13/01/2007

Wereldrecords

Niet dat het breken van een wereldrecord me elke dag bezig houdt (hoogstens 2 keer per week), maar ik zou het in mijn berichtje van vandaag even over dit onderwerp willen hebben, en dit naar aanleiding van een artikeltje in Het Nieuwsblad van 2 dagen geleden.

Het artikeltje stond afgedrukt onder de titel 'Honderd meter lopen kan niet sneller dan in 9'29" '.
In het verslagje dat volgt legt de auteur enkele berekeningen voor van 2 Tilburgse econometristen.
asafa powellNu dacht ik altijd al dat een econometrist iemand is die zich bezig houdt met het zo economisch mogelijk laten tikken van een wandklok, maar blijkbaar bestudeert dit slag van mensen ook hardlopende en kaalgeschoren negers die met een als van diarree vertrokken gezicht (zie foto) na een spurtje van 100 meter tegen een dikke turnmat te pletter laten remmen.
En aldus behoort het volledig tot hun actieterrein om te berekenen tot in welke mate de gevestigde wereldrecords in allerlei atletiekdisciplines nog kunnen verbeterd worden.
Het is inderdaad niet denkbeeldig dat we op een punt gaan komen waar geen mens nog hoger of verder kan springen, sneller kan spurten of verder gooien met handige gebruiksvoorwerpen zoals daar zijn kogels, speren, hamers en schotelantennes.

Onze Tilburgse vrienden, netjes luisterend naar de typisch Nederlandse namen John Einmahl (nicht zweimahl  ... ik kan toch zóóóóó heerlijk flauw zijn ) en Jan Magnus (had hij Magnum geheten, dan kon ik tenminste nog iets verzinnen met een lekkernij op een stokje, maar helaas, pindakaas, 't mocht niet zijn) hebben uitgerekend dat het huidige wereldrecord op de 100m van Asafa Powell, momenteel 9"77, nog hooguit kan verbeterd worden tot 9"29. Hiermee is het koningsnummer van de atletiek echter wél de discipline die, relatief gezien, nog het meest voor verbetering vatbaar is, want wat betreft de marathon zou er slechts een groeimarge zijn van 49".
Dus volgens de beide heren wetenschappers zou het huidige wereldrecord (Paul Tergat in 2u04'55") nooit onder de 2u04' kunnen duiken!!!

Awel, persoonlijk denk ik dat ze daar mis in zijn ... de grens kan niet eindeloos gerokken worden, en ik ga hier niet beweren dat de 2 uur-grens ooit doorbroken zal worden, maar ik ben ervan overtuigd dat er binnen afzienbare tijd wel één of andere Keniaan uit een onooglijk bergdorpje netjes na 2 uur en 2 minuten in Rotterdam onder de douche kan gaan staan.
Wat denken jullie?

13:55 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Met de stormwinden van deze week zou je al eens vlugger gelijk kunnen hebben dan je denkt ! Spijtig dat de kustmarathon afgeschaft is, die was steeds wind mee...
Je kan natuurlijk ook zelf trainen voor empirisch bewijs .....

Gepost door: jogginggirl | 13/01/2007

paula Eerst paula bevallen en dan duikt zij onder de 2.04.
Heb even bij gelzen en wat een marathon in dublin geert,supertijd!!
Leuk om je weer te lezen...xx

Gepost door: martine | 13/01/2007

WR verbeteren ooit lopen ze onder de 2 uur. Maar 't zal een Europeaan zijn!

Gepost door: etienne | 13/01/2007

Het zal blijven doorgaan Uiteraard zullen deze mensen horen tot de knapste bollen die ons land rijk is en zal de berekeningen moeilijk kunnen terugspreken.
Toch zijn er weer anderen die zich met onderzoek richten op het verbeteren van records en zoals we dat elke keer weer zien bij het schaatsen, lukt dat keer op keer.
In de atletiek zal het niet anders zijn. Daar ben ik van overtuigt. En wie had gedacht dat de marathon ooit sneller gelopen zou worden dan 2.06.51

Gepost door: Lodewijk | 13/01/2007

2 uur? het duur nog even maar die 2 uur gaat eraan.. ik voorspel 2012, OS Londen, zal een of andere Keniaanse geitenmelker, die als sinds zijn jeugd achterna wordt gezeten door leeuwen, bronstige olifanten en schietgraage warlords een tijd noteren van 1:59:58

U kunt nu uw wedschappen afsluiten bij Bookie Geert

Gepost door: Ronald | 14/01/2007

Haile 2u02, laat staan 2u00, dat lijkt me iets te scherp. Maar vooral dat van die Keniaan, forgit it! Nog nooit van Haile Gebreselassie gehoord, zeker ? ;-)

Gepost door: Hank | 14/01/2007

De commentaren zijn gesloten.