13/01/2009

90

Op het moment dat ik dit berichtje intyp leert een blik op de countdown klok rechtsbovenaan deze pagina dat ik over exact 90 dagen en 2 uur in Utrecht zal vertrekken voor de plaatselijke marathon. Dit wil dus zeggen dat ik waarschijnlijk binnen exact 90 dagen mezelf een standje zal geven omdat ik de avond tevoren een onschuldig personeelslid van het hotel waarin ik een kamer heb gereserveerd met een rituele en bloederige dood heb bedreigd moest hij/zij er niet voor kunnen zogen dat DIE bepaalde pastasoort niet bij het ontbijtbuffet aanwezig zou zijn.
Ik nerveus? Alleen maar wanneer ik zenuwachtig ben ...

Maar laat ons de pret van vandaag niet vergallen met het nadenken over strafbare feiten die ik nog moet plegen ... 90 dagen, da's nog een hele tijd, maar ook een mooi rond getal om even bij stil te staan.
In de zakenwereld spreekt men wel eens van '90-Day Objectives'. Dit zijn doelstellingen die men, hoe kan het ook anders, wenst te realiseren tussen vandaag en binnen 90 dagen.

write it downHet klinkt misschien raar dat men hiervoor niet een kwartaal als maatstaf neemt, maar veel zal wel te maken hebben met de magie van het ronde getal, veronderstel ik. Pas op hé, dit gegeven is niet onbelangrijk, want heel wat carrières, vooral in de financiële en de marketingwereld worden gemaakt of gekraakt op basis van het al dan niet behalen van deze doelstellingen. Het is dus aangeraden om je objectieven uitdagend genoeg te maken zodat je bij het behalen ervan zou kunnen opvallen, maar wanneer je overdrijft zou de obus wel eens in je gezicht kunnen ontploffen (vergeef me het gebruik van deze oude zegswijze uit de Gaza ;-) ). Eén der interessantste theoriën hierover vind ik terug in het boek '
Write it down, make it happen' van Henriette Anne Klauser. Kort gezegd stelt zij dat je heel wat kan bereiken door je doelstelling op te schrijven, zodat ze meer bindend en tastbaar wordt. Ze gaat nog verder door te stellen dat je dikwijls zelfs een doelstelling kan realiseren, louter en alleen door ze op te schrijven, maar dat is volgens mij een brug of 2 te ver. 't Zou ziets hebben van als doelstelling op te schrijven dat je de marathon in minder dan 3u wil lopen, om vervolgens niet meer te trainen. Ah ja, want je hebt 't toch al opgeschreven??

Maar kom, ik laat me door het getal 90 toch even verleiden tot het op digitaal papier zetten van m'n 90-days objectives ... hier komen ze:

1.   Een 10 kilometer lopen in minder dan 40 minuten

2.   Een PR lopen op de halve marathon

3.   Een PR lopen op de 20 kilometer

4.   Een marathon lopen binenn de 3u09', btw inclusief

5.   Alle trainingen af te werken zoals ze op het schema staan

Voilà, dat zijn ze!
Ik heb uiteraard ook nog objectieven die meer van persoonlijke aard zijn, maar die zet ik wel iets meer privématig op papier.

90Het getal 90 is echter ook nog om andere redenen regelmatig in 't nieuws geweest de laatste weken, met name vanwege het smogalarm.
Kijk, ik krijg ondertussen de weubbes (ons dialect voor de stuipen, 't schijt, ... vervang maar volgens je eigen taalgebruik) van heel die polemiek rond het smogalarm. In mijn ogen is het eigenlijk allemaal simpel: organiseer eens een deftige studie met als doel uitsluitsel te brengen over het feit dat het nu wél of niet goed is wanneer we met z'n allen een pak trager op de autosnelwegen gaan rijden. Is het niet beter voor het milieu, stop dan met het te pas en te onpas omdraaien van die idiote bordjes langs de autostrades. Is het wél beter voor het milieu, verander dan de verkeerswet en maak van die 90 per uur een permanente snelheidsbeperking. Maar zoals het nu gaat, daar heb ik een probleem mee: vandaag mag je 120 per uur rijden, morgen 90, overmorgen terug 120, de dag daarna is het verboden om in een zwarte Mercedes met rode lederen zetels te rijden en nog een dag later trekken ze je rijbewijs in omdat je met je linkerpink in je neus zat te peuteren terwijl ze toch duidelijk op het ochtendjournaal hebben gezegd dat op die dag die bepaalde vinger enkel voor zelfbevredigende doeleinden achter 't stuur zou mogen gebruikt worden.
Als jullie er nog aan uit kunnen, proficiat, dan zijn jullie slimmer dan ik (wat niet zo moeilijk is, maar je moet 't maar doen hé ...).

Persoonlijk zie ik 2 argumenten pro het herleiden van de maximum snelheid tot 90 kilometer per uur: ten eerste verloopt het verkeer op smogrijke dagen tijdens de ochtendspits een heel pak vlotter, en ten tweede kan Jean-Marie De Decker zich dan elke dag lekker druk maken. Op die manier maakt hij zich niet meer belachelijk over andere onderwerpen.

08:02 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Ik heb gelukkig geen last van die smog toestanden, wij zijn zo een flower power gezin die het zonder auto proberen te doen. Veel succes met die 10km onder de 40min, staat ook op mijn wishlist.

Gepost door: Wendy | 13/01/2009

Van wat je hebt geschreven aan RR raak ik wel verbaasd. Samen gaan voor een lage 3 uur dat is nog eens een mooie doelstelling. En waarom zo je die niet halen?

Gepost door: JeeWee | 13/01/2009

Vertrouwen in eigen kunnen is het belangrijkste. Indien punt 5 wordt gerealiseerd dan volgen de punten 1 tot 4 vanzelf. Heel veel succes !!

Gepost door: Bjorn Paree | 13/01/2009

Stop de tijd van overpeinzen en schrijven in trainen is veel effectiever!

Gepost door: Koen Martens | 13/01/2009

MOOI... ...verlanglijstje die zeker tot de mogelijkheden behoord. Succes met de voorbereidingen

Gepost door: natalie | 13/01/2009

succes Kzou zeggen veel succes met je 90 plan!

groeten ludo

Gepost door: ludo | 13/01/2009

90 Ik heb dé slogan voor je:

Plan your run and run your plan!

dan komt het helemaal goed voor jou. Ik heb alle vertrouwen in jou (in mijzelf iets minder :)

Gepost door: RunningRonald | 13/01/2009

Snelheid spaart het milieu Uit mededogen met het milieu rij ik altijd zo hard mogelijk. De motor van mijn auto kan daardoor vroeger uit, ik ben minder lang een storende factor in het verkeer, ik bespaar brandstof omdat mijn auto minder lang rijdt en ik erger me korter (wat vooral het milieu waarin ik verkeer ten goede komt). Begrijp niet dat politici dit nooit hebben ontdekt...het geheim schuilt in sneller rijden ;/

Gepost door: John | 13/01/2009

De commentaren zijn gesloten.