06/10/2009

De boom

In mijn tuin staat een boom. Eigenlijk staan er wel enkele bomen, maar er staat specifiek één boom die de cycli van mijn gedachtengang mee bepaald.
Het is een eik. Een boom met niet alleen een erg grote symboolwaarde voor de oude Kelten, want ook nu nog refereren tal van gezegden naar dit stoere houtras. Als voorbeelden noem ik graag 'de eikel valt niet ver van de boom' en 'zelfs uit de grootste eikel kan een mooie boom groeien' ... fantastisch, toch?

De relatie tussen mijn denken en de eik in mijn tuin ligt echter dieper dan dat. Wanneer die boom zo stilaan z'n laatste blaadjes ziet verkleuren in de mooie okergele en innemende dieprode kleuren die de herfst typeren, maak ik de balans op van de voorbije maanden. Zeker wanneer zoals gisteren de regen tijdens een rustige training m'n gezicht natter maakt dan een bedplasser z'n bovenlakens bedruipt tijdens een woelige nacht, durf ik al wel eens te mijmeren over wat is geweest.
Op loopgebied kan ik dit jaar wel heel kort zijn: een PR op de 10k in Uithoorn begin dit jaar, zei het wel trager dan wat ik voor dit jaar begroot had, en een verdienstelijke race in Mechelen, maar ook niet meer dan dat. Ook voor komende zondag in Hasselt verwacht ik een 'verdienstelijke' prestatie, maar ik heb dat woord altijd al een typisch idioom voor losers gevonden. Zo iets van 'onze rode duivels hebben verdienstelijk gespeeld maar door 4 tegendoelpunten in de laatste 10 minuten werd alsnog zwaar verloren' ...

Ok, er zijn wel verzachtende omstandigheden, maar dat neemt niet weg dat je jezelf vragen moet durven stellen wanneer je zowat elk jaar weer één of meerdere redenen moet bedenken om te verklaren waarom de afgelopen maanden weeral niet hebben gebracht wat je ervan verwacht hebt.

Uiteindelijk leer je op deze manier wel veel van jezelf, maar ik vind van mezelf dat ik heel erg goed m'n eigen zwaktes en sterktes kan situeren. Zonder in de details te treden: tot u spreekt een middelmatig loper met een gestel dat niet opgewassen is tegen de sterke wil van z'n geest ... zoiets ongeveer.

Anderzijds, Marathon Geert zou z'n eigen ik niet zijn moest hij dit zomaar accepteren, en dus heb ik de afgelopen dagen ook heel wat afspraken gemaakt, veelal met mezelf, om het eens op een andere manier te proberen.
Veel details kan ik, wil ik,  er nog niet over kwijt, maar ik heb me voldoende opgeladen om een flinke basis voor een beter voorjaar te leggen.
Concreet: ja, ik loop volgend voorjaar terug een marathon (welke precies, dat beslis ik later op 't jaar pas), en ja, ik ga terug met een coach werken. De contacten zijn gelegd en het schema met startdatum op volgende week maandag is al ontvangen, maar ik vind het nog niet gepast om daar vandaag dieper op in te gaan. Ook hier volgt later, waarschijnlijk ergens volgende week, wat meer uitleg.
Nog meer concreet: toen ik enkele maanden geleden de supermensen van het Lightning Runners-team ging aanmoedigen in Den Haag, woog ik een goeie 84 kilogram. Vraag me niet naar m'n BMI, want dat is in mijn ogen nog steeds de meest overschatte en irrelevantste parameter wanneer het er op aankomt om de gemoedsrust van je weegschaal te omschrijven, maar toch ... 84 kilo valt mee wanneer je weet dat ik van nature uit sterk endomorfisch ben ingesteld en op dat moment zo'n goeie 4 maanden van enige sportbeoefening verstoken was.
Ondertussen zit ik op een naar mijn doen meer dan aanvaardbare waarde van rond de 78,5 kilogram, maar ik wil meer. Allez, eigenlijk wil ik minder. Daarom, ziehier nog een afspraak met mezelf: maximum 77 kilogram tegen 't einde van 't jaar, en 75 kilogram in het startvak van m'n eerstvolgende marathon. Ik ben de eerste om toe te geven dat dit geen ongelooflijk gewichtsverlies omhelst, maar als je weet dat ik sinds mijn tienerjaren slechts onder de 77 kilo ben geraakt na 3 chemokuren (dat was dus 2,5 jaar geleden), dan weet je't wel.
Verder ben ik ook een adept van een gezonde en een blijvende manier om af te vallen, en dan gelden nu eenmaal andere normen dan die door de veelverspreide crashdiëten vooropstellen.

lopen_op_herfstbladerenIn mijn tuin staat een boom. Het is een eik. Volgend jaar, wanneer die boom zo stilaan z'n laatste blaadjes ziet verkleuren in de mooie okergele en innemende dieprode kleuren die de herfst typeren, maak ik de balans op van de maanden die zich nu nog als toekomst aandienen.
Aan mij om voor de kentering te zorgen, zodat hier volgend jaar een positieve balans kan opgemaakt worden.

11:11 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Veel succes met je nieuwe uitdagingen. Je moet je misschien aanmelden voor het A-team van Runners' World!

Gepost door: harmsie | 06/10/2009

Met een hoofd dat weet wat het wil kan een lijf alleen maar volgen!

Gepost door: Tiny | 06/10/2009

karakter Geert, hoe jij jezelf telkens opnieuw weet op te laden na een moeilijkere periode is ongelofelijk knap. Veel succes met al je plannen, ik ben heel benieuwd.

Gepost door: Julie | 06/10/2009

Niet te hoge verwachtingen hebben scheelt ook een slok op een borrel!.
En gaaf dat je een marathon gaat doen, benieuwd welke?.
Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 06/10/2009

passie. Naast het lopen en bloggen hebben we dus nog een passie gezamelijk: afvallen. Al moet ik stellen dat voor mij een 77 kg iets teveel van het goede is. eerst maar eens richting de 90 kg.
Mooie plannen!!

Gepost door: JeeWee | 06/10/2009

Spannend, benieuwd welke het gaat worden.

Gepost door: Danniëlle | 06/10/2009

Dat zijn mooie toekomstplannen... hopelijk kom je in het voorjaar met een topconditie aan de start van uw marathon...maar eerst...succes in Hasselt.

Gepost door: natalie | 06/10/2009

benieuwd maar vooral tevree dat je plannen maakt ... it's all about that!

Gepost door: Koen | 06/10/2009

Dat zijn wilde plannen. Succes er mee maar dat gaat vast en zeker helemaal goed komen.

Gepost door: Jacqueline | 06/10/2009

heel goed.. ik ga hopen dat dit allemaal voor je mag uitkomen

Gepost door: hans | 06/10/2009

Ik twijfel er niet aan dat de eikel :-) niet ver van de boom zal vallen en je dit zeker gaat lukken.

UUUU marathon Belgie? Holland?

Gepost door: Koen Martens | 06/10/2009

Vragen Ik stel me ook altijd (dezelfde) vraag als ik aan het lopen ben: "waar ben je in Godsnaam mee bezig, John?". Zolang ik geen verstandig antwoord krijg, loop en vraag ik maar verder.

Gepost door: John | 06/10/2009

Die tip van Harmsie zou ik zeker overwegen met jouw schrijverstalent. Succes en hopelijk eens een gezamelijke duurloop één van de volgende weken.

Gepost door: Gert | 06/10/2009

De commentaren zijn gesloten.