25/11/2010

Planning

Alles staat of valt met een goede planning.
Op loopgebied valt mijn planning niet (meer), maar om nu te zeggen dat ze als een rots in de branding van mijn agenda staat is er een beetje over. Laat ons zeggen dat ze staat, maar dan eerder wankel.

Ik zit nu in de derde week van mijn nieuwe schema, en vooralsnog werd elke training afgewerkt. Meer nog, elke training werd vooralsnog volledig afgewerkt, op een 2-tal keer na waarbij ik de haast traditionele uitloopsessie van 2 kilometer wegens acuut tijdgebrek diende te beperken tot om en bij de kilometer, binnen de voorziene hartslagzone en/of tempo. Om het in het zakenjargon uit te drukken: on time and on budget!

Makkelijk is het echter niet. Neem nu de zondagen. Voor mij is de zondag, net zoals vermoedelijk bij de meesten onder jullie, traditioneel de LSD-dag. Niet dat ik op chemische wijze hogere sferen placht te bezoeken, maar eenieder in het bezit van een goed paar loopschoenen weet wat ik bedoel.
Welnu, afgelopen zondag heb ik van laagnoen tot (letterlijk) middernacht moluren (vrij vertaald naar een meer beschaafd taalgebruik: sierlijsten) gehangen in de eetkamer. Het duurde wat langer dan ik eigenlijk begroot had omdat er ook nog luidsprekerkabels in verwerkt moesten worden én omdat ik met de verbouwingen enkele kleine cosmetische aanpassingen in de buurt van onze erker heb aangebracht, waardoor ik op bepaalde plekken een buitenhoek van 45° met een binnenhoek van 67,5° doormiddel van een stukje sierlijst van in totaal nauwelijks 15 centimeter lang in harmonie met elkaar diende te laten leven. Voor een zelfverklaarde doe-het-zelf-kluns als mezelf is dat hogere wiskunde, zo veel kan ik jullie wel zeggen.
Nu, je kan van mij veel verwachten, maar dat ik om middernacht, na een hele dag op de been geweest te zijn, nog eventjes mijn loopplunje voor een donkere kille en natte tocht van 18 kilometer ga luchten, dat is er nét iets over. Moest het nu enkele weken voor een wedstrijd zijn, dan zou dit het overwegen waard zijn, maar op dit moment kon ik het niet opbrengen.

Geen probleem: even traditioneel als de zondagse lange duurloop is de maandagse rustdag. Ook op maandag had ik nog wel wat werk, evenzeer op maandag was het donker, kil en nat, en eveneens op maandag waas het uur van vertrek minder christelijk dan ik eigenlijk zou willen, maar uitstel zou per definitie tot afstel hebben geleid, en dus vertrok ik rond kwart voor 10 in de avond voor een loopje van goed anderhalf uur.

Uiteraard ben ik na afloop telkens weer zo blij als een kermisvogel op speed wanneer ik toch nog gaan lopen ben, maar het bedroeft me altijd wel een beetje dat ik het schema niet voor 100% kon volgen. Want zelfs nu, op een moment dat ik zelf m'n schema vast leg en de onderbouw aldus niet direct wetenschappelijk is maar eerder op het gevoel en volgens de eigen ervaring, steek ik uiteindelijk heel wat denkwerk in het bepalen van de juiste tempo's, correcte hartslagen en het bepalen van wat ik denk dat het juiste kilometeraantal is per week.
Rustdagen maken evenzeer een onmiskenbaar deel uit van die planning: op maandag, want dat is na mijn langste duurloop en voor de wisselloop van dinsdag, en op vrijdag, want dat is na de piramideloop van donderdag en voor de korte versnelling-oefenstonde van zaterdag. Telkens dus perfect ingesteld in functie van de behoefte aan recuperatie enerzijds en opladen voor de volgende opdracht anderzijds. Wanneer ik hiervan afwijk, dan boet mijn schema dus ook in aan 'perfectie', hoewel dit woord eigenlijk een beetje te bombastisch is voor het amateurisme waarin ik mezelf onderdompel, maar 't is het gevoel hé ...

05-beterschap.jpgAch, zolang ik hier kan over klagen en op deze pagina's geen treurzang dien af te steken over alweer een nieuwe blessure of ongemak valt 't al bij al nog mee.
Mijn gedachten van vandaag gaan dan ook uit naar onze collega-lopers die zich vanavond aan een noodgedwongen rust dienen te houden omdat ze ziek of geblesseerd zijn. Hen wens ik van harte beterschap toe! 

09:06 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Breek me de bek niet open over plannen... Witlofdate moeten we ook nog plannen, mail je snel!

Gepost door: Danniëlle | 25/11/2010

Fijn dat je aan me denkt!!!

Gepost door: M@urice | 25/11/2010

Het leven van een werkende hardloper gaat toch echt niet over rozen hé. Altijd maar plannen maken om te lopen kost al zeeën van tijd.
Maar idd er is geen blessure te bespeuren dus ga gewoon lekker door grootse plannen maken.

Gepost door: Rich@rd | 25/11/2010

Ik moet er niet aan denken om om tien uur pm nog de tent te verlaten. Tenzij het de maand juni, juli of augustus is.

Gepost door: Koen Martens | 26/11/2010

Goh, ben jij zo handig met klussen...... Een schema is een leidraad. Wees niet bang om er van af te wijken

Gepost door: hans | 26/11/2010

Is lopen al een zekere verslaving, het meticuleus volgen van een schema wordt er algauw een tweede bovenop. Plezant om sporten als liefhebberij te hebben en af en toe eens serieus van het schema te mogen afwijken. Geniet van je geloop, Geert! Wij genieten intussen van je geschrijf!

Gepost door: navidad | 28/11/2010

Een schema is voor mij heilig ! Dat betekend dat ik het ten alle tijden volg. De tijd dat ik er steeds weer een excuus voor had is voor mij echt voorbij. Het schema is nu ook weer zo moeilijk om te volgen. Zelfs mijn collega's op het werk weten het : op dinsdag en donderdag werk ik geen minuut extra.

Gepost door: Bjorn Paree | 28/11/2010

Tja, klussen is iets wat ik probeer te vermijden. Slopen gaat me goed af. Een laatste poging om iets te repareren heb ik gestaakt, ik had er al 3 keer een stuk afgezaagd en het was nog steeds te kort...dat deed de deur dicht.

Gepost door: John | 29/11/2010

De commentaren zijn gesloten.