17/05/2010

De politie is je onzichtbare vriend

En we zijn dus terug thuisgeraakt.
Kondigde ik vorige week nog een sportief weekeinde aan, dan was de werkelijkheid toch een pak anders. Een wel heel pijnlijke rug zorgde ervoor dat ik me eerder gedeisd heb gehouden: donderdag werd er nog gelopen, daarna vooral gerust, op een fietstochtje naar Eindhoven en terug na.

Vandaag is het al een heel pak beter, kan zelfs gaan werken, maar voor de veiligheid zal ik zeker en vast niet gaan lopen voor vrijdag, en misschien hou ik de benen zelfs nog een weekje extra stil; we zien wel.


Nu ik terug ben uit het mooie Nederland moet me toch ook nog iets van 't hart over onze noorderburen. Pas op, niets mis met de mensen daar hé, want zoals mag blijken uit mijn veelvuldige contacten en innige banden met heel wat leden uit het Ollands Looplegioen heb ik heel wat sympathie voor de Oranjehemden, maar als land hebben ze me het voorbije weekeinde wel een beetje teleurgesteld.

Sta me toe om even 2 voorvalletjes aan te halen:

Voorval 1: we zijn in Eindhoven, vlak aan de ingang van shoppingcentrum Heuvelland (where else als je met de vrouwen gaat meefietsen??). Op een naburig plein liggen een fiets of 7 op een hoopje, vlak naast een vuilnisbak. Waarschijnlijk keken we op een vrij atypische manier naar de berg rijwielen, want een inheemse dame maakt er ons attent op dat de vuilophaaldienst één keer per week de vuilbakken komt ruimen en bij die gelegenheid ook de fietsen meeneemt. Fietsen die meer dan waarschijnlijk gestolen zijn en onklaar gemaakt werden (verbogen wielen, afgerukte kettingen, doorgesneden remkabels, dat soort) uit puur vandalistische overwegingen. De dame in kwestie vertelde erbij dat ze vroeger regelmatig de politie belde maar nooit de euforie heeft mogen proeven van het zien ener blauw zwaailicht in de buurt van haar domicilie. Straffer nog, ooit werd ook haar fiets gestolen, maar reeds één dag na de feiten zag ze een buurman ermee rijden. Ze heeft de politie ook hierover aangesproken, maar nooit werd de moeite genomen om de buurman eerst aan een rectaal drugsonderzoek te onderwerpen om hem vervolgens met dezelfde handschoenen aan de tand te voelen. Niet alleen laat dit een vieze nasmaak na, maar het dwingt ook tot bekentenissen.
Maar niets dus ...

Voorval 2: toen we op de dag van ons vertrek onze auto terug gingen inladen zagen we dat er van een andere wagen met Belgische kentekenplaat een zijruit was ingeslagen. Binnenin ook geen fraai zicht, want de ingebouwde gps was met manifest gebrek aan respect voor het interieur uit z'n console was gerukt. Ik was nog druk bezig om mijn welbekende blik vol ongeloof te oefenen, toen de onfortuinlijke eigenaars van de wagen aankwamen. Geoefend luisteraar als ik ben (dat wordt je automatisch na je huwelijk en een zaaddonatie waaruit 2 dochters konden ontspruiten) aanhoorde ik hun verhaal en ook hier iets wat ik persoonlijk eigenlijk ongelooflijk vind: niet alleen is de politie in Nederland totaal niet bereid om ter plekke de diefstal vast te stellen (dat doen ze bij ons ook al lang niet meer), maar tevens ben je met je verhaal niet eens welkom op het politiekantoor! Als je wil mag je een online aangifte doen, dat is 't zowat.


Kijk, ik ga me niet moeien met staatsstructuren en het omgaan met criminaliteit in andere landen vooraleer ik de problemen in eigen land heb opgelost (als onze ministers die zever mogen vertellen, dan ik ook!), maar wat mij betreft moeten ze in Nederland niet komen zagen dat zeer rechtsdenkende partijen steeds weer op eloctorale winst kunnen rekenen, want als je de band tussen ordehandhaving en de burgers volledig doorknipt, dan vraag je erom. Ik ben niet direct voorstander van een politiemaatschappij, maar als je ziet dat we een ganse dag in Eindhoven hebben rondgestruind en niet één keer een blauw gekostumeerd en van kepie voorziene agent hebben gezien, dan denk ik dat ze ook in Nederland met een structureel probleem zitten.


Toen we zaterdag in Geldrop een winkel bezochten die uitgebaat werd door zo'n typische lekkere Nederlandse praatvaar kwam het onderwerp al gauw op de huidige malaise binnen de Belgische politiek. Uiteindelijk vroeg de man of ik niet liever zou hebben dat Vlaanderen en Nederland terug verenigd zouden worden. Tot vorige week zou ik hier volmondig 'ja' op geantwoord hebben, nu hield ik 't bij een aarzelend 'bwah, ik weet het niet ...'.

oranje_engel_159553hOf mijn voorliefde voor Nederland en de Nederlanders nu bekoeld is? Helemaal niet ... binnen enkele weken roep en tier ik volop 'Hup, Holland, Hup!' en ben zelfs bereid om uitsluitend wortels te eten wanneer ik naar het voetbal in Zuid Afrika kijk (ze hebben nu eenmaal goeie argumenten om zichzelf te verkopen), maar mijn geïdealiseerde voorstelling van het land heeft toch wel een fikse knauw gekregen! (Heb ik trouwens al toegegeven een rabiate gedoogbeleidhater te zijn? ;-) )

13:17 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

Tja, wat wil je? Ze hebben alle blauwbloezen nodig voor hun [b]onbemande[/b] camera's/flitspalen...

Gepost door: Willem | 17/05/2010

awel nu ge het zegt, op al onze tripjes naar Nederland hebben wij ook nooit politie op straat gezien! verhip!
leuk van jullie nog eens gezien te hebben trouwens! ;-)

Gepost door: Ruthje | 17/05/2010

Het zal overal wel iets zijn hé!

Gepost door: Wendy | 17/05/2010

Eindhoven de gekste verdorie dat je nog iets kunt meemaken in Eindhoven!

Gepost door: M@urice | 17/05/2010

De enige plaatsen dat je met een flik in contact komt , is langs de snelweg met een flits camera . En daar zie ik ze liever niet ! :-)

Een beetje extra rust voor deze jongen kan echt geen kwaad ! Ik wil hem nog wel een beetje bijblijven !!

Gepost door: coach mario | 17/05/2010

Het was lekker loopweer ll zondag! :pp Zonder gekheid, rust maar even met die rug. We hebben nog tijd genoeg om duurloopjes samen af e werken.

Gepost door: gert | 17/05/2010

Dat online aangifte doen is juist begonnen om de burger makkelijker aangifte te laten doen ipv naar het bureau te moeten gaan.
We gedogen in dit landje veel te veel.

Gepost door: JeeWee | 18/05/2010

1. was goed dat je niet in Den Haag of A'dam was: daar is meer dan een week gestaakt en liepen de ratten al over het vuil heen.
2. ja Ned. loopt heel ver voor.. digitale aangifte ;-)

Gepost door: hans | 18/05/2010

Beste meneer Geert ; U zult toch echt even moeten weten dat Eindhoven in Brabant ligt en dat daar nog een wijkagent loopt ;-) In echte steden zoals Amsterdam loopt er veel meer blauw op straat maar dat is ook een probleem. Ben er heilig van overtuigd dat een bezoek daar garant staat voor een complete blog 'Lachen met Geert' :-)

Gepost door: Bjorn Paree | 18/05/2010

politie Ik had eerst iets anders neergeschreven maar heb het gewist ! Ik ken teveel politiemensen, zelfs in de familie ! Beter om neutraal te blijven of bij het volgend feestje krijg ik enkele plat water.

Gepost door: wim | 19/05/2010

Je had de pech dat de gemeenteambtenaren en vuilnisdienst deze weken waren aan het staken(en dat gebeurd zelden in Nederland), vandaar dat vuil en schrot!.

En stel dat jij met een hond op nederlands grondgebied loopt(stel je voor het strand van Egmond bijvoorbeeld) en er loopt een hardloper van Nederlandsafkomst en de hond is boos en bijt de hardloper in de been...Schade, ziekenhuisbezoek, enz...Wat denk je wat de politie dan tegen de hardloper zegt als hij aangifte zou willen doen, gaat helaas niet,tegen buitenlanders kan je geen aangifte doen want we wisselen geen gegevens onderling uit per land...Maar was jij nou een Nederlander, dan hing je aan de hoogste boom!.
Zo werkt het in Nederland, overigens was de hardloper ik zelf...
Groet rinus.

Gepost door: Rinus | 20/05/2010

Ze zitten verstopt, als je door het rode licht was gefietst waren ze van alle kanten tevoorschijn gesprongen.

Gepost door: Jacqueline | 20/05/2010

Nou je het zegt: ik zie bij ons zelden of nooit een agent rondlopen...

Gepost door: Fred | 21/05/2010

Tja... Kijk, dat soort dingen vallen ons al niet eens meer op. Voor agenten geldt een selectiecriterium wat ertoe zou leiden dat het opdagen bij die dingen ook geen enkel effect zou hebben. Daarbij, ze moeten ook altijd met 2-en komen (1 kan lezen, de ander schrijven) of met een hond. En tja, dat kunnen die 78 agenten in Nederland natuurlijk allemaal niet aan..

Gepost door: John | 22/05/2010

De commentaren zijn gesloten.