02/05/2009

Effe Apeldoorn bellen

In mijn jeugd waren de afstanden veel groter dan nu. Tegenwoordig is iedereen al wel eens in Amerika geweest, kent persoonlijk op zijn minst 3 inheemsen van donker Afrika persoonlijk en gaat op vakantie naar een exotische bestemming die 2 tussenvluchten verwijderd is van de eigen dorpskern.
Maar toen ik kind was dan leek zelfs Nederland voor ons een verre verplaatsing, waren de Ardennen het hoogst bereikbare vakantiegoed en schepten we op met onze verre trip naar het Groot Hertogdom Luxemburg.

Als ik uit die tijd dingen zou moeten noemen die in mijn verhakkelde brein onlosmakelijk met Nederland zijn verbonden, dan kom ik vrijwel zeker uit bij de volgende top 3:
1) Te land, ter zee en in de lucht, je weet wel, zotte Hollanders en af en toe een verwaaide Vlaming die in de meest onmogelijke zeepkisten de natuurelementen probeerden te verschalken;
2) Loeki: da leeuwke uit de Ster-reclame en de enige échte concurrent van De Bereboot
3) Effe Apeldoorn bellen! Vergeet de moderne reclamecampagnes van Heineken: Centraal Beheer rules!

Indien er cultuurbarbaren (met een kleine 'c', dus pak 't nier persoonlijk op Fred ;-) ) zijn die zich deze clipjes niet kunnen herinneren, kijk even hier voor de volledige collectie; ze waren zowat de eersten om hun product te promoten middels een dijenkletser die op anderhalve minuut het niveau van de gemiddelde komische prent uit Hollywood ruimschoots overschrijdt.

Ik herinner me dat ik de slogan 'Effe Apeldoorn bellen' ook tot mijn dagelijks slang mocht rekenen. Als ik iets verkeerds had gedaan, wat uiteraard héééél weinig voorviel (en nu maar hopen dat mijn vader niet begint te reageren op dit berichtje ...), dan onderstreepte ik dit met de welbekende zin. En iedereen wist waarover het ging. Ik bedoel maar, het was reclame die écht z'n doel niet had gemist.

apeldoornSinds eergisteren, Koninginnedag in Nederland, wordt Apeldoorn echter met iets helemaal anders in verband gebracht. Iet verschrikkelijks, iets kwaadaardigs, iets compleet overbodig. Zes onschuldigen vonden de dood omdat er 1 dwazerik het nodig vond om z'n eigen idiote kop uit te werken. Dat zijn 6 families die bij elke volgende Koninginnedag niet meer in de obligate Oranjegekte kunnen stappen zonder aan hun weggerukte familielid te denken.

En wat ik dan helemaal verschrikkelijk vind zijn de mensen die nu al van mening zijn dat Koninginnedag nooit meer op dezelfde manier mag gevierd worden. Of hoe één gestoord individu de pret voor een hele natie kan bederven.
Vrienden Nederlanders, neem van mij nu alsjeblief eens één ding aan, en trek gewoon volgend jaar een oranje onderbroek extra aan, organiseer de party van je leven en roep het eens exta hard uit.
Alleen op die manier kan je de erfenis van die gek in z'n Suzuki teniet doen!

En wanneer ik in de komende dagen nog eens een -eueueueuh- foutje maak (statistisch bekeken is de kans vrij reëel) zal ik gemeender dan ooit tevoren zeggen 'Oeps! Effe Apeldoorn bellen!'. Hopelijk is het gebruik van deze zin tegen die tijd nog niet strafbaar ...

10:39 Gepost door Geert in Actualiteit | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Koninginnedag zal nooit meer het zelfde zijn...automatisch is er de herdenking aan de slachtoffers iedere keer...

Gepost door: natalie | 02/05/2009

Bizar Ja, het was een bizarre dag Geert! Ik vraag me af wat CB met zijn slogan gaat doen...

Gepost door: GertN | 02/05/2009

Erg jammer voor alle betrokkenen ... Zo'n daad valt toch niet te snappen... ?

Gepost door: jogginggirl | 02/05/2009

We blijven in het oranje lopen en het zal een feestdag blijven.
Alleen zal de bewaking een tandje hoger worden.
Groet Rinus.

Gepost door: rinus | 02/05/2009

Eens! Helemaal mee eens: volgend jaar Koninginnedag vieren als altijd, ondanks de akelige herinnering van 2009.

Gepost door: John | 02/05/2009

Koniginnedag. Inderdaad de familie van de (dodelijke)slachtoffers zullen nooit meer n leuke koniginnedag meer krijgen. Elk jaar weer zullen ze weer worden herinerd aan die verschrikelijke gebeurtenis.

Gepost door: Gert Jan | 02/05/2009

Centraal Beheer heeft de koninginnedag spotjes direct van het scherm af gehaald.
De beelden op you tube zijn helemaal schokkend.

Gepost door: JeeWee | 02/05/2009

zelfs ter land ter zee en in de lucht is gestopt. Wat moeten wij nou in Olland ;-)

Gepost door: hans | 02/05/2009

Volstrekt mee eens Geert, Koninginnedag moet gewoon gevierd blijven worden. Helaas is het altijd en overal mogelijk dat een 'gek' door het lint gaat.
Overigens bizar dat dezelfde avond in een STER-reclamespot uitbundig reclame wordt gemaakt voor de snelle Suzuki...

Gepost door: Fred | 03/05/2009

gek wat één gek allemaal kan aanrichten...

Gepost door: Ronald | 03/05/2009

Bizzar

Gepost door: Koen Martens | 03/05/2009

Sorry, Bizar

Gepost door: Koen Martens | 03/05/2009

De commentaren zijn gesloten.