06/02/2007

Stem lijst 5: stomme geit!

Even een kleine schets van een gezinssituatie ten huize Marathon Geert:
Op zaterdagochtend leest de vrouw des huizes de krant, in casu Het Nieuwsblad, en bij het lezen van de grootste kop op de voorpagina roept ze verontwaardigd uit: "Hier zie, zouden ze het nú dan éindelijk dóór hebben!?".

Nadat ik van de eerste schrik was bekomen en angstvallig het hoofd terug boven tafel durfde te steken, zij het in het begin nog niet helemaal zonder inox-bescherming van het kookpotdeksel dat ik op mijn vlucht had meegescharreld, kreeg ik er de verklaring voor deze plotselinge woede-uitbarsting gratis bij: er stond een uitgebreid artikel in de krant over een wetenschappelijk onderzoek dat zwart op wit aantoonde dat de mens de enige verantwoordelijke is voor de ganse milieuproblematiek!

Met 'ze' bedoelde Tania de politieke (wereld)leiders die vanwege hun drukke bezigheden met het garant stellen van de eigen (veel te) duur betaalde zetels in de diverse parlementen en internationale organen dat er nu eenmaal geen seconde meer overblijft om ook maar iets met deze planeet en haar inwoners in te zitten.

Op het moment dat Tania haar terechte vraag in onze keuken proclameerde konden we nog niet weten dat diezelfde dag, nog voor de haan 12 keer zou kraaien, het antwoord al zou volgen, bij monde van Angela Merkel, de eerste vrouwelijke bondskanselier uit Duitsland.

Nu wil ik hier de discussie over meer of minder vrouwen in de politiek niet opnieuw aanzwengelen, en misschien is het té platvloers (hoewel niet geheel onwaar) om mevrouw Merkel een bourgeoisie burgertrut te noemen, maar de stille hoop van velen dat een beetje meer oestrogenen in de bestuurskamer tot een hoger IQ zou leiden wordt door haar wél tot brandhout geslagen.

Want, wat hoorde ik op het nieuws? Een gelijkaardige studie is in Duitsland door vooraanstaande wetenschappers voorgedragen, meer nog, ze hebben aan hun conclusies enkele potentiële oplossingen gehangen die onmiddelijk van toepassing zijn op de actuele Duitse situatie.
Zo was er het voorstel om, teneinde de uitstoot van schadelijke CO²-gassen te verminderen, ook op de Duitse autowegen een maximumsnelheid in te voeren.

Het antwoord van Merkel?
"Ik ben me bewust van de hele milieuproblematiek, en dit is trouwens één van de prioriteiten van mijn beleid, maar het opleggen van een maximumsnelheid op de Bundesbahn is onbespreekbaar, want dat zou te veel schade aan de Duitse automobielindustrie berokkenen"

Voilà, dat was het dan ... milieu? Tof! Bomen? Leuk! Diertjes? Schattig! De aarde? Naar de kloten!


En toch, en toch ...
En toch zou ik even mijn persoonlijke bedenkingen bij de idiote uitspraken van Angelleke even wereldkundig willen maken, en dit gestaafd door wat er momenteel in de Verenigde Staten aan het gebeuren is ...
Net als in Duitsland was er tot voor kort een enorm nationalistische verankering van de eigen automobielindustrie. Amerikaanse wagens werden beschouwd als kwalitatief beter, mooier, sneller, stoerder en nog tal van superlatieven werden naar boven gehaald ter ere van de eigen merken. General Motors is reeds decenia lang de absolute wereldwijde marktleider, dankzij de eigen, binnenlandse afzetmarkt die elke kiem van concurrentie genadeloos versmachtte.

Tot er op een dag zoiets kwam als de oliecrisis. Aardoliederivaten, waaronder benzine, werden duurder, veel duurder. Té duur voor heel wat gezinnen, ook in de VS.
De reactie van de meest vooraanstaande Japanse merken (die schoorvoetend de eerste pasjes op de Amerikaanse markt probeerden te zetten) was heel duidelijk: zij gingen massaal dieselmotoren ontwerpen en de eerste investeringen in de hybridetechnologie (combinatiemotoren, veelal benzine & electriciteit) werden aangegaan.
De reactie van General Motors? Even duidelijk: niks van aantrekken, want wij zijn toch de grootste, de slimste, de sterkste, enfin, een Bush-reactie avant la lettre. Zij bleven aldus netjes doorgaan met het ontwikkelen van 3- en 4 liter motoren.
Gevolg? Plotseling werd er niet zo smalend meer gedaan over de buurvrouw die haar nieuwe Mazda netjes op de oprijlaan had gestationeerd, en ook in de betere burgerkringen keek men met interesse uit naar de nieuwe modellen van Toyota, Nissan, Honda, Subaru, en noem maar op.

Twee jaar geleden, bij de (voorlopig) laatste oliecrisis kunnen we een gelijkaardige schets plaatsen, en het is nu reeds zo ver gekomen dat General Motors nog dit jaar door Toyota verdrongen zal worden van de eerste plaats, mede dankzij de ongelooflijke verkoopcijfers van de Japanse reus in Amerika.
Het favoriete model van de Amerikanen? Een Toyota Prius, jawel, een hybride wagen!

angelaMevrouw Merkel, als je écht iets wil doen voor de Duitse automobielindustrie, verplicht hen dan om ook de hybride-toer op te gaan, want ik voorspel dat in het andere geval de productie van BMW en Mercedes zich in de toekomst volledig zal beperken tot hun Chinese fabriekseenheden. In dezelfde adem heb je dan ook nog iets goed gedaan voor het milieu!

Zeg niet dat ik u niet heb gewaarschuwd!


Aan hen die verwacht hadden om ook vandaag weer een hartstochtelijke liefdesverklaring aan de hardloopsport op deze pagina's te lezen bied ik mijn welgemeende excuses aan, maar de toekomstige gezondheid van mijn kinderen ligt me nog nauwer aan het hart dan het kilometeraantal van de voorbije loopweek!

14:20 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Geert for President! Ja jong, ik geef je voor 1000% gelijk in je betoog hoor, mijn haren gaan soms ook recht overeind staan als ik hoor wat die politiekers mee bezig zijn. Vanmorgen stikte ik bijna in mijn cornflakes toen ik hoorde dat Bush weer miljarden Dollars bijvraagt voor zijn oorlogske in Irak en dat hij daarvoor gerust de gehandicapten en gepensioneerden wil laten verhongeren en creperen in zijn eigen land, niet te begrijpen...

Gepost door: Ruthje | 06/02/2007

toettoet-boingboing lang leve de Duitse auto-industrie.. denk ik..
verbaasd mij niets deze houding.. wat mij evenmin verrast is het feit dat de 3 grootste vervuilers: China, Rusland en vooral de USA tegen een VN milieuraad zijn...
Ook ik zeg: Geert for President!

Gepost door: Ronald | 06/02/2007

kont. Deze uitspraak valt dus in de categorie "dom'. Er is als ik het goed heb)ooit een NL voetballer geweest die sprak de magische woorden dat de trainer zijn kop in de kont van bepaalde spelers stak. Dit lijkt er erg op. Maarre...Geert for P in Duitsland ??? Zal hijzelf niet willen denk ik.

Gepost door: JeeWee | 06/02/2007

wir haben es nicht gewusst !
en nu voor La Merkel wat L en H software aansmeren om dit te vertalen....

Gepost door: jogginggirl | 06/02/2007

Max snelheid Bedoel je dat er in de andere landen wel een max snelheid is ?
Hoedanook, daar gaat mijn illusie dat de Europeanen (lees duitsers) geen zo'n stomme stoten als de USA-Bushers zouden uitsteken

Gepost door: Byrntie | 06/02/2007

reaktion Danke fur ihrer Meldung herr geert

Gepost door: Angelleke Merkel | 06/02/2007

Geert for presidant, hahahahaha, Ja, dat is een goeie.......en ze is gewaarschuwd

Gepost door: Hans | 06/02/2007

groot gelijk Hoe meer mensen jouw mening delen, en die mening ook zelf proberen in praktijk te brengen, hoe gezonder de toekomst van onze nakomelingen hopelijk zal worden. Met dit idee probeer ik mezelf op te peppen en niet te vervallen in lethargisch negativisme bij het aanhoren van de Bush'en en Merkel's van deze wereld. Dank je voor jouw bijdrage !

Gepost door: patrick | 06/02/2007

Stem voor milieu-Geert Misschien moet Tania je politieke ambities toch ook maar eens gaan steunen. Ik ken je standpunten niet over andere maatschappelijke problemen, maar wat milieu betreft, heb je alvast mijn groene stem.

MarcoZuidpolo kaartte deze week de milieuproblematiek ook aan op z'n blog (Artikel: Don't worry, be happy!) en komt tot het besluit dat de mens flink bezig is zichzelf uit te roeien. Ik citeer hem: "... als je het mij vraagt, als de zeespiegel goed en wel twee meter is gestegen loopt hier geen mens meer rond. Misschien is dat de enige manier om de Aarde te redden."

Merkel lijkt voor deze drastische aanpak te kiezen. En helaas, Merkel niet alleen. Pas als het milieu zover is aangetast dat de (Westerse) mens erdoor in nood komt en eindelijk beseft dat je van geld alleen niet kan leven, pas dan zal men rigide maatregelen treffen.

Gepost door: AnnAlice | 07/02/2007

wat is dit hier ? politieke ambities Geert ???

Gepost door: kj | 07/02/2007

steenje bijdragen Tja, wij zullen maar naar goeddunken ons steentje, groot of klein, bijdragen; tewijl de grote 'spelers' maar doen.
Wij kunnen maar 'voor ons deurr vegen' zeker?

Gepost door: bewa | 07/02/2007

De commentaren zijn gesloten.