30/11/2010

Cijfertjes

De wereld draait om cijfertjes, of je dat nu wil of niet: het nummer op je salarisstrookje bepaald in grote mate je levensstandaard, en een training is pas geslaagd wanneer de getalletjes inzake afstand, tijd en/of hartslag overeen stemmen met wat je in gedachten had.

Van mij moet je nu niet direct een lofzang aan de hogere mathematiek verwachten, numismatiek is al helemaal niet aan mij besteed en nee, ik word helemaal niet wild bij het zien van een perfecte 9.
Dit neemt niet weg dat ook mijn levensloop in sterke mate onderhevig is aan getallen allerhande, en het is net daarom dat ik al wel eens een pietje precies kan zijn op cijfergebied.
Mateloos erger ik me wanneer de held in de nog meer dan vier maten te klein gekochte Levi's spannende politiethriller onderhandeld over een losgeld en zijn met veel gevoel voor drama en mimiek temidden van de perfecte muzikale score uitgesproken slagzin "You can shove those 20.000 dollars up your ass" op de ondertiteling omgezet wordt naar "Steek voor mijn part die 5.000 euro daar waar normaal alleen maar de kakkerij komt". Dat dichterlijke vrijheid van 'ass' naar 'kakkerij' leidt, daar wil ik gerust in meegaan, maar kan dat getal niet gewoon juist weergegeven worden?

Ok, bon ... de televisie is nu eenmaal altijd al een overroepen media geweest, en dus zou ik me hier beter over zetten, juist? Want als je juiste informatie wil, dan haal je die toch gewoon uit de krant, zjust?
Vergeet 't!
Zo las ik vanochtend op de voorpagina van mijn ochtendkrant de volgende vette kop: "Het voelt -15° aan". -15°?? Celcius of wat?
Toegegeven, toen ik the long and slippery road richting mijn wagen betrad had ik weinig moeite het immer latent aanwezige gevoel om eens enkel in boxershort nnar 't werk te rijden te bedwingen; de omgevingstemperatuur was er niet naar. Maar -15???
Vorige week las ik nog zo een artikeltje. Het ging over een onderzoek van sociaal secretariaat Securex naar pestgedrag op de werkvloer. Je weet wel ... naar aanleiding van (klik hier als je niet tot de 'je weet wel'-categorie behoort).
Volgens de ook hier opvallend vet gedrukte titel zou 1 werknemer op de 8 gepest worden tijdens 't werk. 1 op 8? Mij lijkt dit nogal veel ...
Maar laat ons eens even dieper graven in het artikeltje om aan de hand van wat cijfermateriaal de ware omvang van het probleem te ontdekken:
Ten eerste: 60% van de klagers zegt dat de leidinggevende de pestkop is. OK, dus op een groep van 100 slachtoffers, zijn er 60 die door de baas zelf aangepakt worden. Verderop in het artikel staat dat bij 28%, de dader een collega is, bij 21% zelfs een groep collega's en 9% krijgt al eens een aprilvis opgeplakt door externen zoals leveranciers, klanten patiënten en dergelijke vrolijke vrienden meer. Wiskundig gezien hebben we dus op een groep van 100 gepesten 60 + 28 + 21 + 9 = 118 slachtoffers. Mij lijkt dit nogal veel, maar ik zeg het nog eens: hogere mathematica is niet mijn dada (niet dat ik daar vroeger mee gepest werd, maar ik zeg het toch maar ...).
Goed, we graven nog even verder: hetzelfde onderzoek leert ons dat 9% van de werknemers klaagt over agressie. En dan komt 't: in 7 gevallen op de 10 komt die van een extern persoon (zie hoger voor een nauwkeurige omschrijving van deze groep), in 1 op 5 van een collega en bij 6% gaat het om een groep collega's. Het eerste getal staat dus op 10, het 2de op 5, en het derde op 100 ...
Moet ik dus nog gaan rekenen, om uiteindelijk tot de slotsom te komen dat 96% dus door één of meerdere personen van welke slag dan ook gepest wordt. Blijft er dus 4% die klaagt over agressie zonder dat er iemand omtrent is ...

Ach ja ... cijfers ...
Conclusie: die gevoelstemperatuur van -15° ... neem dat maar met een korreltje strooizout!

08:20 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Alle cijfertjes goed uitgelegd dan komen ze op een glijdende schaal. Maar dat heb je met dit weer nogal snel. Die glijdende schaal bedoel ik dan.

Gepost door: Tiny | 30/11/2010

Ben de tel helemaal kwijt!

Gepost door: M@urice | 30/11/2010

Verklaring: Dit artikel is ...de 18% extra pesterij van redacteurs van de betrokken ochtendkrant.

Gepost door: Ivo | 30/11/2010

Alvorens ik aan het werk ga en daarbij mijn collega's ga pesten, martelen en het leven zuur maken toch even een reactie. Dat van die 60% (door de baas) lijkt me redelijk laag ingeschat gezien het feit dat iedereen toch een salarisbrief krijgt. De ultieme pesterij qua "cijfertjes". Gevoelstemperatuur...tja...die varieert bij mij nogal, afhankelijk van in wiens gezelschap ik verkeer :) En nu aan de slag, suc6 met de cijfers, nog effe w8888 en het is weer weekend.

Gepost door: John | 03/12/2010

Ik word duizelig van al die cijfertjes ;-)

Gepost door: RunningHans | 05/12/2010

Inderdaad die cijfertjes zeggen niks. Want het viel MITS goedgekleed reuzen mee om te trainen.

Gepost door: Koen Martens | 05/12/2010

De commentaren zijn gesloten.