen naar Chris dus dan ik jou ook nog even aanmoedigen en eventueel van eten en drinken voorzien.

Gepost door: Danniëlle | 13/01/2011

Ik probeer dat fietsen nog efkes uit te stellen. Maasmarathon? Op eigen kracht of door Chris laten hazen en door Daniëlle laten eten en drinken. Succes verzekerd!

Gepost door: Tiny | 13/01/2011

Dag Geert. Al het beste voor u en uw dierbaren. 't Zal een beresterk jaar worden! Succes.

Gepost door: etienne | 13/01/2011

jij maakt toch wat mee daar zeg..... veel mooie kilometers in 2011

Gepost door: RunningHans | 14/01/2011

De commentaren zijn gesloten.