13/06/2007

Informeren

Gisteren stond er een zware, en dus per definitie leuke training op het programma. Niet lang, want slechts 12 kilometer voor de boeg, maar inspannend vanwege het tempoverval.

Planning was om de 12 km in te delen in 2 blokjes van 6k, waarin de eerste 2 k telkens gelopen moesten worden aan een tempo van 5'/k, gevolgd door 2 k aan 4'30" per k om te eindigen met 2k aan 4'/k.

Ik geef toe dat ik een beetje nerveus aan de training begon, want op iets gelijkaardigs was ik vorige week dinsdag nog grandioos geflest. Maar de ene week is duidelijk de andere niet, want gisteren ging het vlot met tempo's van 4'58", 4'30" en 3'57" in de eerste 6 kilometer, gevolgd door 4'56", 4'31" en 3'56" op de laatste 6k.

Vandaag loop ik gewoon 16k aan een hartslag van 140bpm, dus niks om ons zorgen over te maken.

reundersNee, het maken van zorgen laat ik gewoon over aan Didier Reynders, gisterennacht door de koning benoemd tot informateur.

Voor diegenen die niet bekend zijn met de rol van een informateur in een pseudo-democratie zoals de onze geef ik bij deze zeer gaarne een kleine toelichting.

Bon, in België hebben we dus na de verkiezingen eerst een verplichte theekrans van de partijvoorzitters (één voor één) bij de koning. Onze vorst nodigt naar believen de voorzitters in een willekeurige volgorde uit, enis hierbij niet gebonden aan enig protocol. Ik blijf het frappant vinden dat de voorzitter van de 2de partij in Vlaanderen niet wordt uitgenodigd, terwijl iemand die Franstalige racisten vertegenwoordigt (MR-FDF), alsmede een partijvoorzitter van een randfenomeen zonder kiezers (Spirit) en een republikein pur sang (Lijst De Decker) wél in Laken ontvangen worden, maar kom, dat zal wel liggen aan mijn gebrek aan verbeeldingskracht.

Maar kom, we zijn hier om te leren, dus vooruit met de geit. Uit de voornoemde orgie met partijvoorzitters kiest de koning dan een informateur. De rol van de informateur is heel eenvoudig: hij moet praten met vertegenwoordigers van alle politieke fracties teneinde de juiste partners bij elkaar te brengen om aldus een regeringshuwelijk te bekomen. De informateur zal ook mee de keuze van de formateur bepalen, een rol die wordt weggelegd voor hij die waarschijnlijk de nieuwe premier wordt, maar daarover later meer; we zijn immers nog maar aan het informeren.

Onze brave vriend de informateur is wel gebonden aan bepaalde regels: zo mag hij geen persoonlijke voorkeur laten blijken (jaja, en mijn vader is Sinterklaas ...) en, vooral, hij mag niets, maar dan ook niets verklappen over de inhoud van zijn vertrouwelijke gesprekken met de verschillende partijbonzen.
Helemaal niets, meneer pastoor? Nee jongen, helemaal niets!

Didier Reynders is dus onze nieuwe informateur, en deze keuze is niet meer dan logisch: hij is een voorzitter behorend tot de grootste politieke familie in België (de liberalen), en dan wel de enige binnen die familie die vooruitgang heeft geboekt tijdens de laatste stembusslag. Verder is hij ook nooit om een straffe uitspraak verlegen, maar door hem informateur te maken is hij practisch tot stilzwijgen gedoemd, wat de onderhandelingen alleen maar ten goede kan komen.

Maar, jongens en meisjes, laat jullie door onze media niet van de wijs brengen ... luister niet wanneer ze je proberen te vertellen dat de politieke kaarten moeilijk liggen en dat een regeringsvorming bijzonder moeilijk zal worden! Niets is minder waar, en om het te bewijzen zal ik in de volgende paragraaf even de nabije politieke toekomst van ons landje voorspellen ...

Hou jullie vast aan de takken van de bomen (zolang ze er nog zijn, want de groenen komen niet in de regering) en lees verder ...

De volgende regering wordt zeker rooms-blauw, met Yves Leterme als premier.
Over onbelangrijke thema's zoals veiligheid, politie, justitie, vreemdelingenbeleid, milieu, verkeer, gezondheid, belastingsverlaging en dergelijke meer wordt reeds nu niet meer gerept, want de poitieke agenda wordt beheerst door datgene wat iedereen in ons apenlandje de dag van vandaag uit z'n slaap houdt: DE STAATSHERVORMING. Binnen enkele jaren wordt de hamvraag 'Waar was jij toen JFK vermoord werd?' vervangen door 'Wat deed jij tijdens de staatshervorming?'.

Uitleggen wat deze staatshervorming juist moet inhouden zou ons te ver doen afwijken, want elke partij geeft hier een volledig eigen invulling aan, maar Leterme is puur en alleen op dit punt verkozen, dus moet hij met iets naar buiten komen.
Troost jullie: ik kan jullie al het volgende regeerakkoord als primeur weergeven:

JA, ze komt er, de nieuwe staatshervorming! Maar niet nu ... de franstalige liberalen zullen uitstel vragen tot na 2009, jaar van de volgende verkiezingen, en als zij dan nog steeds de grootste partij zijn zullen ze instemmen met de voornoemde hervorming. Tegen 2009 is echter iedereen dit vergeten, zodat we de staatshervorming netjes kunnen recycleren tot strijdpunt voor de volgende federale verkiezingen, in 2011.

En vertel me nu niet dat ik een cynisch iemand ben ... leg gewoon dit artikeltje naast de krantenkoppen van pakweg binnen een maand of 2 en je zal zien ...

09:05 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

De hoeveelste ? Tijdens de 1e, 2e of 3e staatshervorming ? ;-))

Gepost door: philippe | 13/06/2007

INformateur fijn dat je naast je loopervaringen ook in je politieke kaarten laat kijken, maar toch even dit : Didier Reynders is INformateur, Yves Leterme wordt vast formateur om vervolgens eerste minister te worden

laat die staatshervorming nog maar wat uit, ik zou het straffer willen ... gewoon voor alle Belgen de mogelijkheid op een vlaamse of een franstalige lijst te stemmen en dit ongeacht hun woonplaats want ... mensen die pakweg hun ouwe dag in plaja de palma slijten hebben die keuze wel !! ?? !! waarom kan dat dan niet voor een Waal die in Sleidinge woont of voor een Vlaming die ervoor kiest in Durbuy te vertoeven ?

Laten we ons niet beïnvloeden door al dat rechts separatistisch gedoe : Vive België !

Gepost door: benedicte | 13/06/2007

Oe En ik die dacht dat lijst Dedecker en Groen samen ons landje gingen besturen !

Gepost door: Epo | 13/06/2007

info Inderdaad Geert, de koning heeft Didier Reynders aangesteld als informateur.
De formateur zal hoogstwaarschijnlijk een Vlaming worden. Leterme? Die dan hoogstwaarschijnlijk ook nog eens premier zal worden. Leterme?

Gepost door: Kurt | 13/06/2007

correctie Inderdaad, Benedicte heeft absoluut gelijk ... ik heb de begrippen informateur en formateur door elkaar gehaald ... shame on me

Gepost door: geert zelf | 13/06/2007

@Geert Maar het is je vergeven, zeker na je training van gisteren!
@Benedicte: ik treed je bij. Dankzij Wallonië is België nog een beetje leefbaar en kan je nog wat ontstressen in eigen land. Het wordt tijd dat Vlaming eens minder gaat denken in termen van geld en luxe, en wat meer aandacht besteedt aan z'n buur en leefmilieu. Trouwens, waarom streven naar een Groot Europa als je nog geen Klein België kan zijn?

Gepost door: AnnAlice | 13/06/2007

Records In je vorige berichtje heb je het over je doelstellingen. Nu wanneer je dit najaar die zware beproeving in Zwitserland achter de rug hebt zul je die voorop gestelde tijden met gemak verbeteren. Je zult er immers een serieuze conditionele stap voorwaarts gemaakt hebben als er niets verkeerd loopt. Doe zo voort!

Gepost door: Michael | 13/06/2007

Hoi Geert ik lees dat het met u goed gaat dat die Jungfrau dan maar oppast !!! En hoe zit het met sinterklaas ( uw vader ) hoe ist met hem , hoever nog ,valt het weer mee ??? vele vragen hè !!! groeten uit Wespelaar . hou ze soepel zouk zegge !!!

Gepost door: jos & sonja | 13/06/2007

Gelukkig ... dat wij geen politiekers zijn, anders zouden we bij elkaar op theekransje moeten gaan en voor ons liefhebbers van Leffe zou dat een zware straf zijn.

Gepost door: Marc | 13/06/2007

Ik ken niets van de politiek, dus ik houd braaf mijn mondje !
Maar over de training is het laatste woordje al gezegd of ......... ;-)
groetjes

Gepost door: jetty | 13/06/2007

reactie Ik wilden al zeggen ,
Dit moet toch een koud kunstje zijn voor jou.
Zaterdag wil ik ze allemaal onder de 4.15 km zien in de uitslagen lijst Geertje.

Gepost door: koen | 15/06/2007

De commentaren zijn gesloten.