29/12/2008

Test over 8 kilometer

In het normale leven ben ik een vrij evenwichtig persoon, althans, dat vind ik zelf toch.
Op het moment dat ik echter lichtgeschoeide loopsleffen aan m'n voeten trek hangt m'n humeur echter volledig af van de laatste training die ik liep: licht euforisch wanneer het goed ging, aan de rand van de afgrond wanneer de gestelde doelen niet werden bereikt. Van mister modaal tot een Jeckyl & Hyde overgoten met een manisch depressief sausje? Bij mij duurt dit even lang als het knopen van 2 schoenveters.

Jullie kunnen het al raden: m'n aangekondigde test van 8 kilometer aan 10k-tempo was niet het onverdroten succes waarop ik had gehoopt om het winterzonnetje dat ik in me draag te doen ontaarden in een ware supernova van geloof in eigen kunnen.
Vooreerst het goede nieuws: om binnen m'n gestelde tijdsbestek te blijven diende ik de 8 kilometer in 32 minuten te volbrengen. Dit is gelukt. Na de 8000 meter klokte m'n chrono af op 31'57". Meer nog, de eerste 4 kilometer liep ik lekker relax en het tempo voelde op geen enkel moment als een belasting aan, wel integendeel. Kilometers 5 en 6 gingen ook nog, maar de motor diende toch aan een paar toerkes meer te draaien, wat ook duidelijk werd aangegeven door de inclinerende getallen op de hartslagmeter en het toenemende gehijg in de wintermist. Maar toch, het zwarte mannetje op de Garmin werd een 60-tal meter achter me gehouden. Tot dusver dus geen probleem.

En toen kwam de 8ste kilometer ...
Plotseling was de brandstof op, geen jus meer, het liep voor geen enkele meter meer. Vraag me niet hoe het komt, want geen enkele van de wel 100 uitvluchten die me die laatste kilometer hebben begeleid zijn van toepassing: geen blessure, het was niet écht te koud, daags tevoren werd niet gelopen, ..., enfin, ik weet 't niet.
De enige juiste conclusie is dat ik gewoon niet goed genoeg ben om die snelheid gedurende 10 kilometer vol te houden. Als 8 al te veel gevraagd is ...

Om toch maar met een kleine positieve noot af te sluiten: m'n 22 kilometer gisteren aan het tempo van een oude slak met gewrichtsproblemen verliep uitstekend ... joepie! (dit laatste is een schoolvoorbeeld van cynisme, mocht er iemand aan twijfelen ...)

15:02 Gepost door Geert in Training | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Relatief Man, wat ben ik blij dat mijn humeur niet zo'n prestatie afhangt, dan werd ik per direct naar de Goelag Archipel verbannen wegens chagrijn voor de rest van mijn leven. Ik teken graag voor je tijd.

Gepost door: John | 29/12/2008

schiet de postduiven! kijk, goed nieuws, die duiventillen kunnen weer op de schroothoop. Geen paniek Geert, in een wedstrijd gaat het altijd beter.. die 10KM in Uithoorn ga jij lopen, onder de 40 min!! ben je nu helemaal gek geworden!!!

Gepost door: RunningRonald | 29/12/2008

Op een wedstrijd kan je net altijd iets meer! Zie mij hier geen 8km lopen aan 4.05min/km, maar gisteren is dat gelukt op de 12km, ben er dus vrij zeker van dat het jou heel soepel gaat lukken!

Gepost door: Wendy | 29/12/2008

40 minuten? Zal ik jou eens wat vertellen? Als je straks in Uithoorn over de finish gaat, denk ik dat er zelfs 38 op de klok zal staan ......

Gepost door: M@urice | 29/12/2008

onmogelijk Geert , ik hou het niet voor mogelijk wat ik hier lees , dit is de grootste onzin dat je hier schrijft . Het enige wat je nodig hebt is in jezelf geloven . Als ik mijn versnellingen train van 1km en deze zijn dan nog met rust ertussen , haal ik met moeite hetgene ik loop op wedstrijd . Mijn insziens haal jij makkelijk 39min op de 10km .

Gepost door: roadrunnerke | 29/12/2008

joh! Ik zou heel erg blij zijn met de tijden die jij loopt! Ik loop momenteel helemaal niet meer! Gelukkig lijdt mijn humeur daar niet onder.....denk ik....

Gepost door: Patricia | 29/12/2008

Benieuwd hoe dat er uit ziet: een euforische slak met gewrichtsproblemen......
Overigens zoiu ik helemaal uit mijn dak gaan als ik zo`n tijd liep over 8 km en al helemaal als alleen km 8 moeilijk enzwaar zou gaan:-):-)

Gepost door: JeeWee | 29/12/2008

Hey, ken je dat liedje? You can't always get what you want........ ;) Hoor ik daar rollende stenen.....

Gepost door: Pieter de Boer | 29/12/2008

Where did you go wrong? Dat is echt wel te kort door de bocht. En eigenlijk een echte beginnersfout ;-) Foei! Vergelijk nooit de snelheid die je haalt op training met een snelheid die je op wedstrijd wilt lopen. Als je op training aan 4:00 per km zou kunnen lopen gedurende 10K. Dan is 40' voor een 10K wedstrijd zelfs geen doel meer, maar dan spreken we eerder over 38min of zoiets. Conclusie: sub40 is absoluut haalbaar voor jou. En meer zelfs ook.

Gepost door: Hank | 29/12/2008

niet vlug tevreden Zoals ik al terecht heb gelezen,een training en wedstrijd scheelt toch nog wel net iets zoals jezelf ook weet,bij ons zijn de overjarige slakken met blessures veel trager ook!!!
grt een overjarige reumatische slak;Patrick

Gepost door: Patrick | 30/12/2008

Kom op Geert Jij als vrolijke noot van België? We zien elkaar misschien wel weer in 2009 en ook wens k jou een genoeglijk 2009.

Gepost door: Rich@rd | 30/12/2008

Kom op zeg... 31.57... zijn er maar weinig die je het na doen... super tijd

Gepost door: hans | 30/12/2008

De commentaren zijn gesloten.