20/03/2007

minder verkeersdoden

Onze politieke klasse (de ironie van deze woordencombinatie valt me nu pas op) heeft zich de afgelopen dagen weer van haar meest glansrijke kant laten bewonderen: gisteren is er met veel poeha en camera-werk een akkoord getekend tussen de Belgische en de Marokkaanse regering waarin onder meer staat dat zware criminelen met de Marokkaanse nationaliteit én die geen bindingen hebben met België (huh ... die gasten hebben toch ALLEMAAL bindingen met België?) hun straf in hun heimat moeten gaan uitzitten. Meteen werd ook een tegenverdrag getekend: Belgische criminelen kunnen ook vanuit Marokko terug naar België gevlogen worden, maar ik denk dat dit laatste alleen werd overeen gekomen om ervoor te zorgen dat Verhofstadt vandaag kan terugkeren.

De begroting gaat ook niet langer meer over het doen kloppen van de boekhouding maar is gedegradeerd tot een evenwichtsoefening tussen verkiezingstunt en het aan de bevolking verkopen van nieuwe extra belastingen. Ik herinner me nog de vorige 'éénmalige' crisisbelasting ... ondertussen betalen we die al een 10-tal jaar ...

Maar ... de hoofdvogel werd toch afgeschoten door de (hou u vast) Federale Commissie voor de Verkeersveiligheid, opgericht na de eerste Staten-Generaal, en nu aan haar 2de editie toe.
Wat hebben deze excellenties beslist? Wel, zij gaan het aantal verkeersdoden tegen 2015 terugbrengen tot 500 eenheden per jaar. Nergens zeggen ze wat ze gaan doen als op 30 december 2015 de teller nog maar op 497 zou staan (misschien euthanasie toestaan voor 3 mensen, mits deze akkoord gaan om de dodelijke injectie in de auto toegediend te krijgen??), maar dit zullen zorgen voor later zijn.

Bon, deze commissie heeft dus voor een update van het '2 x 4'-plan van minister (spreek uit 'mini-ster') Landuyt gezorgd, namelijk het '8 actiepunten'-plan.
Hmmmmmm ... ik heb het al zeker 25 keer nageteld, maar ik blijf tot de slotsom komen dat 2 x 4 gelijk is aan 8, maar toch geef ik niet op: naarstig blijf ik naar de 7 verschillen zoeken ...

Met het risico dat dit bericht weer te lang wordt geef ik toch even de 8 actiepunten weer (sorry voor de saaie truut die nu volgt ... 'k heb 't ook niet uitgevonden):
- alle actoren mobiliseren en de bevolking erbij betrekken (héél concreet, nietwaar?);
- de ongevallenevolutie beter meten (ik voel me al een heel pak veiliger op de baan);
- de wetgeving vereenvoudigen (tiens, waar heb ik dit nog al eens gehoord?);
- verkeersopvoeding structureel in het onderwijs inbedden (liefst in combinatie met de lessen hoofdrekenen, want ik blijf bij die 2x4=8);
- plaatsen en tijdstippen waar de problemen het grootst zijn prioritair aanpakken (allez, en hebben ze dat helemaal alleen gevonden? Knap hoor!);
- iedere weggebruiker een veilige plaats in het verkeer garanderen (we blijven uitblinken in concrete maatregelen, nietwaar);
- recidive opsporen en bestraffen (bestraffen? nee toch ... zóóó kort voor de verkiezingen? En gaan we ze allemaal naar Marrokaanse gevangenissen sturen of zo??);
- integrale kwaliteitszorg voor de verkeersslachtoffers (yep, de steriele doekjes worden dé booming industry van het volgende decennium!)

Geachte opgeblazen mandaat-boys van de Federale Commissie voor de Verkeersveiligheid (what's in a name?), mag ik alstublieft voorstellen om de hierboven vermelde belachelijke streefdoelen een stille dood te laten sterven en te vervangen door het rijbewijs met punten ... uiteindelijk laat je dan de verkeersidioten de keuze: rijgedrag aanpassen of rijbewijs inleveren. Ah ja, en controles mogen wat mij betreft gerust toenemen: ik heb een gerust geweten achter het stuur!schoolToelichting: dit berichtje kwam in mijn hoofd tot stand nadat ik in Muizen op de Leuvense Steenweg (op een punt waar ik CO²-bewust aan de maximale 70km/u reed) werd overrompeld door een doodrijder die 100 meter verder (letterlijk: het was hooguit 100m) aan rode lichten (!!) met piepende banden en smorend rubber alle moeite van de wereld had om tijdig te stoppen voor 3 overstekende exemplaren van schoolgaande jeugd die (bijna voor de laatste keer) op weg waren naar hun dagelijkse afspraak met de bushalte. Geloof me: zelfs het dragen van 8 (ook wel te omschrijven als 2 x 4) fluovestjes had deze kinderen bij een impact niet kunnen redden.

En ja, ik geef toe dat ik me sterk heb moeten verzetten tegen het actief omhoogkrikken van de statistieken inzake verkeersagressie: ik heb ook 2 dochters die op een dag vogelvrij het verkeer moeten worden ingestuurd!

08:33 Gepost door Geert in Actualiteit | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Verkiezingen Ik weet niet op welke lijst je zal staan maar mijn stem heb je al. Ik erger me ook dood aan de tientallen verkeersidioten die blijkbaar verheven zijn boven de verkeerswet maar zelden of nooit gestraft worden. De mensen die er wat kunnen aan doen (de zogenaamde mini-sterren) zijn veel meer bezig met hun ego en hun aaibaarheidsfactor dan met goed besturen. Het wordt de hoogste tijd dat er een politieke partij opstaat met mensen die het goed menen, met mensen die de handen uit de mouwen willen steken, met mensen die weigeren tientallen mandaten te cumuleren, met mensen die praktische oplossingen brengen in plaats van wereldvreemd en theoretisch gezwans, ... . Met andere woorden een partij voor de werkende mens want die is er niet meer.

Gepost door: Harmsie | 20/03/2007

Ik sluit... ...mij helemaal aan bij Harmsie. Populariteit is voor velen belangrijker dan efficiëntie. Natuurlijk, als ze niet populair zijn, worden ze niet opnieuw verkozen, en kunnen ze ook niets ondernemen, zeggen sommigen.
En nog, Geert, leuk log weeral, en misschien moet je je loopschoenen toch eens inruilen voor een strikje.
Grtz!

Gepost door: AnnAlice | 20/03/2007

Woordbedriegerij Nog een 'lotgenoot' die de woordbedriegerij van deze komediantenregering (of de volgende beter zal zijn is afwachten) door heeft en meer dan beu is.

Gepost door: Pol | 20/03/2007

gevaar. De keren dat ik richting ardennen ben gereden viel mij 1 ding op. Uit het niets hield de snelweg op en moest er voorrang verleend worden, ik stond daar toen ook met piepende banden, rook onder de auto en zat zelf te trillen van de schrik. Dat soort wegen dient dus aangepakt te worden.

Gepost door: JeeWee | 20/03/2007

@jeewee: en binnenkort kan je daar dan een vignet voor kopen :-)

Gepost door: geert zelf | 20/03/2007

streng maar rechtvaardig! Overschot van gelijk Geert.
Maar een minister wakker schudden... zolang ze jou verhaal niet zelf meemaken vrees ik dat er weinig verandert.
Veel bla bla en weinig boem boem (dat laatste niet letterlijk nemen).

Gepost door: bewa | 20/03/2007

reactie Geert het is hier niet anders.
En Harry Potter maar denken dat hij het zo geweldig heeft gedaan de afgelopen jaren.

Gepost door: koen | 20/03/2007

De commentaren zijn gesloten.