04/09/2007

Back to school

Nog 4 dagen ...

Nu begint het toch serieus te korten; ik kan het niet op één hand meer tellen hoe vaak ik het volledige traject al in mijn dromen heb gelopen. Hoewel ik nog nooit zelfs maar in de buurt van de Jungfrau ben geweest verwacht ik me op meer dan één plaats aan een déjà-vue effect, of spreken we in deze context van een déjà-courru effect?

boekentasGisteren was echter een belangrijke dag voor de Marathon Geerten uit M., maar dan voor een reden die eens niets met lopen te maken heeft ... het was namelijk 1 september, en hoewel ons land versnipperd raakt door allerlei communauteire twisten en hoog politiek spel is er nog altijd een constante die onze verschillende landsdelen bindt (hoewel dat in het verleden ook al anders is geweest): op 1 september gaat iedereen in België terug naar school.
Concreet wil dit zeggen dat zowel Lenne, Fien als Tania gisteren hun eerste acte de présence van het nieuwe schooljaar mochten optekenen.
Ons Fientje heeft het vorig jaar in het eerste studiejaar schitterend gedaan en mag als beloning naar het tweede, Lenne was ook in het derde weer een primus en mag haar wonderbaarlijke geheugen dit jaar in het vierde gaan etaleren. Tania heeft het blijkbaar vorig jaar niet zo goed gedaan, want zij moet ook deze keer blijven zitten; zij krijgt terug het 5de studiejaar onder haar (strenge!!) hoede.

Persoonlijk denk ik dat we ons aan nogal een schooljaar mogen verwachten: onders impuls van onze socialistische onderwijsminister met communistische trekjes (hoewel de oude communisten bij mijn weten niet het verbranden van geld in hun portfolio steken hadden, maar dat tot daar) is het basisonderwijs vanaf heden 'gratis'. En, nog steeds volgens dezelfde rode rakker, er bestaan hierover 'duidelijke afspraken'. Jaja, 't is maar wat je duidelijk noemt ... toen hij gisteren op de radio hierover werd geinterpelleerd deelde hij doodleuk mee dat bvb. turnkledij nog steeds door de ouders moet worden betaald (ben ik akkoord mee), en de duidelijke afspraak hierover is dat (en ik citeer) 'het niet te veel mag kosten' (einde citaat). Zéééér duidelijk, meneer de minister, écht waar ...

Verder krijgt elk kind nog in september een vragenlijst mee naar huis, met daarop vragen zoals 'Welke taal spreek je thuis' en 'Wat is het opleidingsniveau van je moeder', ... enfin, je begrijpt de tenuer al wel. Op basis hiervan gaan ze dan volgend jaar de subsidie die een school per kind krijgt bepalen. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar de 2uitersten zijn dus een allochtone moeder die onze taal niet machtig en als hoogste opleiding een cursus schapenhoedster voor eenarmige beginnelingen heeft gevolgd, en die het 'geluk' heeft om een kind met leerstoornissen in ons leersysteem te mogen (sluik)storten, tegenover een universitair geschoolde mama met prachtig Nederlands accent en het betere gamma van Oil of Olaz in de badkamerkast, fitnessabonnement en een kind waarvoor Sinterklaas op 6 december gemiddeld een half uur meer voor in zijn agenda reserveert.
Klinkt allemaal heel mooi en, indien uitgelegd door de juiste dogmatist, het kan zelfs heel logisch klinken, maar we verglijden steeds meer en meer in een systeem waar de échte slachtoffers de kinderen zijn van hardwerkende tweeverdieners, die het beste voor hun kinderen willen bereiken en hiervoor ook de financiële middelen hebben (zonder over té te spreken) maar spijtig genoeg een minder begaafd kind hebben.

Persoonlijk ben ik van mening dat je de steun aan een schoolgaand kind niet van de thuissituatie mag laten afhangen, maar puur van de mate waarin dat kind hulp nodig heeft om later een op zijn capaciteiten geschreven rol in de maatschappij te kunnen opnemen.
Hypothetisch gesteld: waarom zou mijn kind met leermoeilijkheden minder steun verdienen dan Ibrahim uit de bidonvilles van Brussel die eenzelfde probleem heeft?
Is dit dan 'gelijke kansen onderwijs'???

Voilà, tot hier deze politieke tribune ... 'k heb me weer eens goed kunnen laten gaan. De volgende 96 uur komt er alleen nog maar Zwitserse berglucht tussen mijn oren!

08:37 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Je hebt volkomen gelijk Geert! Alle kinderen met lerenmoeilijkheden moeten even veel steun krijgen. De financiële situatie van de ouders mag daar geen rol in spelen!!!

Gepost door: Jan | 04/09/2007

Bijstellen 1)Dringend tijd om je klok bij te stellen wil je de start van de Jungfrau niet missen: volgens mij was het gisteren 3 september.
2)Ik denk dat die vragenlijst eerder bedoeld is om aan de hand van het profiel van alle leerlingen in te schatten welke vormen van begeleiding moeten voorzien worden, en vooral, hoeveel middelen daar moeten voor uitgetrokken worden. Uiteraard zal een school meer geconfronteerd worden met leermoeilijkheden naarmate de kennis van het Nederlands er minder is. Enfin, je kan er op die berg eens rustig over nadenken ;-)
Grtz!

Gepost door: AnnAlice | 04/09/2007

Schoolpremie Vergeet de schoolpremie niet - 't is misschien amper een doekje voor het bloeden - maar alle beetjes helpen !
Veel sukses op de Jungfrau !
Laat de benen nu maar rusten en vlieg er zaterdag maar direct in.
We wachten benieuwd de eerste verslagen af ...

Gepost door: frank spencer | 04/09/2007

Oh ja.... Hmm, herkenbaar....ik heb ooit eens een verhaal gehoord over een school hier in Troismontagne of moet ik Dreibergen (op z'n Jungfrau's) zeggen, die 'zelfs een kind van de postobde' op school hadden! Nou jaaaa!
Maar okee Geert, het is nu serieus aftellen geblazen...adem in en blaas uit, chill en woedeloehadiekee, ga Jungfrau'en!!

Gepost door: Petra | 04/09/2007

In Belgie veel langer zomer vakantie dan in Nederland en zoals je beschreef is precies al jaren aan de gang in Nederland..Overigens is er een groot wettelijk verschil met Nederland, in Belgie heb je de leerplicht en in Nederland de schoolplicht, dit is een groot verschil rondom veel zaken binnen het onderwijs...In Nederland MOET het kind naar school en in Belgie niet..Normaal geen probleeem maar je zal maar eens een apart kind of school hebben!..
En de marathon komt dichtbij nu en veel sucses, wie weet kom je Mo wel tegen?.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus. | 04/09/2007

De commentaren zijn gesloten.