12/04/2007

Bedevaarten

Rotterdam is in mijn ogen geen mooie stad.

Ik heb het zo niet met moderne architectuur en brede lanen, en dan ben je in die havenstad natuurlijk wel héél snel uitgekeken. Nee, geef mij maar een stad waar het bulkt van de nostalgie, waar elke straatsteen een verhaal kan vertellen en waar je achter elke hoek een afspraak hebt met de geschiedenis. Als je me graag een twinkeling in de ogen tovert, neem me dan maar mee naar Brugge, Wenen, Londen, Warschau of eender welke andere stad met een roemrucht verleden, maar niet naar Rotterdam.
Natuurlijk weet ik ook wel dat Rotterdam zwaar verminkt is geweest tijdens WOII en hierdoor in niets meeer te maken heeft met het 13de eeuwse vissersdorpje dat het ooit is geweest, maar daarom hoef ik het er nog niet mooi te vinden hé ...

En toch heeft de fiere havenstad een speciaal stukje in mijn hart ... ik heb vroeger altijd een zwak gehad voor Feyenoord wanneer het Nederlandse voetbal als gespreksonderwerp naar voren werd gebracht, en sinds 2005 is het voor mij een ook nog oord geworden met de aantrekkingskracht van een bedevaartsoord.
Immers, enkele jaren voor de 25ste editie van het grootste sportieve ééndagsevenement van Nederland had ik immers nog van verscheidene dokters gehoord dat op wat slakfietsen en zwembaddrijven na ik geen sport meer zou kunnen doen vanwege een ernstig rugletsel. Bang om mijn sportieve duivels nog eens los te laten deed ik de eerste jaren na mijn operatie inderdaad geen sport meer, niet omdat ik niet wilde, maar puur uit onversneden schrik.

Vraag me niet meer hoe ik ooit terug zo ver ben gekomen, maar op 1 januari 2005 begon ik me voor te bereiden voor de jubileum-editie van de Marathon van Rotterdam. Ik weet nog wel dat het een collega, tevens marathonloper, van me was die me uiteindelijk over de streep heeft getrokken. Onbeschrijfelijk was het gevoel toen ik op de Coolsingel kon finishen ... ik kon terug iets. Sterker nog, ik had iets gedaan waar de meeste mensen nog niet aan zouden beginnen.
Het gevoel dat Rotterdam me terug op de sportkaart heeft geplaatst en me terug een gevoel van eigenwaarde heeft gegeven is ook vandaag nog uiterst sterk aanwezig.
Dit is de reden dat voor mij Rotterdam altijd speciaal zal blijven, en morgen zal ik dan ook bijzonder goedgemutst de wagen richting maasmonding manoevreren.

Morgen wordt ook voor iemand anders die me zeer nauw aan het hart ligt speciaal, en ook hier is de link met bedevaarten niet ver weg; om 7 uur in de ochtend zal mijn vader de eerste stappen zetten richting Santiago de Compostella. Rijmenam - Santiago, dat wil zeggen, een voettocht van om en bij de 2.500 kilometer.
Inderdaad, jullie horen het goed ... 2.500 kilometer. Omgerekend is dit gedurende 3 maand (een rustdagje hier en daar meegerekend) een marathon per dag afstappen. Zo maar, alleen, enkel vergezeld door een rugzak en tent.

jos-kaartIk denk dat ik op het traditionele 'is het godverdoemme nog ver??'-punt van de marathon (dat bij mij rond de 38 kilometer ligt) deze keer de relativiteit van 42,2 kilometerkes wel zal kunnen inzien!

15:27 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook |

Commentaren

Waw! Waw, indrukwekkend wat je vader gaat presteren, wens hem veel succes van mij. Toen wij in Santiago waren was het enorm indrukwekkend om de emoties te zien bij de bedevaarders die er na maanden stappen toekomen. Een mooie prestatie! Zeg tegen je vader dat ie in dat ene dorpje waar de camino passeert (de naam ontsnapt me even) niet vergeet die kippen te bezoeken die opgesloten zitten in een kerk!

Gepost door: Julie | 12/04/2007

Salud! De kippen zitten in Santo Domingo de la Calzada, maar wat hij vooral niet mag vergeten is een wijntje te tappen aan de muur van de Bodega de Iratxe (stadje Estella), waar het pad vlak langs loopt. Je mag er gratis drinken zoveel je wil, maar geen druppel meenemen. Eerlijk, ik ben stikjaloers op je vader! En op jou voor zondag. Succes aan jullie allebei!!!

Gepost door: AnnAlice | 12/04/2007

jawadde!! amai Geert, echt wel knap van je pa dat die zo'n tocht gaat doen!! Wens hem nog héél veel succes en hou ons op de hoogte van zijn vorderingen. En jij ook al héél veel plezier in Rotterdam!!! Succes en hopelijk vinden we elkaar daar terug!!!

Gepost door: Ruthje | 12/04/2007

Rotterdam Geert, veel succes zondag!
Misschien zien we mekaar wel, ik blijf voor 3:30 gaan, zeker gezien het warme weer!

Gepost door: johan | 12/04/2007

wat een lekker lange wandeling en een fijn weekendje Rotterdam gewenst

doe die Marathon er vlug eventjes tussen door zodat je nog van het moooie weer kan verder genieten.

succes nog !!

Gepost door: wim | 12/04/2007

Tot zondag? Hey,
Waarschijnlijk ontmoeten we mekaar zaterdag of zondag wel maar toch wou ik je hier alvast veel succes wensen voor de marathon. En vooral: genieten, want daar draait het toch om, niet?

Gepost door: Christophe | 12/04/2007

Het zit toch in de genen... familietrekje toch ?? veel sucses allebei

Gepost door: katrien r | 12/04/2007

lopen! het lopen dit Geert sr en jr in de genen!! succes voor Pa! zie je zondag makker.. (of had ik dat al geschreven?)

Gepost door: Ronald | 12/04/2007

Extreme runner Ooit gedacht om een bedevaart te lopen ?
Of is R'dam een soort bedevaart voor jou ?
Veel Suc6 zondag

Gepost door: Byrntie | 12/04/2007

Ik ga je zien Geert en Rotjeknor zal 1 groot feest worden...
Tot Zondag en sucses natuurlijk.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus. | 13/04/2007

Succes! Jij zondag succes in Rotterdam! Wens je vadre maar heel veel succes en kracht om zijn "monstertocht"te volbrengen!

Gepost door: Patricia | 13/04/2007

Geniet van het lopen... zondag in R'dam, en ook ik wens je natuurlijk véél succes !
Groetjes,

Gepost door: Steven | 13/04/2007

Amai En jij gaat niet met uw vader mee? Vraag een volgende keer of hij met u meegaat, jij lopen en hij fietsen.
Veel succes voor allebei natuurlijk.

Gepost door: marc | 13/04/2007

Straffe kerels De VDD's zijn precies allemaal straffe kerels. Veel succes gewenst aan allebei en vergeet vooral niet te genieten van jullie prestatie !

Gepost door: philippe | 13/04/2007

reactie He slijmbal,
het bovenste gedeelte van je log is eerlijk, maar van het twee de gedeelte druipt het slijm van me scherm.
Dat je iets met Feyenoord hebt is alleen maar om Martine goed te stemmen.

In mijn ogen is Rotterdam een mooie stad als het om de sky line gaat, klein New York.
Lekker winkelen is er niet bij.

Gepost door: koen | 13/04/2007

succes allebei hoi Geert,

succes voor jullie beiden. Voor de marathon zou 'k de meesten 'n leuke loop wensen, maar 'k geloof dat jij ook wel naar 'n goeie tijd streeft &dat lukt wel. Hou 't hoofd koel hé ...Greetz !

Gepost door: Bart | 13/04/2007

R'dam Marathon Zie mn weblog met info en supportersbord waarmee ik naar Rotterdam kom. Bij deze alvast heel veel succes gewenst !!

Gepost door: Bjorn Paree | 13/04/2007

Heel veel succes! Heel veel succes met je bedevaart! Zie je zondag!

Gepost door: M@urice | 13/04/2007

De commentaren zijn gesloten.