24/01/2007

The long and windy road

Jawadde ... gisteren heb ik 3 kwart van de 2 uur durende trip tussen Hanko en Helsinki in een sneeuwstorm afgelegd. De storm was niet zo erg als diegene die ik 3 jaar geleden, tijdens mijn eerste bezoek hier heb meegemaakt, maar toen moest ik er niet met de wagen door. Deze keer dus wel!

CIMG1036De eerste foto toont een lieflijk sneeuwlandschap waarin het leuk rijden is. Op spijkerbanden rij je over deze wegen alsof je op het fluisterasfalt van de E19 aan het bollen bent.


CIMG1047De tweede foto is genomen vlak voor de sneeuw met bakken uit de lucht viel ... dat het donker was en de wegen onverlicht zijn, tot daar aan toe. Dat er sneeuw en ijs op ligt, laat dat een probleem voor de spijkerbanden zijn, maar die vrachtwagens die je als tegenligger krijgt, die zijn er te veel aan! Niet alleen zijn ze groot, zwaar en lomp (dit geld in veel gevallen voor zowel vrachtwagen als de veelal Russische chauffeur), maar het begrip 'aanpassen van de snelheid naar de weersomstandigheden' is hen totaal onbekend! Tegen 120 per uur (max toegelaten snelheid is 80 op deze wegen) blazen ze een halve ton stofsneeuw in je zowiezo al fel beknopte gezichtsveld, en bij het passeren zijn ze nog eens zo vriendelijk om je met een amicale windstoot te doen twijfelen of je nu nog wel op je rijvak aan het rijden bent, dan wel een onooglijk bospaadje, aangelegd voor rendieren, verkent.

moose crossingOver rendieren gesproken ... het bordje hiernaast kom je op de weg tussen Hanko en Helsinki frequent tegen. Eigenlijk was ik van plan om op terugweg hier een fotootje ten behoeve van het bloglegioen te nemen, maar zoals vermeld, het weer was er niet naar!


Bon, terug naar ons verhaal ... ik zal waarschijnlijk niet moeten uitleggen dat ik tevreden was toen ik Helsinki aan de horizon zag opduiken! Vanaf dat punt kon ik trouwens terug min of meer normaal rijden, want de Finse hoofdstad is volledig gespaard gebleven van enige storm. Geflitst ben ik niet, want ten eerste ben ik niet boven de 70 per uur gekomen, en ten tweede ... probeer mijn nummerplaat maar eens te lezen ...

CIMG1050Ik zal een tip geven ... 't begint met een 'R' ...

Vanochtend was het weer en andere dag (zo gaat dat met die ochtenden), er lag heel wat verse sneeuw in de straten van Helsinki, en in het hotel besloot Marathon Geert vlak na een heerlijk ontbijt om een vervolg te breien aan het ondertussen eindeloze 'lachen met Geert'-verhaal, maar dat vertel ik jullie morgen allemaal.

Ah ja, voor ik stop, nog even vermelden dat ik gisteren NIET gelopen heb ... 't was 's avonds te warm: slechts 5 graden onder 0! En ook het feit dat ik stikkapot zat van de autorit en het feit dat ik nergens mijn versnellingen deftig zou kunnen trainen (rustig lopen gaat, maar versnellen noemen ze in het Fins 'schuifopuwsmoelos') hebben hiertoe bijgedragen.

Morgen terug gewoon een bericht in het Nederlands (ahum), want dan ben ik terug in 't land!

10:32 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Het ziet er allemaal wel mooi uit, zolang je er niet door moet natuurlijk.

Gepost door: Marc | 24/01/2007

Hallo Geert,

leuke verhalen over een prachtige koude ervaring. Als je het leest waan je jezelf ook bijna in Finland!

Groeten Geert

Gepost door: Geert | 24/01/2007

En te bedenken dat mijn kids vanmorgen door het dolle heen waren toen ze het ietsiepietsie Westvlaamse sneeuw zagen liggen buiten.... De Finse trommelvliezen waren wellicht "geknapt"....

Gepost door: jogginggirl | 24/01/2007

Finland Misschien had je beter spikes meegenomen, dan had je toch nog wat versnellingen kunnen trainen in de sneeuw :-) NB: Ondanks het barre Finse klimaat is een van de grootste afstandslopers uit de geschiendenis (Lasse Viren) toch een Fin !

Gepost door: patrick | 24/01/2007

-5° Perfect begrijpelijk dat je bij die tropische temperaturen niet gaat lopen hoor Geert ;-)
ben wel stikjaloers, de Skandinavische landen staan al jaren op m'n verlanglijstje om eens te bezoeken. Geniet er nog van!

Gepost door: Ruthje | 25/01/2007

wit Leuk om een loopje in Finland te doen!!

Gepost door: Ronald | 27/01/2007

De commentaren zijn gesloten.