25/01/2009

10k van Uithoorn

Vandaag was het dan zo ver: eerste wedstrijd van 2009, eerste test voor Utrecht, eerste ontmoeting met mijn gestelde doelen voor dit jaar.

Vooraleer je echter aan een race kan deelnemen moet je uiteraard eerst zorgen dat je aan de start geraakt, en dus liep om kwart na 7 m'n wekker af, want een 2 uur durende rit stond in het ochtendlijke verschiet. Exact 1 uur na het ontwaken ging ik dan op weg naar sporthal De Scheg in Uithoorn.

Het was nog eens een ouderwetse zondag op de baan: weinig en dus vlot verkeer. Exact 2 uur na m'n vertrek mocht ik m'n wagen parkeren op de door wegstewards aangeduide parkeerplaatsen, en één minuutje later was ik al in de sporthal, waar m'n startnummer aan de tafel 'voorinschrijvingen' op me lag te wachten.

Ik had nog een dik anderhalf uur tijd alvorens de 10 kilometer op gang geschoten zou worden; tijd zat dus om eerst eventjes te kijken of Bjorn reeds aanwezig zou zijn en om te luisteren of de erotiserende 06-stem van Ronald ergens in de buurt kon zijn.
Ronald vond ik het eerst. Zoals steeds was zijn glimlach weer een anval op het wereldrecord 'biggest smile', en al gauw stelde hij me voor aan de binnensijpelende JVC'ers. Echt wel indrukwekkend, al die wit met rode bloesjes van de Japanse hifi-legende. Eveneens indrukwekkend was het voorgesteld worden door Ronald. Bij de eerste JVC'er (sorry guys, maar ik kan écht geen namen onthouden ... jullie mogen al blij zijn dat ik jullie bedrijfsnaam niet met Akai verwar ;-) ) klonk het zo: 'Nou, dit is Geert ... hij komt hééééélemaal uit België om een 10 kilometer te lopen en hij heeft 2 uur gereden'. De tweede JVC'er leerde me op de volgende manier kennen: 'Nou, dit is Geert ... hij komt hééééélemaal uit België om een 10 kilometer te lopen en hij heeft 2 uur en een kwartier gereden'.
Volgens m'n 3de introductie deed ik er 2 uur 30 over, dat werd 2 uur en 3 kwartier, en tegen dat ik werd voorgesteld aan wat volgens mij de 83ste JVC'er was zou ik reeds vorig jaar in november vertrokken zijn om op tijd in Uithoorn te kunnen aankomen.
Ronald ... je moet hem kennen ;-)

Uiteraard zijn er alternatieven: Bjorn stelde me als volgt voor aan iedereen die hij kende (wat zo ongeveer 3 kwart van de sporthal was): 'hey, dit is Geert van België, je weet wel, Marathon Geert'. Pas op hé, het doet wel koninklijk aan, zo voorgesteld worden als 'Geert van België' ... net de kroonprins die op staatsbezoek komt ;-)
Grappig was ook dat hij me ook op die wijze luid aanmoedigde toen ik hem voorbij liep na zowat 6 kilometer wedstrijd: 'Hey, Geert van België .. go go goooooo ... pak de binnenbochteueueueueu ...'.

Maar laat ons niet op het wedstrijdverloop vooruitlopen want ik had nog één ontoeting te goed, met name de eerste kennismaking met the one, the only, the fast, the furious, the fantastiiiiiiiiic ... Claudia!
Jawel, de in een vrouwenlichaam verpakte symbiose van gratie en snelheid was ook van de partij! Na een kort maar geanimeerd debat over het verschil in aantal begroetingskussen (Nederland wint van Vlaanderen met een duidelijke 3-1 maar die 2de was offside en ik had een penalty verdiend) had ik nog even de gelegenheid om met de 3 bovenstaande topateleten te keuvelen, maar daarna gingen zij allen heen, want de start van de 10 mijl werd aangekondigd.

Omdat die start 3 kwartier voor de mijne zou plaatsvinden ging ik nog even supporteren voor Ronald, Claudia en Bjorn (de 10 mijlers maken in Uithoorn nog een doortocht aan de start na goed anderhalve kilometer wedstrijd), en daarna werd het vizier op mijn eigen wedstrijd gericht.

Het doel was duidelijk: de 10 kilometer in minder dan 40 minuten. Klinkt eenvoudig, en eerlijk gezegd hebben de laatste 2 à 3 trainingsweken me het vertrouwen gegeven dat het dat ook zou zijn, en dus werd de Garmin ingesteld op een 10 k in 39'30".

Hoewel er niet zo heel veel volk aan de start stond ben ik er toch in geslaagd om m'n start te missen: middenin het pak koos ik om achter 2 snel uitziende heerschappen te gaan staan. Vlak na het startschot had ik echter al vlug in de mot dat ze er alleen maar snel uitzagen: het duurde een dikke 300 meter alvorens ik naar m'n eigen tempo kon overschakelen, om vast te stellen dat ik 35 meter achter liep op m'n schema. Geen nood, de benen waren goed, het moraal ook, en na 1 kilometer liep ik exact op schema, en na 2 kilomter liet ik zelfs een kleine voorsprong optekenen.
Pas op, makkelijk ging dit niet, want er stond in het wedstrijdbegin een strakke tegenwind, en omdat ik eigenlijk ongewild tussen de trage starters stond had ik niet direct een groepje dat aan mijn tempo liep. Ik voelde wel dat ik sologevecht tegen de wind niet tot het uiterste zou moeten doorvoeren en hield me een beetje in, maar op het 3k-punt liep ik toch nog perfect op schema. De 4de kilometer blies de wind in m'n voordeel, en dat zag je ook wel aan m'n tempo. Heel de tijd liep ik verschillende lopers voorbij, wat psychologisch onmiskenbaar een voorsprong geeft.

Vanaf de 5de kilometer was het echter terug tegenwind, en nog niet een beetje. Ik voelde me verslappen, en toen ik na 6 kilometer Bjorn passeerde was het kalf eigenlijk al verdronken: ik liep een dikke 60 meter achter op schema en voelde dat het vet van de soep was.
Ik besloot om, ondanks de luide aanmoedigingen van de immer sympathieke Bjorn, m'n eigen tempo te lopen ... een nieuw PR zou een schamele troost kunnen bieden. Twee kilometer verder hoorde ik echter m'n naam scanderen door eerst Claudia en daarna ook Ronald (zij waren nog wat gaan uitlopen want hun race zat er op), en dit gaf me terug wat moed, want blijkbaar was ik niet zo overdreven ver teruggevallen.
Een snelle dame in toepasselijk oranje tenue passeerde me, en ik hing mijn karretje gretig aan haar stampende locomotief. Ze ging eigenlijk een tikkeltje te snel en ik liet een gaatje, maar in het zicht van de finish vond ik toch nog voldoende energie om er een mooie eindsprint uit te persen en zo netjes naast haar te eindigen.

Mijn zelf afgeklokte eindtijd: 39'59". Let wel, ik druk mijn chrono in op het moment van het startschot, dus normaal kan mijn bruto eindtijd nooit veel verschillen van deze tijd, maar het is bang afwachten op de officiële uitslag, want doet de organisatie er één luttele seconde bij, dan heb ik m'n doel niet gehaald.

Nu, eerlijk is eerlijk, ik kan niet volkomen tevreden zijn met m'n prestatie van vandaag. Ik heb voor mezelf bewezen dat ik wel met die 40-minuten grens kan flirten, maar een huwelijk is nog niet aan de orde. Ik mis gewoonweg de pure kracht om op een deftige wijze aan 4 minuten per kilometer te blijven lopen.
Wat dit zal betekenen voor m'n marathonplannen in Utrecht kan ik moeilijk zeggen, maar ik weet wel dat ik nog serieus wat boterhammekes zal mogen eten wil ik in de buurt van Ronald finishen ... enfin, we zien wel; ik heb nog 11 weken hé ...

Nog even vermelden dan Bjorn een zeer deftige 1u24 bij elkaar liep, Ronald een PR liep met 1u05' en een paar seconden, en Claudia, wel ... aan Claudia ben ik het vergeten te vragen. 'k Weet het meiske, ik ben een ongelikte boer ... volgende keer vraag ik alleen maar aan jou hoe het is geweest en luister ik naar niemand anders meer ;-)

16:44 Gepost door Geert in Wedstrijden | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

U bruto tijd klopt helemaal niet !! Stuur even een mail naar " aku.uithoorn@online.nl " en laat het maar aanpassen. Alles is top geregeld in Uithoorn behalve die eindtijden... Daarom altijd zelf klokken !! Van Harte met die 39:59 en daarmee U persoonlijk record. Mechelen 2007 kan vervangen worden door Uithoorn 2009 !!

Het was top om U in Uithoorn te zien. De reisafstand valt op zich wel mee al is Muizen - Uithoorn niet niks. Zo leuk om U aan iedereen voor te stellen.

ps: U Halve Marathon ? Op zaterdag 14/02 is er een HM in Houten (bij Utrecht) en op zondag 15/02 is er een HM in Vinkeveen (Bosdijkloop) en in Leiden (Niet Lullen Maar Lopen-loop)

Gepost door: Bjorn Paree | 25/01/2009

Je hebt het gehaald, dat is het belangrijkste! Leuk om zo eens al die bekende bloggers tegen te komen. Was er geen beker voor 1e Belg? ;-).

Gepost door: Wendy | 25/01/2009

Helaas Hoe bewonderenswaardig je ook je best doet je prestatie te bagatelliseren...ik vind het een tijd die in de boeken mag! Top gelopen, Geert, dat gaat helemaal goed komen in Utreggg

Gepost door: John | 25/01/2009

PR Geweldige tijd Geert! En nog in het buitenland gelopen ook !

Gepost door: M@urice | 25/01/2009

Goed man!! Goed gedaan Geert!!! 39:59 it is!!! De tijdregistratie in Uithoorn is niet meer van deze tijd.. dus van harte man, je hebt het voor elkaar!! Enneh... de volgende keer als je Claudia en mij voorbij gaat, verstop je dan niet meer achter een busje!!

Het was leuk je weer te zien Geert, altijd lachen met jou. Tot in Alphen!!!

Gepost door: Ronald | 25/01/2009

mooie tijd heb je weer gelopen! Gaat in Utrecht helemaal goed komen!

Gepost door: Patricia | 25/01/2009

Zometeen loop je volgens de verhalen geen 3 uur + marathon maar een 6 uur ;-).
Verder knap gelopen gezien de wind en omstandigheden en een mooie richttijd.
En als je gaat trouwen, dan zit je er aan vast en dan kan je niet meer veranderen(lees verbeteren), wil je dat?.
Geniet ervan.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 25/01/2009

Heel goed jouw rit naar Uithoorn... en ook je 10 km ... klopt helemaal 39.59

Gepost door: hans | 25/01/2009

Niets om ontevreden over te zijn.
Wat je al schrijft je hebt nog 11 weken de tijd.
Meld je ziek en ga lekker trainen is goed voor de economie.

Even een vraag hoeveel kusjes geeft een Belgische man aan een Nederlandse man? of moet ik dat aan Bjorn vragen :-)

Gepost door: koen | 25/01/2009

Mooie internationale wedstrijd gelopen Geert. Proficiat. Mooie tijd.

Gepost door: natalie | 25/01/2009

ps:

14/02: Halve Marathon in Lier - www.aclyra.com
15/02: Wildenhoekloop in Kruisland - www.tckruisland.nl

Gepost door: Bjorn Paree | 25/01/2009

mooie tijd Prima tijd Geert.
Kom je op 21 mei in Delft een snellere tijd lopen ?
http://www.dekoplopers.nl/GTL2009/

Gepost door: Hans | 25/01/2009

Ik snap niet waar jij bang voor bent. Die valse bescheidenheid. Ronald? Die gaat zooo kapot op die 42. :P Die loop je er gewoon uit. 3:09 zeg je? 2:58, ik voorspel het je..

Gepost door: Pieter de Boer | 26/01/2009

Nie meer zoenen voorlopig, jij hebt er genoeg gehad. Was leuk kennis te maken met DE topatleet uit Muizen en ach mijn tijd..... je kan het over leukere dingen hebben.

Gepost door: Claudia | 26/01/2009

Je loopt binnen de 40 minuten met een straffe wind tegen.
Overigens voel ik een vlaams-nederlandse strijd aankomen, al s het alleen maar in de reacties op je blogs waarin een verwijzing zit naar de marathon van utrecht.

Gepost door: JeeWee | 26/01/2009

Straffe tijd... Geweldig Geert, onder de 40 met wind tegen en soep met vet....dat mag toch wel een compliment hebben. Super.

Gepost door: Petra | 26/01/2009

geert geert....weet je nu nog niet dat je die hollanders niet kan vertrouwen!!

Gepost door: martine | 26/01/2009

De commentaren zijn gesloten.