23/01/2007

Suomi

Gisteren ben ik dus in de ijskoude avond gaan lopen ... ik was van plan om een kleine 5 kilometer in lichte looppas aan wat sightseeing te doen.
Op het moment van mijn vertrek was het 24 graden onder het door mijnheer Celcius bepaalde vriespunt. Op zich is dit geen probleem, mits je de juiste kleding aan hebt: muts, isothermisch onderhemdje met daarboven een loopshirt met daarboven een loopshirt mat lange mouwen en windstop met daarboven een loopvestje ... ik had beter 2 dagen verlof gevraagd om me aan te kleden! Maar kom, dit om te zeggen dat ik me goed had voorbereid. Uiteindelijk valt 't mee: in het begin zijn de handen en het (onbeschermde) gezicht koud, maar dit betert na een paar kilometer. Wél grappig is dat ik normaal een hevige zweter ben, maar daar was gisteren absoluut niets van te merken: geen druppeltje zweet wist gisteren aan de ongemeen strenge supervisie van mijn poriën te ontsnappen!

Uiteindelijk is mijn geplande 5k, mede dankzij mijn ongelooflijk oriënteringsvermogen en uitzonderlijk talent inzake verkeerde richtingen in te draaien uitgelopen tot bijna 7k, maar het was heerlijk om zo rustig door de besneeuwde straten te lopen, langs de ene kant afwisselend geflankeerd door Pipi Langkous-achtige gebouwen en statige mansions en overheidsgebouwen (verschil met bij ons: hier herken je een overheidsgebouw aan de vlag of het wapenschild aan de buitenkant, en niet aan de lelijkheid of architectonische onbekwaamheid van de ontwikkelaar), en langs de andere kant de immer aanwezige Golf van Finland. Voor een kaartje van het loopje verwijs ik met plezier naar de onderste regionen van dit bericht.

Finland is trouwens altijd één van mijn favoriete plaatsen geweest om naar toe te komen ... de betoverende schoonheid en ongereptheid van dit land blijven me nog altijd met verstomming slaan.
Trouwens, gisteren tijdens mijn loopje ben ik (per ongeluk) ook even in de buitenwijken van Helsinki verzeild geraakt, en zelfs daar voel je je op geen enkel moment onveilig ... je kan er bij wijze van spreken in je blote flikker in het holst van de nacht over straat lopen en dan nog, veilig thuis geraken. Probeer dat maar eens in Brussel ... zelfs naakt kleden ze je daar uit!
En proper dat het hier is! Geen papiertje op straat, geen hondenstront aan de schoenen: NIKS!

Op dit moment werk ik in Hanko, het meest zuidelijke stukje Finland, lokaal beter bekend als het Benidorm van Finland. Deze naam dankt het aan z'n microklimaat dat er voor zorgt dat je hier in de zomer over de koppen kan lopen, en zlfs nu was het vanmorgen zo maar eventjes 7 graden warmer dan in Helsinki: -12 in plaats van -17!
Op de foto onderaan zie je me in het gezelschap van Bram, een ex-collega uit Brussel die hier ooit eens enkele dagen moest komen werken, de ware liefde in de ogen van een Finse schoonheid vond en besloten heeft om er de rest dan ook maar bij te nemen. Sinds enkele maanden woont en werkt hij hier in de onderbuik van Suomi. Zijn lotgevallen zijn trouwens ook blogsgewijs te volgen op Bram in Funland.
CIMG1045Helsinki tour

14:19 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Waar is al die sneeuw Zeg Geert, ge zijt er mee aan het rammelen he; de stoere uithangen en beweren dat je aan -24° buiten loopt, maar op dat kaartje is geen vlok sneeuw te zien zulle :-p

Gepost door: Julie | 23/01/2007

jaloers Awel, nu krijg je me jaloers zie...
Hier klaagt men van de eerste echte kou en jij kan genieten in een heuse 'frigo', man man man.
Allez, geniet er nog van en hou ons op de hoogte hé.

Gepost door: bewa | 23/01/2007

Brrrrr Geert!! Wat vreselijk koud! Maar de sneeuw maakt het wel goed, neem je een beetje mee?

Gepost door: Petra | 23/01/2007

... In uw blote flipper op't straat? Bij -24°?

Gepost door: Homer | 23/01/2007

Geweldig Door een probleem kon ik enige tijd niet reageren op de logs van skynet. Maar na uitleg van Skynet werkt alles weer na behoren. Jij zoekt de kou wel op zeg, maar ik kan me goed voorstellen dat wanneer je gekleed bent als een ijsbeer er geen druppel zweet is te zien. Ooit een IJsbeer zien zweten!!!!

Gepost door: Rich@rd | 23/01/2007

reactie Leuk blond vrouwtje heeft hij daar aan de haak geslagen.
Het was hier bloedheet met een temparatuur van -3

Gepost door: koen | 23/01/2007

Benidorm Morgen in short gaan lopen bij die -12°
Naar het schijnt geven ze een hittegolf uit. Ong -10°C

Gepost door: Byrntie | 23/01/2007

Pas op als je weer terugkomt, dat je niet uitdroogt of je verbrandt !

Gepost door: jogginggirl | 23/01/2007

Wist-je-datje Tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen werd de meest bijzondere prestatie geleverd door de Finse hardloper Paavo Nurmi die zowel de 10.000 meter als de 8.000 meter loop won en uiteindelijk met drie gouden medailles naar huis ging. Finland won in totaal negen hardlooponderdelen.

Geert, je zal gegarandeerd vruchten kunnen plukken van je trainingen ginds!
Grtz!

Gepost door: AnnAlice | 24/01/2007

Bedankt! ...voor de link naar het blog van Bram.
Altijd heb ik bewondering voor mensen die de stap naar emigratie effectief zetten - een knap lief en werkzekerheid maken die stap natuurlijk een pak lichter. Ik wens Bram veel geluk en een fijne eerste winter, want ondanks de charme ervan op een scherm of foto, is dat ginds best wel een moeilijke tijd, denk ik.
Grtz!

Gepost door: AnnAlice | 24/01/2007

You Lucky Bastard ! Geert, ik weet waar je over praat / schrijft ! Ik heb enkele jaartjes terug ook naar Zweden en Finland gereisd, ook in de winter. En inderdaad, zo'n prachtig wit landschap : PRACHTIG ! Ik heb er zeer mooie herinneringen aan ! Geert, als je de mogelijkheid hebt om er een traditionele sauna te pakken : zerker doen ! Met maretakken wat slaan (bloedsomloop) en dan in uwen blote flikker in de sneeuw !....
Enne Geert, een tip : Als je nog eens gaat lopen in Helsinki, zoek dan eens het park op. Je kan er een mooi toertje rond het meer lopen. Ik denk rond de 8 kilometer. Veel succes ginds enne, breek uw benen niet hé... hahaha... !!!

Gepost door: koen | 24/01/2007

De commentaren zijn gesloten.