10/06/2010

Voorzichtig

Volgens Time Magazine, een toonaangevende protagonist binnen de mediawereld, is het Belgische gerecht nog op een 19de-eeuwse wijze georganiseerd.
Voor een goed begrip, het gaat hier niet om typisch inheemse lekkernijen zoals konijn met pruimen, moules parquées, witloof op grootmoeders wijze of Gentse waterzooi, hoewel dit laatste enkel en alleen al door het gebruik van het woordje 'zooi' vrij dicht in de buurt komt, maar over de rechtsspraak, of eerder het gebrek hieraan, in ons verdeelde landje.

Toeval bestaat niet, en het was dan ook geen samenloop van omstandigheden die een rechter deze week ertoe hebben gedreven om de stelling van het Amerikaanse tijdschrift met dikke zwarte stift te onderstrepen.

Normaal gezien noem ik geen namen op mijn blog, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zo wordt al wel eens een collega-blogger met naam en toenaam vernoemd, en politici mogen qua naambekendheid op mijn vrijdagse Telex rekenen. Een derde categorie uitzonderingen is die van totaal onbekwame paljassen die eerder een kwa(a)l dan een zegen zijn voor onze maatschappij.
Rechter Cheyns, proficiat, u bent met stip genoteerd in deze laatste categorie!

Deze voorvechter van het recht (geeuw) heeft namelijk begin deze week een 23-jarige moordenaar zo goed als vrijgesproken.
De details: het sujet waarvan sprake reed vorig jaar 3 meisjes dood. Detail, maar dan ook weer niet: hij deed dit aan overdreven snelheid en met genoeg alcohol in  het bloed om ook de volgende ijstijd probleemloos te overleven.
Het vonnis van Cheyns: wel, eerst en vooral heeft volgens deze vazal van dame Justitia (blijkbaar niet alleen blind, maar tevens zwaar geestelijk gehandicapt, sociaal gestoord en uitermate gevoelloos) de dronkenschap niets te maken met het ongeval, en dus moet dit apart berecht worden. Voor de onopzettelijke doding van de 3 levenslustige tienermeisjes (en de verwonding van een 4de aanwezige) kreeg hij € 5.500 boete waarvan een kwart met uitstel en 2 jaar rijverbod, met ook nog een derde in uitstel. Pleegt hij de volgende 3 jaar geen gelijkaardige feiten, dan vervalt het uitstel. Kijk, als die nozem al 2 jaar niet mag rijden, dan gaat hij zich serieus moeten haasten om z'n uitstel nog te halen hé.
Oh ja, voor het 'aparte' geval van dronkenschap krijgt hij nog eens € 1.100 boete en een maand rijverbod.

'Vriend' Cheyns had ook nog een vermanend woordje voor de jonge dader (en ik kan citeren want het was gisteren op de radio te horen): "Mijn jongen, wees in het vervolg toch een beetje voorzichtiger".
'Een beetje voorzichtiger'?? Zoiets kan je zeggen als je een fazant hebt doodgereden, of je wagen dicht genoeg tegen de garagepoort hebt geparkeerd zodat de lak van beide voorwerpen beschadigd werd, maar niet wanneer je 3 personen aan laagvliegsnelheid en met een stuk in je kloten (excuse my French) van de baan hebt gemaaid!
De openbare aanklager had ook nog een soort alternatieve straf gevraagd, iets in de zin van hem in scholen te laten vertellen dat rijden en drinken als combinatie niet de meest gelukkige keuze is. Dit werd echter geweigerd door de wegpiraat, want naar eigen zeggen praat hij niet zo makkelijk voor een groep (mensen in groep van de baan maaien gaat hem daarentegen vrij vlot af ...), iets waar de rechter blijkbaar alle begrip voor had.
Begrip voor de situatie van de dader? Sorry, dat is nu eens iets wat ik dan weer niet kan opbrengen. Gebrek aan empathie? Liever zo!

Kijk, ik praat de recente moord op de Brusselse vrederechter en haar griffier niet goed, helemaal niet, maar moest ik morgen in de krant lezen dat rechter Cheyns op ritueel verantwoorde wijze aan de varkens werd gevoederd, wel, ik zou dat begrijpen.
(Ik heb ook dochters in het verkeer rondrijden ...)

Pffff ... dat moest er even af ...

09:56 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

!! Ik weet dat zo'n thema's nogal gevoelig liggen bij marathon Geert . Ik spreek me nu niet uit over de kwakkel van een rechter. Ik heb vooral bewondering hoe de ouders van deze 3 jonge dames omgaan met hun verdriet. Zij bleven rustig, resultaat : de dader is volgens mij niet eens gestraft. Hadden ze er een mediacircus van gemaakt dan had er , weer volgens mij, een zware straf ingezeten. Dus nogmaals het bewijs dat eerlijke rustige mensen ALTIJD de dupe zijn. En dan MOET een mens zondag zijn stem gaan uitbrengen ! Neen Dank U !

Gepost door: wim | 10/06/2010

Dat vond ik inderdaad ook wel een magere straf, heb de radio wat luider moeten zetten, dacht dat ik het niet goed verstaan had.

Gepost door: Wendy | 10/06/2010

.. Gegroet

Ik begrijp je standpunt, en de straf is inderdaad anders uitgelopen dan hoe de meeste mensen verwacht hadden. Het is een spijtige zaak voor de ouders van de overleden meisjes MAAR ook voor de ouders van de jongen die ze omverreed. Hun zoon die nu 'moordenaar' is, het blijft een last die je de rest van je leven meedraagt. Ik denk dat dit op zich al een straf is...al mag dit niet als rechtvaardiging dienen voor het gebeurde ongeluk.

Mvg

Gepost door: Sam | 11/06/2010

@ Sam: kijk, dit is nu net het probleem ... de ouders van de meisjes zijn gestraft, en ook de ouders van die idoot, maar hij zelf ... wel ...
Je hebt gelijk met je reactie, maar het draagt in mijn ogen alleen maar bij tot de onrechtvaardigheid van heel deze 'rechtspraak'

Gepost door: geert zelf | 11/06/2010

Moeite Ik heb al moeite om de NL samenleving te begrijpen, maar de manier waarop het er de laatste jaren in Belgie aan toe gaat vind ik nog veel ingewikkelder. Wat is dat toch?!
Dit is er weer zo een voorbeeld van...

Gepost door: Aschwin | 12/06/2010

Zou de moordenaar een slechte jeugd gehad hebben? Een nachtmerrie voor de ouders, dus idd zowel de rechter als de moordenaar aan de varkens voeren.

Gepost door: John | 14/06/2010

De commentaren zijn gesloten.