22/12/2010

Gezouten mening

Ooit heeft me eens iemand gezegd mijn mening niet alleen ongezouten is, maar eveneens onttrokken van alles suikers, vitaminen en levensnoodzakelijke mineralen.
Wat ik denk is dat deze persoon eigenlijk wilde zeggen dat ik veelal een veeleer uitgesproken mening heb over van alles en nog wat, en dat deze bundeling van eigengereide zienswijzen op simpele vraag aan een breed publiek wordt tentoongespreid.

We gaan hier niet teveel in detail treden door nog te vermelden dat deze persoon eigenlijk een bedrijfspsycholoog is die me in het kader van een sollicitatie op de rooster kwam leggen en dat ze tot deze conclusie kwam nadat ik het gros van haar testen in de war had gestuurd door gericht te antwoorden in functie wat ik uit de test naar voren wilde laten komen, iets wat ik haar op voorhand ook al had voor verwittigd. Gevolg: ze heeft dat bedrijf toenertijd het advies gegeven om me niet aan te werven omdat uit haar onderzoek naar voren kwam dat ik licht psychopatische trekjes onder de vacht van mijn persoonlijkheid bewaarde. had ik dat geweten, dan had ik mijn kettingzaag meegenomen naar dat gesprek, maar bon, gedane zaken nemen geen keer, en dat is evengoed waar voor heel wat auto's tijdens de afgelopen 2 dagen.

Het was me het weertje wel hé!? 't Zijn zo van die dagen dat de er een duidelijk onderscheid kan worden gemaakt tussen de mannen achter 't stuur en de jongetjes. Maandagochtend was ik zelf uitermate vroeg (was reeds voor 6u30 op post!) naar kantoor gereden om niet teveel strop te zitten achter laverende stuurloze collega-chauffeurs, dinsdag koos ik echter eieren voor m'n geld en heb ik van thuis uit gewerkt; het was gewoon het risico niet waard.
Vandaag ziet het landschap er nog wel wit uit, maar de rijweg zelf is, enkele kleinere wegen uitgezonderd, zeer goed berijdbaar. Tijdens de ochtenduitzending van mijn geliefde Radio 1 werd dan ook in overdreven mate de loftrompet gestoken over onze landelijke strooidiensten.
Met alle respect voor deze zoutridders, maar ik ben deze mening niet direct toegedaan.

Ten eerste is er het milieuaspect ... ik duizel wanneer ik hoor hoeveel tonnen zout er deze winter alweer over de straatstenen is gekieperd. Zout dat vervolgens allemaal op de één of andere manier in onze natuur, die overigens geen pekel nodig heeft om in de problemen te geraken, terechtkomt: planten verzieken, vogels krijgen een zoutshock, en in de gemiddelde beek zwemt er meer pekelharing dan eender welke andere domestieke vissoort rond.
En waarom? Omdat het gros van de mensen niet met de auto kan rijden!
Voor de aardigheid zou je eigenlijk eens naar een Scandinavisch land naar keuze moeten rijden; anderhalve meter sneeuw, geen korreltje zout wordt daar verkwist aan het wegdek, en toch rijden ze daar zonder probleem met de wagen. Uiteraard ruimen ze de weg wel met sneeuwruimers, en op de voornaamste pijnpunten strooien ze grofkorrelig zand, maar zout? Nog nooit gezien daar!

Het strafste van heel dit verhaal is dan nog dat de mensen die nu juichen en joelen op de banken omdat hun rijbaan ook in de meest extreme winterse omstandigheden tegen minimaal 140 per uur kan worden afgestoven straks weer grommen en grollen omdat diezelfde rijstrook tijdens de komende zomer het onderwerp wordt van eeuwigdurend lijkende wegenwerken. Reden? Kierren en reten in het asfalt raken opgevuld met zout, water druppelt op het zout, zout zet uit, reetjes en kiertjes worden reten en kieren, reten en kieren worden barsten en scheuren, en voor je het weet ligt de Grand Canyon in je straat...
Om terug te keren naar Scandinavië: daar ligt het wegdek er het jaar rond perfect bij!

Enfin, niet dat het mij gevraagd wordt, maar mijn mening over zoutstrooien heb je bij deze gratis en voor niets gekregen.

Ah ja, ter vervollediging van dit berichtje: tegen het advies van de bedrijfspsycholoog in heeft die firma me toch aangeworven, zij het voor een andere positie dan dewelke waarvoor ik had gesolliciteerd ...

07:46 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Moeten we het maar eens wat kalmer aan doen als de wegen is wat minder berijdbaar zijn.

Gepost door: Tiny | 22/12/2010

Ik heb toch liever een zoute Geert die zijn ongezouten mening geeft, in plaats van een bittere Geert. Gelukkig ben je dat niet. :-)
En met die psychopatische trekjes moet ik eens goed lachen. Alhoewel? ;-)

Gepost door: Sandy | 22/12/2010

Bedrijf blij en jij blij!.
En dan
Dat schoonmaken gaat niet van harte merk ik, maar gelukkig gooit mijn werkgever Tatasteel er alles tegen aan om de wegen op het terrein schoon te houden, en dat lukt.
Bevroren wissels kennen ze ook niet, want dan rij je even een hete ijzer menger naar de wissel en binnen no-time is de wissel weer ijsvrij!.

Groet Rinus, gaat met de fiets en het laatste stuk van 5 km is ijsvrij met dank aan.....werkgever.

Gepost door: Rinus | 22/12/2010

bedankt voor de zoutuitleg..... ik doe voorzichtig op de weg met auto en fiets. mij niet gezien met 140 km p/u.... Oke.. ik strooi een beetje zout (gratis bij de gemeente te verkrijgen) op mijn oprit.. Anders kom ik er echt niet af ;-) Hele fijne feestdagen en een mooi gezond en sportief 2011 toegewenst

Gepost door: hans | 22/12/2010

Een mooie dubbel gezouten mening Geert :-)
Fijne kerstdagen voor jullie alle.
Tip strooi niet teveel zout op het eten!

Gepost door: Koen Martens | 23/12/2010

Het is in deze tijd altijd leuk om met mijn oom & tante in Helsinki te bellen ... lang leve de sneeuw :)

Gepost door: Bjorn Paree | 29/12/2010

Hebben jullie al dat zout ingepikt? Hier wordt nauwelijks gestrooid...op de Zeelandbrug al helemaal niets dan zand. Daar mag geen zout op terwijl het kolereding al 40 jaar in het zoute water staat. Over 6 maanden zuchten we weer onder de onbarmhartige zon. Dan liever dit :)

Gepost door: John | 31/12/2010

De commentaren zijn gesloten.