14/02/2009

De juiste diagnose

Normaal gezien zou ik nu op 1 week van mijn wederoptreden in loopland zitten.
In mijn wildste fantasieën zag ik mezelf vanaf volgende zaterdag terug in de Muizense weides dartelen, in mijn stoutste dromen droegen m'n benen me naar de meest onwaarschijnlijke eindtijden en met ongebreideld verlangen keek ik al uit naar het moment waarop ik het blaadje van vrijdag, 20 februari van de kalender kon trekken.

De aandachtige lezer zal reeds gemerkt hebben dat in de bovenstaande alinea nogal veel in de verleden tijd gesproken wordt.
Met opzet, spijtig genoeg. Gisteren ben ik immers naar Peter Vervoort, zowat de meest bekende sportarts die praktijk op rijafstand van mijn huis heeft, geweest.

Het werd een zeer kort bezoek, maar wel met resultaat. Na het bekijken van de echo die ik vorige week had laten maken kreeg hij reeds een vermoeden, na het luisteren van m'n klachtenpatroon was hij vrijwel zeker en toen hij me met één druk op een welbepaalde plaats aan m'n kuit zowat tegen het plafond kreeg kreeg hij 100% zekerheid: vanaf heden heeft mijn probleem een naam, en wel 'contractuur van de soleus'.

Een klein beetje een domper, want uiteindelijk blijkt dat de diagnose die eerder werd gesteld fout was, en zelfs de diagnose in oktober laatstleden was incorrect.
Blijkbaar is het een niet zó vaak voorkomende blessure, maar wel typisch voor lopers. Samengevat is de soleus het deel van de kuit die niet heel veel nut heeft bij het lopen, tenzij ze teveel moet helpen wanneer de rest van de kuitspieren té vermoeid raken om hun eigenlike taak nog naar behoren uit te voeren.
De soleus is echter van nature niet sterk genoeg om dit te doen, en dit is de reden van de contractuur.
Rechtstreeks gevolg van deze diagnose is dat ik nog 4 extra weken rust aan m'n been heb, dus waar ik vorige week nog stiekem hoopte om toch nog een beetje van m'n voorjaar te maken kan ik het nu wel helemaal vergeten.
Op termijn zal ik tevens de soleus moeten versterken, en dit blijkt enkel mogelijk door middel van excentrische oefeningen voor de kuit. Wat dit precies inhoudt zal de kinesist me vanaf volgende week wel duidelijk maken, maar ik heb ondertussen al een beetje opzoeking op internet verricht, met één oefening als resultaat.

kuitExcentrische oefeningen voor de kuit worden voornamelijk voorgeschreven ter versterking en verlenging van de achillespees wanneer er sprake is van een chronisch achillesletsel.
De oefening die ik op internet vond bestaat erin om met het niet gekwetste been op een trap je lichaam met je voet naar boven te duwen, om je vervolgens met je 'slechte' voet terug te laten zakken. Een beetje zoals op de foto's hiernaast.

Indien er zich onder mijn lezers ervaringsdeskundigen zitten, of gewoon knappe koppen met dé ultieme tip ... mijn mailbox is één en al oor!

Uiteraard volgen verdere verslagen op deze pagina's ... tot dan: goed weekend.

17:06 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

Niet bekend ... maar in elk geval veel beterschap en hopelijk is dit de oplossing

Gepost door: Katrien | 14/02/2009

nog nooit van gehoord maar het klinkt pijnlijk. Hopelijk helpen die oefeningen en raak je binnen de maand van die stomme blessure verlost!
'k doe die oefening ook elke keer na de spinning, is een vaste "stretchoefening", ipv traptreden gebruiken we wel de fietspedalen ;-)

Gepost door: Ruthje | 14/02/2009

Eng Klinkt eng, alhoewel ik die oefening op de trap wel herken. Ooit weleens voor mijn achillespees moeten doen. Op zich geeft het wel rust als je weet wat het is, denk ik...ook al zijn 4 weken best lang. Sterkte!

Gepost door: John | 14/02/2009

oefeningen oefeningen doen kan geen kwaad maar wat een oude foto's van jou benen.. dat is van ver voor je hardloopcarriere

Gepost door: ronald | 14/02/2009

oefeningen deze oefeningen heb ik ook moeten doen om mijn knie te versterken na mijn kraakbeenoperatie 2j
geleden.had wel effect na enkele series.nog veel
beterschap gewenst geert.alles komt wel weer in
orde!!

Gepost door: tuyttens gino | 14/02/2009

heb er al eens over geschreven, uit het archief van runtodream;
http://runtodream.web-log.nl/runtodream/2007/05/onderzoek_naar_.html#comments
heb de oefeniognen tot in den treure gedaan op de rand van de douche.

Gepost door: martine | 15/02/2009

't is toch wat met al die blessures. Weer een maand out. Eén troost, het slechte weer is tegen dan misschien omgeslagen... Verzorg je kuit !

Gepost door: Chris | 15/02/2009

De blessure heeft een naam, en wat voor één!! 4weken rust is geen pretje, mag er ook niet alternatief gesport worden zodat je de conditie toch een beetje op peil kunt houden.

Gepost door: Wendy | 15/02/2009

Idd. deze oefening deed ik ook voor mijn achillespees

Gepost door: hans | 15/02/2009

Oh Soleus mio.... Jeetje Geert, flink balen! Ik hoop dat kinesist wat duidelijkheid kan geven wat oefeningen betreft.
Sterkte voor jullie trap voor the time being.

Gepost door: Petra | 15/02/2009

kop op Kop op. Het goeden nieuws is dat je nu wel zeker weet hoe de vork in de steel zit. Beter dat dan blijvende onzekerheid. Keep that in mind. En trek je daar aan op. Dag na dag kom je nu dichterbij je comeback.

Gepost door: Hank | 15/02/2009

goede oefeningen Klopt Geert, dat zijn prima oefeningen.... die zou ik ook eigenljk moeten doen voordat ik pijntjes krijg.

Vier weken rust vind ik vreemd, want daardoor verzwakken ook de andere pezen en spieren in de benen.
Bij mij zou je heel voorzichtig aan mogen beginnen met 5 keer 2 min. (en 2 min. wandelen tussendoor)

Gepost door: Hans | 15/02/2009

Uw voorjaar ziet er misschien niet zo goed meer uit maar de zomer en het najaar hebben ook nog veel interesante wedstrijden te bieden hé. Alvast veel beterschap.

Gepost door: natalie | 15/02/2009

Ik vind het toch ook raar dat 4 weken echt niet mag lopen. Maar bon, wij zijn geen dokters hé. ;))) Misschien eens tijd om en spinninglesje mee te pakken 1 van de volgende maandagen? Of mag je ook niet fietsen?

Gepost door: Gert | 16/02/2009

Geen fijne uitslag maar tenminste wel een waarmee je nu gericht aan herstel kunt werken.

beterschap.

Gepost door: Koen Martens | 16/02/2009

De commentaren zijn gesloten.