29/01/2007

Stretching

Dit weekend was het maar magertjes op trainingsgebied. Eerst en vooral komt dit door een overboeking van de beschikbare vrije tijd, anderzijds wilde ik ook wat voorzichtig zijn met mijn knie en hamstring.

De rechterknie klaagt al een tijdje, en de symptomen zijn gelijkaardig aan de van Ruthje: soms hevige pijn, nét onder de knie zit een supergevoelig plekje dat bij de minste aanraking een enorme pijnscheut laat voelen.
De linkerhamstring ambeteert me sinds medio vorige week. Ik kan er vrij probleemloos mee lopen, maar bij inspanningen die langer dan één uur duren begint ze gevoelloos te worden. Verder is het nog afwachten hoe de spier gaat reageren op de versnellingen van deze avond.

Eigenlijk baart die hamstring me meeer zorgen dan de pijnlijke knie ... ik weet al langer dan vandaag dat ik zwakke gewrichten heb en op mijn cv staat nu eenmaal een lange waslijst aan rug- knie- pols- enkel- en knieblessures, maar normaal gezien zijn mijn spieren sterk genoeg om vrij extreme belasting te weerstaan.
Gisteren heb ik dan even de hamstringtest gedaan die in het januari-nummer van de Runners omschreven stond, en tot mijn grote verbazing is het verdict ronduit onterend: ik ben een stijve hark!

Ik zeg verbazend, want in mijn voetbalhoogdagen stond ik bekend om mijn enorme flexibiliteit. Je zal me nooit horen zeggen dat iedereen spontaan z'n eigen lichaamsoefening stopte toen ik in mijn meest gracieuze stretchhouding sprong, noch dat moeders me vanwege de flexibele buigers en strekkers in mijn lichaam tot ideale schoonzoon bombardeerden, maar toch kreeg ik vaak te horen dat wat ik tijdens de stretchoefeningen op de grasmat toverde ongezien was op een voetbalveld. Dit kwam voornamelijk omdat ik één van de weinigen op het trainingsveld was die de verplichte stretchingkuur ook daadwerkelijk als volwaardig deel van de training beschouwde, en niet als een moment om even bij te komen van de al geleverde looparbeid.

Ook nu nog zal je mij na elke training hartstochtelijke pogingen zijn ondernemen om de een of andere steunmuur om te duwen of zien worstelen met een halfwassen eik, en dit geheel en alleen ten dienste van mijn vermoeide spieren.

Blijkbaar doe ik dus iets niet goed; ofwel zijn de stretchoefeningen die ik toepas niet de juiste of niet geoptimaliseerd, of misschien heb je ook op gebied van stretching afwisseling nodig ... ik weet 't niet. Wat ik wél weet is dat dit moet verbeteren.
In de betere sportliteratuur vind je heel wat stretchinfo, maar meestal in de vorm van een klein hoofdstukje waarin steeds weer dezelfde klassieke oefeningen worden doorgelicht.

Wat ik dus zoek is een diepgaand gespecialiseerd handboek dat me kan helpen om dé ultieme stretchingroutine op te stellen.
Alle tips die jullie me kunnen geven zijn welkom, en wees gerust: in het diepste van mijn radeloosheid zal ik ook titels als 'Stretching for Dummies', 'Rekken voor de houten plank', 'Palliatieve rekoefeningen' en 'Musculaire erectiestoornissen' ernstig nemen.

Marathonplank-Geert dankt u alvast van harte!
kids%20stretching

09:25 Gepost door Geert in Training | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Misschien ...is de plaatselijke balletschool iets voor je?

PS: op je rug op de grond liggen met je benen verticaal tegen een muur (zitvlak tegen muur drukken) en deze houding 10-tal minuutjes aanhouden, geeft een flinke rekking. Doe het geleidelijk.

Gepost door: AnnAlice | 29/01/2007

reactie Ik denk dat je het maar eens een periode wat rustiger aan moet gaan doen.
In de tijd kun je dan aan aerobics gaan doen.

Gepost door: koen | 29/01/2007

Koordje Ik kreeg van de kine te horen dat ik op mijn rug moest liggen, 1 been omhoog, koord rond de enkel en een uiteinde van het koord in elke hand en dan trekken maar.... snap je 't plaatje? Geen gezicht maar behoorlijk efficiënt. En dan het andere been natuurlijk.

Gepost door: Julie | 29/01/2007

stretchen stretchen is zeer goed , zowel voor als na de training, Het voorkomt spierpijnen , doordat het de afvalstofffen uit de spieren helpt verdrijven , of voor de training ze een beetje soepel maken . maar ook hierover bestaan verschillende meningen .Hoe ver je met een stretch oefening moet gaan , is juist tegen de pijngrens , er zeker niet over . de ene persoon kan gemakkelijk met zijn handen de tenen aanraken , om zo de bilspieren te rekken ,en doet dit zeer soepel en stretcht infijte veel minder dan een persoon die maar juist tot de enkel geraakt en zich daar behoorlijk voor moet rekken . Het gaat er niet om hoe ver je een bepaalde oefening kan , maar gewoon je spieren rekken . Een turner zou met ons lachen , maar en loper hoeft dit echt niet allemaal te kunnen . Vele anderen zeggen ook dat stretchen door vele mensen beter kan gelaten worden , omdat de meeste mensen het verkeers doen , enzo ( zelfs op de juiste manier ) microscoop kleine wondjes op de spieren maken die zich meestal wel herstellen , maar soms kunnen leiden tot ernstige blessures. ik zelf overdrijf niet veel met stretchen , maar warm mijn spieren liever al lopend op door te skippen , of hielen tegen het zitvlak , zijdelinkse schaar en achteruitlopen , korte versnellingskes , telkens voor een 50 m .

Gepost door: mario | 29/01/2007

Stretchen voor.... Dummies! Zou dat niet bestaan? Ik heb nog een yoga blad (in het Engels) liggen met allerlei oefeningen erin. Als je je adres mailt, stuur ik het naar je op.
Juist om de stretching doe ik op de Callanetic! Het helpt echt, oprekken met die buikspieren, beenspieren= bovenbeen, zijkantbeen, achterkantbeen en noem maar op. Volgende keer ben je 'elastieke Geert'!

Gepost door: Petra | 29/01/2007

S. Tretching geert, kijk eens op :

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/letselpreventie/stretching/index.htm

maar daar heb je waarschijnlijk al gekeken, niet ?

Gepost door: kj | 29/01/2007

Pijntjes Frank had het ook al over pijntjes die leken op die van Ruthje. Er heerst toch geen virus over de grens!!!

Gepost door: Rich@rd | 29/01/2007

stretchliteratuur hey Geert,
Ik heb een aantal boeken , dvd's over stretchen, flexibility en yoga voor athleten. Je mag die gerust een tijdje lenen. Ik zal zaterdag een selectie meebrengen.

Gepost door: DijleLoper | 29/01/2007

boekske "stretching" (what's in a name) van G.Slomka en Petra Regelin. Best wel oké! Kan je online bestellen her en der. Had zelf een exemplaar, maar heb hem weggeschonken omdat ik zelf geen stretchfanaat ben (al een paar keer door geblesseerd geraakt en het zou me niet verbazen dat m'n huidige pijntjes ook een gevolg zijn van het rigoureuze stretchen dat ze bij de club doen...).

Gepost door: Ruthje | 29/01/2007

Stretching probeer eens : www.klagendegewrichtenvanmarathonlopers.com
of was het ".org"
Als alternatief : op www.myasics.com staan heel wat oefeningen die met tot op heden blessurevrij gehouden hebben...hout hout hout, ik hou je vast

Gepost door: Byrntie | 29/01/2007

Dilemma Ik heb ook last van zeurende pijntjes : niet eens zo erg, maar toch verontrustend.
'k Heb besloten om een loopvrije week in te lassen om alle kwaaltjes te laten helen.
Op 11 weken van Rotterdam hebben we nog wat "marge".
Hopelijk kan je snel weer de draad oppikken richting Coolsingel.
Take care !

Gepost door: frank spencer | 29/01/2007

Stretchen Ik ben volgens de kinesist ook een stijve hark! En heb dezelfde oefening gekregen die Julie reeds beschreef, uit te voeren elke ochtend en elke avond...
Tip: als je geen lange koord hebt, haal dan de band uit je badjas.

Gepost door: Tessa | 30/01/2007

Misschien de tip Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat een boek je niet van je pijn afhelpt.
Beter is hulp in te roepen van een fysiotherapeut. Die kan je vast beter helpen, want anders kan het sukkelen nog aardig lang duren.
Ik hoef er geen geld voor, maar het lijkt mij de gouden tip !

Gepost door: Lodewijk | 30/01/2007

De commentaren zijn gesloten.