14/09/2010

Afwijken in Noorwegen

Het leven verloopt niet altijd zoals gepland.
Soms denk je een zee van tijd te hebben om eindelijk eens je snel overwoekerende tuin aan te pakken wanneer je net dan een telefoontje krijgt dat tante nonneke haar water is gebroken en dat je dat toch zeker ne keer moet gaan zien want dat hebben ze bij de zusters Annonciaden nog nooit meegemaakt en daar moet jij als favoriete neef toch zeker bij zijn, hé jongen ...
Ik bedoel maar, 't is soms 't zotste eerst maar heel je planning valt als een broze spiegel aan diggelen op het granieten altaar des levens. Ik verontschuldig me dat ik in deze eerste paragraaf een beetje ben afgeweken om mijn punt duidelijk te maken. Het zal niet meer gebeuren!

Ik heb dit al wel eens voor met de blogjes die ik schrijf. Veelal tijdens het lopen, maar ook tijdens gewone bezigheden, denk ik aan een onderwerp waarover ik eens zou willen schrijven. Gewone dingen, soms eens iets dat ik van me af wil schrijven, enfin, je weet wat ik bedoel.
Gisteren, net voor het afsluiten van m'n pc was ik een blogje begonnen over Drammen.

Drammen, dat is een klein leuk stadje aan de Noorse fjorden, ongeveer anderhalf uur per trein van de luchthaven van Oslo. Telkens wanneer ik naar hier kom neem ik dan ook de trein, want niets is zo rustgevend en relax als per trein ergens naar toe te rijden, op voorwaarde dat zowel je begin- als eindstation op doenbare afstand van je vertrek- en eindpunt ligt. Voor jet traject Oslo Gardermoen - Drammen is dat het geval.
En zo kwam ik op het idee dat ik eens een blogje ging schrijven over het reizen per trein in het mooie doch voor mij net iets te steriele Scandinavië in het algemeen en Noorwegen in het bijzonder want, beste vrienden, treinen in Noorwegen, dat is toch iets bijzonder.

Neem nu de tijdstabel. Bij ons in België is dit niet meer dan een richtlijn waarvan je min of meer kan afleiden vanaf wanneer je ongeveer een roestig piepend gevaarte op niet altijd het aangegeven spoor mag verwachten. In Noorwegen niet. Staat in Noorwegen aangegeven dat om 11u08 de trein naar Drammen op spoor 4 zal vertrekken, dan kan ik je alleen maar van harte aanbevelen om uiterlijk om datzelfde uur op het juiste perron te staan, want je kan in eer en geweten je klok juist zetten op het arriveren van de treinen. Natuurlijk heeft dit ook nadelen, want hoe dikwijls krijgt bij ons de NMBS niet de schuld wanneer manlief in 't café is blijven plakken en de overbezorgde vrouw hem bij z'n wankele thuiskomst vraagt waar hij in Godsnaam bleef?
Als je Noorwegen met zo'n smoes afkomt krijg je gegarandeerd en overigens volledig terecht een deegrol van de Ikea tegen je smikkel!

Nu, langs de andere kant, als je ziet wat een treinticket hier in het land van de vikingen kost, dan mogen ze wel hun best doen hé. Voor wat je in Noorwegen betaalt aan 2 tickets kan je in België zonder twijfel een volledig treinstel kopen. Daar staat wel tegenover dat ze er serieus wat personeel tegenaan gooien: tijdens de rit tussen de luchthaven en Drammen (ongeveer anderhalf uur lang met inbegrip van de 6 tussenstops) werd mijn ticket niet minder dan 4 keer gecontroleerd, en telkens door een andere conducteur. Niet alleen is mijn ticket zo onderhand serieus wat verweerd door het telkens weer tevoorschijn halen van dit kostbare document, tegen de tijd dat mijn bestemming had bereikt was het roodgloeiend van de wrijving met mijn borstzak.

Maar kom, onthou: treinen in Noorwegen zijn proper, stipt, en als zwartrijder onbegonnen werk.

Het bovenste stukje was gepland.

Waarom heb ik dat gisteren niet gepost? Wel, omdat het al net iets later was dan ik dacht, en ik vreesde dat mijn taxi naar het hotel net zo stipt zou zijn als de plaatselijke buurtspoorwegen.
Snel een copy/pastje, want ik zou het dan vandaag wel even snel online zetten. Er moest gewoon nog een afsluitend zinnetje bij, zo iets in de trant van dat ramptoeristen vandaag voor niets op mijn blog komen kijken, want dat ik hier nog niets heb voorgehad. Zo iets.
Ik mag dat niet schrijven hé. Straffer nog: ik mag zelfs niet denken dat ik dat ga schrijven!

Wat bleek? Ik stond wel degelijk klokslag het afgesproken uur buiten (op een uur dat iedereen al naar huis was gegaan en alles op slot was ... ik geraakte wel naar buiten, maar terug binnen zonder een spoor van braak zou onbegonnen werk geweest zijn), maar van m'n taxi geen spoor.

Kan geen kwaad, ik ben een geduldig man en iedereen kan al wel eens een minuutje vertraging hebben. Vijf minuutjes later: nog steeds geen taxi. Geen erg, want geduld is mijn grootste deugd en de taxi zal wel in de file staan hé. Tien minuutjes later: no taxi for you! Geen probleem, want mijn geduld is legendarisch en ja, een lekke band kan iedereen gebeuren hé!?
Ik spoel nu even een kwartiertje verder ...
Vijfentwintig minuten later: geen taxi in zicht. Nu kan je van mij veel verwachten, maar ook aan mijn geduld komt vroeg of laat een einde en als ik die per kilometer betaalde wegpiraat sebiet nog tegenkom dan zal ik z'n tandjes eens op het asfalt leggen, want IK MOET SEBIET NOG GAAN LOPEN HÉ!!!!
Gelukkig ben ik niet alleen geduldig, ik ben ook nog beleefd, gevoelig, grappig, charmant, geliefd, emotioneel, empathisch, sexy, sportief, sympathiek, fascinerend, lang blond, kortgerokt, sorry ... ik week even af ... waar waren we, ah ja, gelukkig ben ik niet alleen geduldig, maar ik kan ook een stukje stappen.
En zo kwam het dat je gisteren, bij het vallen van de avond, langsheen de baan die de grillige vorm van de fjorden tussen Drammen centrum en de plaatselijke industriezone volgt, een man van gemiddelde grootte, kastanjebruine ogen, bruin haar, op het moment van zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe jeansbroek, zwarte regenjas met logo van de Jungfraumarathon en lichtbruine schoenen, hij is tevens in het bezit van een zwarte laptopzak die hij op de rug draagt en een knaloranje valiesje van het merk Samsonite ... verdorie ... wat heb ik toch vandaag ... ik wijk altijd maar af ... sorry hoor ... en zo kwam het dus dat ik te voet naar m'n hotel ging. Het zou wel een fikse wandeling worden, ik schat van zo een uur, een uur en half, ware het niet dak ik na 10 minuten een taxi zag die zo vriendelijk was om me mee te nemen.

Zo zie je maar: geduldig duurt, wanneer je niet steeds afwijkt, het langst!

Straks neem ik terug de trein naar de luchthaven. Daarna het vliegtuig op want geef toe, naar de luchthaven gaan is vrij onnozal wanneer je niet het vliegtuig wil nemen, een aanslag wil plegen, je nieuwe pilotenjasje showen, veel te veel voor je eten, drinken of leesgerief wil betalen, plastieke bloemen wil kopen, in een ellelange rij wil gaan staan om geld uit de terminal te halen, op stewardessen die hun sexappeal enkel en alleen aan hun strak zittend blauw uniformpje te danken hebben wil geilen, de rubberen geur van overgebruikt tarmac wil opsnuiven, wil lachen met die idioten die zich door de hunker naar hun sigaret in veel te kleine plexiglazen kotjes laten opsluiten, ... hmmmmm .... weeral afgeweken zeker? Mijn excuses.
Dus gewoon, daarna het vliegtuig op naar Zaventem om met de auto naar huis te rijden.
Als ik te laat thuis ben zal het zeker niet aan de trein uit Noorwegen liggen!

13:48 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Kijk eens aan, dat zijn nog eens trein tijden in Noorwegen, nu nog in Nederland!.
Mooie trip zo.
Groet rinus.

Gepost door: rinus | 14/09/2010

Gewoon blijven afwijken, kilometers ver als het moet. I love it. :-)

Gepost door: Sandy | 14/09/2010

Met al die doorhalingen heb je mijn les geduld wel flink op de proef gesteld.........

Gepost door: JeeWee | 15/09/2010

Scitterend zo'n reis in Noorwegen! Puur genieten!

Gepost door: Jan | 15/09/2010

"Straks neem ik terug de trein naar de luchthaven. Daarna het vliegtuig op want geef toe, naar de luchthaven gaan is vrij onnozal wanneer je niet het vliegtuig wil nemen" ...

Ik neem regelmatig de trein naar de luchthaven om...
daar een bus naar huis te nemen :-)

Gepost door: Bjorn Paree | 15/09/2010

Wat een belevenis weer, zalig land Noorwegen!

Gepost door: wendy | 15/09/2010

Ben weer wat bijgelezen... over mooie tripjes naar Noorwegen, wandelavonturen, judogevechten ....

Gepost door: hans | 15/09/2010

Kijk, Noorwegen lijkt me nu echt een gaaf land. Lekker weer, treinen op tijd...tijd om daar eens een vestiging te openen. Enkele jaren geleden ging een kennis van me met de trein van Moskou naar Peking...die trein kwam 15 minuten na schema aan, na 10 dagen. Bij ons precies andersom.

Gepost door: John | 16/09/2010

Hé Geert, wanneer vind ik deel 1 van 'Geerts gelukkige leven' in de winkel? Alle goede schrijvers moeten het van hun 'afwijkingen' hebben...

Gepost door: Aschwin | 17/09/2010

Lopen in Noorwegen is prachtig zoals op vele buitenlandse locatie.
Zie mijn logs van vorig jaar.

Gepost door: Koen Martens | 17/09/2010

ook noorwegen is inmiddels bekend met Geert... de douaneposten zullen volgende keer veel meer opletten ben ik bang :)

Gepost door: ronald | 19/09/2010

De commentaren zijn gesloten.