12/05/2009

Duidelijkheid

Iedereen schrijft of praat er tegenwoordig over, en ik ben niet van plan om mee in de hype te stappen, maar ik voel gewoon aan mijn water da'k 't eventjes van mij af wil schrijven, vandaar: Tom Boonen.

Eerst en vooral mijn persoonlijke kijk op die jongen: het is een steengoeie wielrenner, maar spijtig genoeg ook een junkie. Niet meer en niet minder. Vergeet al maar dat hij 3 keer cocaïne heeft genomen; hij is 3 keer betrapt, en da's heel wat anders.
Voor mijn part moeten ze die jongen net zo hard straffen als een andere junkie, niet meer of niet minder. Nee, ook niet minder omdat zijn vuile was toevallig in de pers wordt uitgehangen. Of hij het nu wil of niet, hij heeft een voorbeeldfunctie te vervullen. Als hij daar niet mee kan leven dan kan ik alleen maar aanraden om een andere job te zoeken. Ga maar eens praten met straathoekwerkers die hun godganse werkdag doorbrengen met drugsverslaafden, en vraag hen eens wat effect het heeft wanneer blijkt dat een kerel als Boonen niet alleen ontmaskerd wordt als gebruiker, maar wanneer dit ook nog eens aanvaardbaar lijkt voor de maatschappij.
Schandalig is dat de ploegleiding al een jaar op de hoogte was dat hij met dit probleem kampte maar in plaats van toen hulp te zoeken een batterij advokaten in stelling bracht om het nieuws uit de media te houden. De krant De Morgen heeft al heel lang een bekentenis van Tom op tape maar mocht dit niet publiceren van Tom's advokaten. En ik die dacht dat ze bij De Morgen een kritische pen hadden!?
Dit is echter geen oproep om Tom de dieperik in te schrijven, dat zou onkies zijn. Maar de open brief van de Tom's moeder op zijn website is even onkies. Ze mag gerust haar oogappel (merk hoe serieus ik blijf: normaal had ik 'm 'oogchampignon' genoemd ;-) ) in bescherming nemen, maar zij moet mij niet opdragen om respect te hebben voor een junk.

De media gaat echter in z'n totaliteit haar boekje te buiten ... als krantenlezer heb ik er niets aan dat de schuldbekentenis van de renner woord voor woord wordt afgedrukt en voor waarheid wordt aanzien. Ik wil feiten. Naakte feiten. En dat is niet dat hij wat gedronken heeft, en hierdoor een black out heeft gekregen waarna hij 's anderendaags in de ochtend zo stoned als een garnaal zijn tanden heeft gepoetst. Vanochtend las ik in de krant zelfs een hele complottheorie als zou Tom Boonen verklikt zijn. Hoe kan het anders dat hij toevallig de ochtend nadat hij was gaan stappen een controle kreeg?
Ze zouden zich beter eens afvragen hoe het komt dat hij al zovele keren een controle heeft kunnen doorstaan zonder dat ze hem op cocaïne hebben betrapt.
't Moest ne keer voorvallen met Lance Armstrong; dan was 't kot te klein ...
Of stel eens dat Wilfried Cretskens 3 keer zou betrapt worden ...
Wie? Wilfried Cretskens is ook een prof bij Quickstep-Innergetic, zei het met minder economische uitstraling. 'k Ben benieuwd of hij er ook met een boete en een wekelijks bezoek aan de psychiater van af zou komen.

Maar de hoofdschuldige aan al deze heisa is in mijn ogen de Wielerunie. Als zij nu eens voor duidelijkheid zouden zorgen. Cocaïne mag dus niet tijdens de competitie, maar wel daarbuiten. Met andere woorden, je moet al stoned op uw fiets gaan zitten wil je tegen de lamp lopen.
Dat ze ne keer een keuze maken, maar dat ze daar dan ook geen uitzonderingen op toestaan.
Wordt cocaïne gedoogd? Ok dan, maar controleer er dan niet op. Wordt het niet gedoogd? Even goed, maar leg dan een schorsing op.

Ik zou echter wel nog enkele feiten aan het debat willen toevoegen:

  • Wanneer je cocaïne zou toelaten, wat doe je dan met onder andere amfetamines? Ook toelaten? Zo nee, waar trek je de lijn?? Want dit is ook weer een detailke dat vergeten wordt hé: cocaïne en amfetamines hebben nagenoeg hetzelfde effect.
  • Het is correct dat je van cocaïne niet sneller gaat rijden. Nu, als dit de maatstaf is om een middel op de dopinglijst te zetten, haal dan maar ALLE middelen van die lijst ...
    Anabole steroïden? Ga je niet sneller van rijden (ok, dat verhoogt wel je spiermassa en recuperatievermogen, maar in spe rij je er niet sneller van ...)
    EPO? Ga je niet sneller van rijden (ok, het verhoogt wel het zurstoftransport in het bloed, maar op zich trap je door die spijt geen kilometer per uur rapper)
  • Cocaïne is, net als beide hierboven aangehaalde voorbeelden, wel degelijk prestatiebevorderend. Het kan pijnonderdrukkend werken bij een lichte blessure, waardoor je met een verrekking toch nog een zware training kan afwerken. Het kan je een goed gevoel geven op momenten dat je er door zit. Cocaïne is tevens een neurotransmitter, en één van de effecten hiervan is het verkrijgen van meer energie (is dit niet een standaarddefinitie voor doping??). En tenslotte helpt cocaïne ook in de buitensporige aanmaak van adrenaline.

Aan de die hard-Boonen fans: voor mijn part moeten ze die jongen niet tot aan het einde der dagen achtervolgen en op de rooster leggen. Maar evenzeer is hij voor mij geen haar beter dan, om maar enkele voorbeelden te noemen, Vinokoerov, Vandenbroucke of Pantani.
En vergeef mij wanneer ik volgend jaar, wanneer het peleton terug over Vlaamse wegen dendert, ik nét iets harder voor Stijn Devolder of Leif Hoste supporter, want dit zijn mensen die wél volledig voor hun sport leven, zelfs in tijden van decompressie.

09:42 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Duidelijkheid in het wielrennen? Door de jaren ben ik met steeds meer gereserveerdheid tegen de wielersport gaan aankijken. Misschien ten onrechte, maar telkens ik een topprestatie zie, vraag ik mij af of de renner in kwestie wel op een cleane manier tot deze prestatie komt.
Daarnaast heb ik ook grote bedenkingen bij het ganse gebeuren rond een aantal vedetten in sporten als wielrennen en voetbal. Ik denk dat er een aantal van die mensen helemaal vervreemd zijn van de dagelijkse realiteit. Maar ja, als je meer dan 100.000 euro per jaar 'verdient' door op een fiets te rijden of tegen een bal te shotten (voorwaar zeer nuttige bezigheden), dan ligt de verleiding wel op de loer zeker?

Gepost door: Joke | 12/05/2009

Laat ik beginnen met zeggen dat ik een groot liefhebber ben van wielrennen. Maar daarnaast ook erg veel 'pijn' heb van het feit dat er zoveel omheen gebeurd.

Ik denk dat de wijze waarop jij Boonen omschrijft, ook de enige correcte is. Het is een junkie, niet meer, niet minder. Maar in zijn geval is het volgens mij ook een gigantische schreeuw om aandacht. Al van jongs af aan staat hij natuurlijk groot in de media. En daar kan hij schijnbaar niet volledig goed mee omgaan. Zijn relaties met (te) jonge meisjes, zijn drugsgebruik.

Feit is alleen dat, zoals jij omschrijft, de lijn duidelijker moet zijn. Voor Boonen moet gelden dat het einde carrière is. Wil je groot en beroemd zijn in sport en media, PRIMA, maar je hebt één verplichting. Je hebt een voorbeeldfunctie. En in sport gebruik gaan maken van dergelijke stimulerende middelen die ook nog eens vernietigend zijn voor je eigen lichaam. Keihard bestraffen.

Gepost door: Pieter de Boer | 12/05/2009

Hopen We mogen hopen dat andere wielrenners wel schoon zijn. Niets lijkt meer normaal in dat wielrennen.
En voor alle zekerheid biecht ik maar op dat ik ook een verboden middel gebruik(ventolin ivm astma) voor het lopen. Je weet nooit wat er morgen in de Telegraaf staat.

Gepost door: JeeWee | 12/05/2009

je begijpt niet dat ze het doen, als hun carriere op het spel staat. de verleiding voor de mens is schijnbaar toch te groot

Gepost door: hans | 12/05/2009

100.000 euro per jaar en drugsverslaafd... wat zouden we dan denken van sommige politici die niet eens moeten fietsen of shotten en 200.000 verdienen ... ?

Gepost door: jogginggirl | 12/05/2009

no problem De werking van cocaine en amfetamine is zeer kortdurend. Ik zie dus geen enkel (doping) probleem in gebruik daarvan buiten de competitie.

Gepost door: GertN | 12/05/2009

STom hé "merk hoe serieus ik blijf" op uw blog, leest gewoon niet gemakkelijk ;-) Ik had toch gedacht dat ge een paar voorstellen voor alternatieve straffen voor STom Boonen zou doen.
- alle kasseien gaan herleggen in Roubaix
- de Muur van Geeraardsbergen kuisen
- zijn persoonlijke CO2 uitstoot verminderen door energie op te wekken via een hometrainer
- coke-les volgen
En ga zo maar door ...
Toch nog een serieuze noot. Waarom worden drugs in andere werelden wel als normaal beschouwd? En mag het zelfs een deel van je imago worden? Ik heb nog nooit iemand horen roepen dat Amy Winehouse, Pete Doherty, ... geschorst moeten worden en niet meer mogen optreden of geen platen meer mogen maken ...

Gepost door: Hank | 12/05/2009

Boontje Ik vind het best knap dat je snuift en slikt en toch zo hard kunt fietsen ;) Het is jammer voor de sport natuurlijk maar ik denk niet dat het nog uit te bannen is. De combinatie van heel veel geld, een bijzonder talent en het iq van een garnaal leidt maar zelden tot een prettige uitkomst.

Gepost door: John | 12/05/2009

dag Geert, Dank je voor je heldere commentaar. Ik heb er veel aan, dit te lezen. Ik denk dat je wel boos bent he op die man. Ja het is te verstaan want de sport, waar jij zo'n grote liefde voor hebt, wordt op die manier besmeurd. Gelukkig zijn er nog die het 'zuiver' houden.

Gepost door: Vlammetje | 12/05/2009

Toch nog een serieuze noot. Waarom worden drugs in andere werelden wel als normaal beschouwd? En mag het zelfs een deel van je imago worden? Ik heb nog nooit iemand horen roepen dat Amy Winehouse, Pete Doherty, ... geschorst moeten worden en niet meer mogen optreden of geen platen meer mogen maken ...

Gepost door: RuneScape Money | 01/08/2009

De commentaren zijn gesloten.