11/02/2010

O de winter

'O de winter' ... knip er een ongepaste spatie van tussen en plak er een welgemikt voorzetsel tussen, en je hebt een 'Ode aan de winter'!

Ik weet wel dat het gevoelig ligt bij de bloggemeenschap, want ik lees bij almaar meer collega-loopbloggies dat ze genoeg hebben van de sneeuw en vrieskou, maar ik blijf het allemaal bijzonder mooi vinden!
Anderhalve week geleden, bij het vorige sneeuwprachtoffensief, moest ik uphill versnellingen lopen. Welnu, ondanks het feit dat ook toen de sneeuw tot ver bocven de 5 centimeter opgehoopt werd gaf dit geen enkel probleem.

Ook gisteren heb ik netjes m'n geplande training tot ver na de komma kunnen afwerken.
Toegegeven, toen ik gisteren in de file zat zag ik ook de humor van de situatie niet in: in totaal was ik 4 uur onderweg om van thuis uit 7 kilometer weg te rijden, onverrichterzake om te keren, en dezelfde 7 kilometer in de andere richting te herhalen. Anderzijds, de verkeersellende kan je toch moeilijk op de weersomstandigheden afschuiven hé ... ik heb al veel vlotter bij heel wat extremere weersomstandigheden gereden tijdens mijn vele werkbezoekjes aan Scandinavische en Oost-Europese landen allerlei. Alleen, in die landen kampt men niet met een chauffeursbestand dat bij het aanschouwen van ook maar het minste sneeuwvlokgedwarrel in regelrechte paniek schiet, in die landen krijgt de wegbedekking geen pokdalig aanzicht wanneer het eens per ongeluk 2 dagen na mekaar vriest en in die landen zoekt men niet alle heil in compleet nutteloze en milieubelastende zoutstrooi-activiteiten telkens Jezus z'n kussen uitschudt.

Gisteren dus bijna 1.000 kilometer file op Belgische snelwegen. Ik wist zelfs niet dat we in ons land genoeg plaats hebben om dusdanig veel asfalt over op zijn minst 4 rijstroken uit te kieperen. En dan al die economen die hun zegje kwamen doen ... 20 miljoen Euro zou de economische schade van 1 dagje fileleed bedragen. Komaan zeg, doe toch eens normaal. Als je kortzichtig genoeg bent om van alle filelijders de kostprijs per uur op te tellen, dan kom je misschien aan dat getal, maar bijvoorbeeld in mijn geval is er weliswaar 4 uur van mijn tijd verloren gegaan aan aangeschuif, maar ik heb wel netjes m'n normale werkduur gepresteerd, en dus is de schade op mijn vrijetijdsbestand merkelijk groter dan die op mijn economisch leven.

Nee, ik ben en blijf een fan van deze winter. Wanneer ik zoals gisteren aan de wondermooi ondergesneeuwde paden langs de Dijle loop dan beeld ik me in dat de natuur zich op de achtergrond aan het beraden is over haar volgende stappen om de vervuilende mens een middenvinger recht in z'n rechteroog te steken. Goedkeurend knikken de bomen me toe wanneer ik op milieuvriendelijke wijze langs kom joggen. Paarden en koeien komen eventjes uit hun beschutting om aan hun kleintjes te zeggen dat de mens zich ook zonder 4 wielen, stinkende motor en storende lichtpegels kan voortbewegen. De sneeuw die zich verraderlijk glad kan manifesteren geeft me voldoende grip om zonder ook maar één schuifpartijtje de training succesvol af te ronden. De ijskoude lucht doet wel even een stevige poging om me te ontmoedigen, maar wanneer ook dit element ziet dat ik vastberaden ben om 5 kwartier lang te genieten van mijn voornaamste hobby treed al gauw een aangename warmte in het 3 millimeter dikke aura waarin ik mijn loperslijf hul.

Constant Permeke zou er een prachtig schilderij in allerlei bruintinten van maken, Vincent Van Gogh zou het hem met verve en meer kleur netjes nadoen, Guido Gezelle zou er een wikkelend watertandend winterdicht over schrijven en Elvis Presley zou het allemaal perfect kunnen vatten in een intien gospellied, maar ik hoop dat jullie mijn bovenstaande poging om Koning Winter duidelijk te maken dat hij nog fans heeft ook naar waarde kunnen schatten.

Volgende week een weekje verlof, en om die goed in te zetten vertrekken we morgenmiddag al voor een weekeindje naar Molenheide. Ik ben er al vele malen geweest, maar nog nooit in de sneeuw. Misschien deze keer?

08:59 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Opwarming van de aarde Dit is de vloek van Kopenhagen, sinds het congres slaat Koning Winter overal bikkelhard terug.
In Vlaanderen zit dan alles direct in de soep, in Scandinavië schieten ze pas in actie vanaf 40 cm sneeuw.

Gepost door: frank spencer | 11/02/2010

we zijn dat inderdaad niet echt gewoon in ons apelandje hé. 'k Moet wel zeggen: ik woon op een steenweg en die lag er gisteren en vandaag spekglad bij. En dat is dan een steenweg....Vanmorgen op één minuut tijd drie fietsers zien onderuit gaan en op een steenweg met verkeer is dat levensgevaarlijk. Ze belandden net niet onder een auto. Een collega zag gisteren ook een fietserke onderuit gaan en dat meisje werd helaas wel overreden en moest zwaargewond afgevoerd worden. Wel...dan vind ik die sneeuw dus echt maar niks. Zeker in mijn toestand heb ik nu echt schrik om buiten te komen en uit te schuiven, 'k ben dan ook wel met 2 op gang hé ;-) Dus voor mij mag het nu wel gedaan zijn, laat het zonnetje maar schijnen en lekker warm worden!

Gepost door: Ruthje | 11/02/2010

weeral ... ... ben ik akkoord met alles wat je schrijft ! Kon het zelf niet beter verwoorden wat ik denk over dit onderwerp. Moet het nu zelf niet schrijven dus ... nog meer vrije tijd !

Gepost door: wim | 11/02/2010

Kabouter Wesley-gewijs heb ik nu veel zin om te roepen: " 'k Sla op uw muil!", net zoals ik dit aan Homer (ook zo'n sneeuwfan) heb gezegd, maar ik zal mijn manieren houden en gewoon zeggen dat de sneeuw mijn strot uitkomt. 't Heeft inderdaad allemaal zijn charmes maar genoeg is genoeg! Nah!

Gepost door: Sandy | 11/02/2010

brrrrrrrrrr ik ben geen fan zenne ... sneeuw met Kerst ... en dat is meer dan genoeg voor mij!

Gepost door: Koen | 11/02/2010

Nee...al lopend maak ik er geen meter te minder om.Ik hoef dus niet met de auto.

Gepost door: Tiny | 11/02/2010

Ben bijna overstag en waardeer de winter weer. Let wel bijna.... sneeuw is alleen voor de (2!!) kerstdagen en tijdens de wintersport.
Heerlijk langlaufen door eindeloze stilte, zal goed rondkijken of de bomen mij goedkeurend gedag knikken.

Gepost door: JeeWee | 11/02/2010

Ik heb toch ook genoeg van dit winterweer, ben nogal een koulijderke en moet momenteel met twee tighten, twee truien, muts,twee sjalen en twee paar handschoenen gaan lopen, ook die kinderen s'morgens al hun attributen aantrekken vraagt veel van een moeders zenuwen ;). En qua millieu denk ik dat mijn bijdragen ook wel kan tellen, ik heb niet enkel een millieuvriendelijke sport, wij hebben geen auto,ben veggie en hier wordt gesorteerd dat het niet schoon is enkel de geitewollensokken ontbreken nog :D. Ik vraag enkel een goed loopbaar wegdek, regen of wind dat maakt niet uit, maar zo steeds naar achter schuiven als je afzet ben ik beu! NAH ;)

Gepost door: Wendy | 11/02/2010

geert Van mij mag het toch echt stoppen.
Niet alleen vanwegen mijn favoriete sport maar ook omdat het grote economische gevolgen heeft voor onze branche.
Geen hond dei de bloemetjes buiten zet nu.

Gepost door: Koen Martens | 12/02/2010

De commentaren zijn gesloten.