23/03/2010

Dik België

Het stond in de gazet, dus zal het wel waar zijn: de helft van de Belgen is te dik!
Of, om het in percentages uit te drukken: 50% van onze landgenoten kunnen een vijver aanleggen door gewoon lang genoeg in de tuin te blijven staan.
Of (bis), als de helft van de Belgen heel snel van in de Ardennen naar de kust zouden lopen hebben ze in Londen een tsunami aan hun broek ...

Ik heb het bewuste artikeltje met heel veel aandacht gelezen. Deels omdat mijn nooit aflatende neiging tot fantasierijke voorstellingen me het idee bezorgde dat het schrijfseltje in elkaar werd geknutseld door een journalist met lichte neiging tot onverdroten corpulentie die tijdens het schrijven tot 2 keer toe een telefonische pizza heeft besteld (met extra kaas, alstublieft) die 's avonds voor zijn beroepsbezigheden ook nog eens naar Mijn restaurant kijkt en aldus niet zal gaan sporten (ik wil wel maar heb absoluut de tijd niet, mijnheer).

Nu, wat noemen ze bij mijn lijfkrant 'overgewicht'?
Overgewicht heb je volgens mijn krant vanaf een BMI van 25.
25!! Vijfentwintig!!! Het kwadraat van 5!!!!!!!

25 Mag dan wel het kwadraat van 5 zijn, het artikel werd duidelijk neergeklad door een vierkantswortel ...

Trouwe lezers van mijn blog weten vast en zeker nog wel dat ik persoonlijk BMI als waardemeter zowat het meest overschatte en nietszeggende van de hele moderne gezondheidscultuur vind. Om dit te onderstrepen zal ik het nog maar eens proberen aan te tonen door een praktijkvoorbeeld.
Pas op, niet zomaar een theoretische case study, maar wel een voorwerp dat ik heel goed ken omdat ik er elke ochtend mee opgescheept zit: mezelf.

Momenteel, op 1 dag minder dan 2 weken voor mijn wedstrijd van het jaar, weeg ik precies 76,7 kilogram. Voor mijn doen is dat vrij scherp. Wanneer ik mijn lengte (1 meter 77) in rekening breng kom ik op een BMI van 24. Een online calculator die ik deze berekening heb laten uitvoeren zegt me 'zeker niet slecht, maar een beetje op je voeding letten en een beetje lichaamsbeweging zou zeker niet slecht zijn'.
Juist ja. Volgens die betweters zou ik tot 71 kilogram moeten afdalen alvorens een pluim van de redactie te verdienen. Laat me jullie één ding zeggen: wanneer ik 71 kilogram weeg, dan heb ik nog net genoeg kracht om des avonds het nachtlampje uit te knippen, en dit waarschijnlijk zelfs voor de laatste keer.
Mijn vetpercentage staat echter wel op 9,2 percent (een beetje op je voeding letten???) en binnen enkele dagen hoop ik een Utrecht een tempo van 4'26" per kilometer gedurende een uur of 3 aan te houden (een beetje lichaamsbeweging zou zeker niet slecht zijn???).

Pas op, dat het slecht gesteld is met de fysieke paraatheid van een heel groot deel van onze bevolking, dat weet ik maar al te goed, maar zeggen dat je problematisch obese zou zijn vanaf een BMI van 25, dan kan je wel heel goedkoop je statistieken vullen.

bmi-comparisonBMI? Afschaffen die handel!!

08:30 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Groot gelijk, ik zou te licht zijn, allemaal gezever!!!

Gepost door: Wendy | 23/03/2010

Mooie tekening erbij :)

Gepost door: Yves | 23/03/2010

Ik kom volgens mijn gewicht lengte te kort. 't is trouwens mij om het even ik maak me er niet dik om.

Gepost door: Tiny | 23/03/2010

Why the bmi is bogus! Geert, klik eens op deze link. Interview (te lezen of te luisteren) met Keith Devlin. Hij heeft ook zo zijn mening over BMI-berekening.

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=106268439

Gepost door: Aschwin | 23/03/2010

BMI laten voor wat het is. een ieder voelt wel aan of er sprake is van te dik zijn of niet.

Gepost door: JeeWee | 23/03/2010

Helemaal mee eens. Zie ook Koens weblog. Volgens die indexen lijdt je nog ernstig aan vervetting als je bijna een skelet bent. Ik heb de boze gedachte dat hier commerciële belangen achter zitten...

Gepost door: Fred | 24/03/2010

Wat een stierenpoep !!! Geen idee wat die van mij is en ik wil het niet weten ook... zo .. daar neem ik nog een chocolade eitje op !!

Gepost door: Jacqueline | 24/03/2010

Statistieken Er zijn kleine leugens, grote leugens en statistieken. De onzin die geplaatst wordt is vaak stuitend. Wat is de definitie van té dik bijvoorbeeld. Hoeveel mensen zijn onderzocht, en hoe leven die mensen? Feit is dat je iedere waardeloze bewering met een statistiek bevestigen kunt zolang je je onderzoeksgroep maar nauwkeurig bepaalt.

Gepost door: John | 28/03/2010

De commentaren zijn gesloten.