17/11/2010

Zwarte schoenen

Toen ik vroeger zelf nog voetbal speelde, droeg nagenoeg iedereen zwarte voetbalschoenen. Je had er met 3 witte strepen, je had er met 2 witte strepen, de minder gefortuneerde ploegmakkers droegen er van de Aldi en die hadden maar één witte streep want je moet toch ergens op besparen, maar allemaal waren ze zwart.
Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een tegenstander het veld zag ophuppelen met rode voetbalschoenen. Ik, maar geloof me: ik niet alleen, heb die gast 90 minuten lang uitgelachen, en hij mag blij zijn dat er toen geen verlengingen aan te pas kwamen of ik had er nog een half uur bij gedaan!
Het meest exotische wat ik zelf ooit heb gekocht was een paar Kluiverts van Patrick's: zwarte schoenen, 2 brede witte strepen (de Aldi was bij ons thuis nog niet zo populair) en achteraan, in de buurt van de hiel, de naam Patrick Kluivert in 't goud geschreven. Grappig detail: ooit speelde ik als Club Brugge-fan met een paar schoenen van Vercauteren-signatuur (je moet niet vragen hoeveel korting ik gekregen heb!), een in zijn tijd zeer begaafd voetballer die vooral bekend stond om z'n kwikzilveren traptechniek. In m'n eerste wedstrijd met die schoenen trapte ik (als manneke van 12!) een vrije trap vanop een meter of 40 buiten het bereik van de keeper in het dak van het doel. Vol ongeloof keek ik naar m'n schoenen en -o wondere wereld van de psychologie- in mijn overtuiging was m'n traptechniek plots enorm verbeterd dankzij m'n nieuwe sloffies ...

Dit was het verleden, nu over naar het heden:
Toen ik 3 jaar geleden het trainerschap van een jeugdploegje op de frêle schouders nam had ik terug nood aan een paar voetbalschoenen.
Geen probleem, zelfs in het sociale ontwikkelingsgebied genaamd Mechelen kan je sportwinkels genoeg vinden en dus trok ondergetekende vol goede moed en met bankkaart in de aanslag naar een lokale sportschoenenboer. Wat ik zocht valt heel eenvoudig als volgt te omschrijven: een paar zwarte voetbalschoenen.
Ja man, vindt het maar hé ... alle, letterijk ALLE voetbalschoenen zijn tegenwoordig gemaakt in hevig gekleurd plastic: groen, rood, oranje, paars, fluo grijs, schreeuwlelijk geel en -oh my god- FC Holebi-roze. Maar zwart ... vergeet het! Of toch, daar achterin de winkel, op een door de vooruitgang reeds lang vergeten rekje stonden ze: de iconen van een lang vergeten tijd ... zwarte Puma's. OK, één streep minder dan mijn roemruchte Patrick's, maar ze is breder en langer en dus kan ik er mee leven. Zonder twijfelen kocht ik dit paar en tot op de dag van vandaag kan je mij elke woensdag en vrijdagavond als ééngestreepte zwarte rots in de branding voor m'n met felgekleurde schoeisel groep zien staan! 

Vandaag een artikeltje over voetbalschoenen? Nee hoor ... ik wilde me gewoon verontschuldigen voor m'n nieuwe paar loopschoenen. Nu ja, nieuw ... ik loop reeds anderhalf jaar op Gel Nimbus 11 van Asics en heb 2 weken geleden m'n 4de paar van dit model gekocht. Maar, daar waar de eerdere 3 versies ingetogen van kleur waren (de laatste 2 paar voornamelijk zwart met lichte witte en als je heel goed kijkt gele accenten) zien ze mij vanaf heden al van verre komen. De man in de winkel had nog slechts één paar in mijn maat voorradig. Vooraleer hij de doos opende zei hij me, over klassiekers gesproken, dat hij goed nieuws had, maar ook slecht nieuws. Normaal krijgt een mens dan de vraag of eerst het goede dan wel het slechte nieuws aan bod mag komen, maar blijkbaar val ik niet onder de categorie 'mens', want hij begon spontaan met het goede nieuws: jawel, de Gel Nimbus 11 was er nog in mijn maat. Halleluja! En het slechte nieuws dan?
"Wel', zei de brave man, "de kleur is misschien niet direct wat je zoekt ..."
Op het ergste voorbereid vroeg ik 'm om de doos te openen.

Welja, hij had gelijk; het was niet direct wat ik zocht qua kleurenpallet ... zijn 'laatste exemplaar' bleek de speciale editie te zijn die Asics ter ere van de Marathon de Paris 2010 heeft uitgebracht. Dit houdt in: een plattegrond van het parcours op de binnenzool (ondertussen ruikt dit al een beetje zoals de Seine op een mistige polutiedag), een Eiffeltorentje met 'Marathon de Paris 2010'-logo op de veters en -ironie ten top- schoenen afgewerkt in zwart-geel-rood. Inderdaad ja: de kleuren van de Belgische vlag. Nu ben ik niet direct de meest vooraanstaande unionist en kan alles wat met ons huidig staatsbestel te maken heeft me gewoon gestolen worden maar ... IK WILDE DIE SCHOENEN ABSOLUUT HEBBEN!!!, en dus maakte ik me ervan af met een, in volgorde, flauw grapje (geeft niets hoor, als 't niets wordt met m'n hardloopcarrière neem ik met deze schoenen deel aan het hoogspringen voor vrouwen tijdens de volgende Olympische Spelen), een snelle betaling (alstublieft meneer) en een roemloze aftocht (belgerinkel bij het verlaten van de winkel leek me net iets te uitbundig ...).
Ach ja, oordeel zelf maar op de onderstaande foto's ... links m'n oude paar, rechts m'n nieuwe. Zelfde schoen, zelfde versie, maar met licht kleurverschil:

ASICS-GEL-Nimbus-11.jpgASICS-GEL-Nimbus-11 MdP.jpg

10:32 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Helemaal niets mis met die kleuren ... ik vind ze gaaf.

Gepost door: Jacqueline | 17/11/2010

In mijn prilste voetbaltijd de merken Etes en Quick. Lederen noppen onder de zool gespijkerd. Je kon er je tegenstander amper mee onderuithalen maar wel helemaal "open leggen".

Gepost door: Tiny | 17/11/2010

Een schoen in je nationale kleuren! Dat gaat PR's opleveren, dat kan niet anders!

Gepost door: Aschwin | 17/11/2010

Ik hoop maar dat je franse schoenen maar niet gaan staken op de dag van de wedstrijd ;-).
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 17/11/2010

Volgens mij zijn de oude nog helemaal niet versleten ;-) Die kunnen nog wel ff mee tot ze een nog nog mooiere kleurcombinatie voor de nieuwe Gel Nimbus uitbrengen.
In de tijd dat ik voetbalde (carrière durf ik het niet te noemen) gebeurde dat uitsluitend op Puma's.

Gepost door: John | 18/11/2010

zolang je maar geen paars draagt!

Gepost door: Koen | 18/11/2010

een clubmaatje van mij heeft ze ook.. ik liep toen ook met de groene Nimbus.. man.. wat zijn ze mooi.. maar, de nieuwe Nimbus is in Flashing Orange.. past beter bij mij :))
heel veel supersnelle KM erop gewenst ... enneh.. je kunt in ieder geval nog een beetje indruk maken bij de Françaises ... ook met je schoenen

Gepost door: Ronald | 21/11/2010

hoe doller de kleuren, hoe mooier.. zeg ik altijd

Gepost door: hans | 21/11/2010

Jaa..vroeger, inderdaad. Ik had net als iedereen adidas zwarte met 2 witte strepen en met afschroefbare noppen. Toegegeven, dat was iets vroeger dan jij het over hebt, Patrick Kluivert was toen nog niet geboren :)
Die linkse Asics...die heb ik ook en die vind ik al opvallend. Met dat rechtse paar door zo'n overstroming en je bent een yellow submarine..

Gepost door: John | 21/11/2010

De commentaren zijn gesloten.