18/05/2009

BMI sucks!

De zomer is in aantocht!

Niet alleen de kalender worstelt zich met Zwitserse precisie door z'n dagelijkse afscheurblaadjes naar het moment waarop we hierover meteorogische zekerheid krijgen, maar af en toe worden we al getracteerd op een heerlijk zonnige dag met temperaturen waarvoor elke Vlaming of Nederlander met laaglandelijke ervaring direct een hele zomer zou tekenen.
Hopelijk klopt de voorspelling voor het einde van deze week, want dan gaan we met z'n allen net over de grens, naar de Nederlandse kust. Efkes een weekendje uitwaaien, hoewel we toch op niet té veel wind rekenen.

Maar er is nog een derde symptoom waaraan we kunnen zien dat het jaarlijkse bikiniseizoen voor de deur staat: de weekbladen!

Ik erger me smurfblauw aan al die ronkende covers die aankondigen dat je binnenin het magazine dé gouden tip gaat vinden om op 3 weken tijd met een 'inspanning' van 5 minuutjes per dag je figuur van toen je 18 was terug te krijgen. En als dat nog niet genoeg is, doe er dan nog 2 weken bij en je glurende buren denken dat Heidi Klum in je tuin ligt te zonnen.
Wat ik me eigenlijk afvraag is of er nog iemand deze artikeltjes écht geloofd. Ik vrees evenwel het ergste, want uiteindeljk worden die boekjes verkocht, en stuk voor stuk beschikken ze over gehaaide marketeers die onmiddelijk signalen als zouden dit soort nonsens niet meer aanslaan correct kunnen interpreteren, om dan hun pijlen op andere onnozelheden te richten.
Erger nog, ik hoor regelmatig in mijn directe omgeving flarden van gesprekken dat de voorgestelde methodes aanslaan. Geen kat die er baat bij vindt, maar elke zomer weer wordt de dieet- of trainingsnieuwigheid van het seizoen gretig op het eigen vege lijf losgelaten.
Als ik zie dat zelfs de Runner's af en toe aandacht besteed aan ongezonde zaken zoals een dieetformule waarbij je enkel proteïne eet, of omgekeerd, enkel koolhydraten ...

Wat eigenlijk nog erger is zijn de BMI-adepten. Persoonlijk heb ik heel wat ervaring en adelbrieven op het gebied van sportvoeding, en ik heb nooit enig au serieux verleend aan de theorie die achter deze berekening schuil gaat. Je zal me nog eerder in een onbewaakt moment kunnen doen toegeven dat het monster van Loch Ness werkelijk waar bestaat (en op dit moment met vakantie is in de wateren rond Marbella waardoor het geen nut heeft om nu naar Schotland af te reizen voor de foto van je leven, maar probeer het eens in september want dan moeten de kinderen naar school en daarbij, dan is het Spaanse water ook over z'n hoogtepunt heen en in Marbella zelf is na de zomer trouwens niks meer te doen voor dinosauriërs) dan dat ik een petitie voor het algemeen aanvaarden van het BMI als theorie met enige waarde zou tekenen.

Ik zal even een voorbeeld geven waar ik elke dag moet mee leven: mezelf ('k weet 't, 't is niet makkelijk maar ik draag m'n kruis -no pun intended and stop staring at half height- met waardigheid).

Wanneer ik me met het volle pond in een marathonvoorbereiding stort dan ligt m'n gewicht zo rond de 79 kg, en dit voor de volle 177 centimeter hoogteverschil tussen m'n eksteroog en terugtredende haargrens.
Als je hier een BMI op zou kleven, dan kom je uit op 25. De formule is simpel: deel je gewicht door het kwadraat van je lengte in meter.

Op een website waar ik een verwerpelijke BMI-calculator vond, kreeg ik hierover het volgende te lezen:
'Zeker niet slecht, maar een beetje beter op je voeding letten en wat beweging zijn zeker meegenomen'

'Zeker niet slecht'?? Ik wil gerust mijn voedingspatroon vergelijken met die van de nitwits die verantwoordelijk zijn voor die bepaalde website, en dan zullen we nog ne keer praten over voedingsgewoonten!
En 'wat beweging is zeker meegenomen'?? Sta me toe om hier even m'n joker in te zetten ... als ik op 79 kilogram sta dan heb ik toch al een week of 4 van 100 kilometer hardlopen per week achter de kiezen steken. Waaraan denken die paljassen wanneer ze me tot meer beweging vorderen? Moet ik om de anderhalve kilometer met m'n handen wapperen? Oorspiergymastiekoefeningen in m'n ochtendritueel opnemen? Of liever de Olympische finale hinkstapspringen voor springveren nabootsen telkens ik een lidwoord gebruik??
Je moet weten dat ik bij 79 kilogram om en bij de 7% vet heb, en dat is écht niet overdreven veel hoor. Momenteel weeg ik 81 kilogram, te wijten aan m'n wekenlange inactiviteit. Ik vraag me af wat me nu dan te doen staat ...

Voor de aardigheid heb ik even liggen spelen met die calculator: blijkt dat ik moet vermageren tot 70 kilogram alvorens ik het label 'heel goed! Probeer dit zo te houden' opgespeld krijg. 70 Kilogram??
Als ik morgen 70 kilogram weeg en per ongeluk zou figureren in een televisie serie over het dagelijkse leven in Muizen-city, dan is de kans niet denkbeeldig dat verschillende landen na het bekijken van deze documentaire spontaan voedselhulp gaan sturen.

Beste mensen, neem 't van mij aan: BMI sucks!
Er zijn maar 2 parameters waar je rekening moet mee houden: je vetpercentage en de spiegel. Ben je tevreden met wat je in de spiegel ziet (en leer eerlijk te zijn!!), koop dan de Flair voor de leuke strip op de voorlaatste pagina en verleng slecht je abonnement op de Libelle wanneer je tevreden bet over de zomerse pastarecepten op pagina 3, maar negeer de oproep tot anorexia-toestanden.
Wil je er écht terug uitzien zoals 20 jaar geleden, ga dan naar een psychiater, en wil je een onvervalste 6-pack op de plaats waar je nu een welvaartsgezwel draagt, begin dan al maar met een Spartaans buikspieroefeningprogramma van 30 minuten per dag: tegen de zomer van 2010 ben je dan klaar! Uiteraard mag je het ook proberen op de eerder aangehaalde methode van 5 minuutjes per dag gedurende ochottekes 3 weken, maar kom bij mij niet klagen dat je buikspieren volgende maand nog steeds meer op een wasbeer lijken dan op een wasbord.

Is je doel om gewoon zo gezond mogelijk te zijn, eet dan gewoon met gezond verstand en ge een paar keer in de week een toerke lopen. En deze keer ben ik het die je resultaat beloofd, en dit reeds na 1 maand ...
untitledcover

11:15 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

bmi ik ben van nature uit een mager skelet.. ik verbrand meer en makkelijk coloriën dan iemand anders.. (schildklier is de oorzaak daarvan)..
ik heb eens een week voor mijn marathon in eindhoven op een andere site eens mijn bmi laten bekijken.. ik kreeg als anwoord : ondergewicht..
(ik stond toen messcherp : 57 kg voor 1m73...
BMI sucks echt... moet je maar eens het gewicht van HAile ingeven (49 Kg en 1m60 groot).. die gasten mogen dadelijk stoppen met sporten :-)

Gepost door: Vince | 18/05/2009

ik zit met hetzelfde fenomeen als jij: ben 1m60 en mijn gewicht schommelt steeds tussen de 60 en 63 kg. Ik heb kledingmaatje 38 (en van t-shirts en hemdjes zelfs 36) of small. Nochtans zit ik op de grens van 25 bij m'n BMI en zou ik dus dringend actie moeten nemen. Ben ooit eens kunnen zakken tot 56 kg en toen vond iedereen me er akelig mager uitzien...Dus ik doe daar ook niet meer aan mee en weeg me nog eens in drie maanden of zo. Voor mij is mijn kledij mijn graadmeter, zolang ik in alles blijf passen is 't goe ;-)

Gepost door: Ruthje | 18/05/2009

bmi geneuzel met die bmi.. zolang je goed leeft en normaal eet en goed op je gewicht let is dat veel belangrijker dan je bmi.
en een wasbord? er is toch een wasmachine??

Gepost door: RunningRonald | 18/05/2009

Tell sell Zoals ik me ook erger aan die advertenties erger ik me ook aan Tellsell. Zo`n tv programma reclame waarbij ook de meest fantastische resultaten worden beloofd met dieten, trainsschema`s a 5 minuten per dag en total workout systemen.
En toch, het spreekt de massa blijkbaar aan want het gaat gretig over de denkbeeldige toonbank.
Mijn BMI?? rond 25 bij 97 kg(te zwaar naar mijn idee*mirror* en wasberen frontje en 196 cm.

Gepost door: JeeWee | 18/05/2009

bedankt Ik deel je mening ! Ik erger me ook aan al die dieetschema's in al die(vrouwen)bladen. Ik probeer mijn vrouwtje al jaren wijs te maken dat ze slank is, en dat is ze wel maar met al die misleidende reklame denk ze dat ze dik is ! Graatmagere modellen prijzen een dieet aan, komaan zeg ! Je houd voelen in je vel is het belangrijkste maar door die misleidende reclame's zijn er weinig mensen ( vrouwen ) die zich goed voelen. Ik heb geen idee wat mijn BMI is en I don't care ! p.s. ik toon zeker je tekst eens aan mijn vrouwtje !

Gepost door: wim | 18/05/2009

Waardeloos Het is vreselijk om die talloze dieeten te zien. Je kweekt het jojo effect. Hier is Sonja Bakker tegenwoordig op tv: 'oh wat goed van je, je bent afgevallen' , maar dezelfde mevrouw heeft een vetpercentage van maar liefst 42%. Help.
BMI sucks indeed (en Sonja ook)

Gepost door: Petra | 18/05/2009

BMI BMI staat bij ons voor Bureau Management Informatie .........

Gepost door: M@urice | 18/05/2009

jij moet dieetschema's gaan maken

Gepost door: hans | 18/05/2009

Ja hoor Het helpt inderdaad niet...jaren geleden al zeiden ze dat je van kwark niet aankwam, ik vrat me de krampen en het werkte niet. Nu eet ik per dag 3 zakken LIGHT chips..en wat denk je, er gaat echt geen gram af. Het is allemaal bedrog ;) Vele plezier in Zeeland, en goede keuze!

Gepost door: John | 18/05/2009

Schrikken Geert, gaat ge me nu vertellen dat die blauwe pillen ook niet helpen? 'k, Had nu zo stijf mijn best gedaan om enkele kilo's kwijt te spelen. :-)
Enne, BMI 25 is niet slcht hé. Een andere waardemeter, buikomtrek minder dan 1m.

Gepost door: etienne | 18/05/2009

Idem hier. Als ik zwaar afgetraind voor een marathon sta zit ik nog maar rond de 23 terwijl mijn vetpercentage dan juist aan of zelfs onder de ondergrens zit. BMI sucks big time, heel correct.

Gepost door: Gert | 18/05/2009

Ik ben het hartgrondig met je eens.
Volgende week een stukje over het waxen van de bikinilijn ?

Gepost door: Hans | 18/05/2009

Koersfiets Ik heb eerst nog iemand nodig om de wielen efkes proper te maken! ;). Serieus, als je eens goesting hebt om een tourke te maken, zeg het maar. Maar niet nu zaterdag hé, dan zit ik in den Heyzel!!

Gepost door: Gert | 19/05/2009

Amen :-)

Gepost door: Bjorn | 19/05/2009

Ik voel me prima met een goddelijk lijf, lengte 173 cm en 60,5 kilo.

Heb je ook nog tips voor wit/grijs haar.

Gepost door: Koen Martens | 19/05/2009

Volgens mij krijgt die enveloppe zodanig gewicht dat het kleven van een postzegel wel degelijk nodig is om die enveloppe op zijn bestemming te krijgen door het toenemende gewicht per postzegel. Toch zo stom nog niet hé

Gepost door: RuneScape Money | 01/08/2009

BMI sucks echt... moet je maar eens het gewicht van HAile ingeven (49 Kg en 1m60 groot).. die gasten mogen dadelijk stoppen met sporten :-)

Gepost door: RuneScape Money | 01/08/2009

De commentaren zijn gesloten.