07/09/2006

Key Lime Explosion

Lopen in Portugal is niet te vergelijken met lopen in België, zoveel is me gisteren duidelijk geworden.
Ten eerste is er het klimaat ... na gisterenmorgen mijn gemiste dinsdagtraining te hebben ingehaald, was het gisterenavond de beurt aan de traditionele woensdagtraining: 1u30' aan 135-140bpm. Ik begon eraan rond een uur of 9, en dan is de temperatuur hier perfect: rond de 25 graden, geen zon (het gaat hier op 2 minuten van licht naar donker) en, aangezien het hotel dicht bij de zee staat, een aangenaam zeebriesje.
Dit zeebriesje zorgt meteen ook voor mijn 'ten tweede': gisteren heb ik regelmatig aan onze kustjongens gedacht ... zij mogen zich erg gelukkig achten dat ze hun trainingen kunnen afwerken door met Jodium bezwangerde lucht ... je proeft gewoon de superieure luchtkwaliteit.
Ten derde kan je hier geen 10 meter vlakke weg vinden: je shift constant tussen 'omhoog' en 'omlaag', je blijft hier nooit echt in je tempo hangen.


De training zelf dan: uiteindelijk heb ik 1u42' gelopen voor nét geen 20 km, wat gezien de vele klimmetjes die ik ben tegengekomen behoorlijk is. Van het hotel is het exact 2 km tot aan de zee, en daar heb ik dan de stranden gevolgd tot aan het einde van de promenade in Cascais. Op de terugweg vond ik nog een mooie klim van ongeveer anderhalve km tot aan het hotel en dit is het enige punt waar m'n hartslag even hoger dan gepland is gekomen (146bpm), voor de rest bleef hij netjes onder controle. Voor mijn doen heb ik dus goed gelopen & m'n training heeft me voorbij enkele prachtige plaatsen gevoerd, dus tot jullie spreekt een tevreden Marathon Geert.

En dan nu ... omdat belofte nu eenmaal schuld maakt ... de volgende aflevering in het feuilleton 'lachen met Geert'. Dit keer staan mijn culinaire avonturen van vorige week vrijdag centraal. Alvorens tot het volledige verhaal over te gaan, wil ik jullie wel eerst even verwittigen dat het vervolg van deze blog wel zeer expliciet beeldmateriaal bevat. Als jullie problemen van persoonlijke of religieuze aard hebben met foto's van mannen in keukenschort, ontplofte taarten of fruit in chocoladesaus, dan is het misschien beter om naar de brailleversie van deze blog te surfen en niet meer naar het scherm te kijken. Deze regel is ook geldig wanneer bovenvernoemd beeldmateriaal door de regering van het land waar u zich momenteel bevindt deze beelden als strafbaar stelt. Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb!

Het verhaal dan ...
Vrijdagavond had Tania haar zus + echtgenoot uitgenodigd voor een etentje, gevolgd door een spelletjesavond.
Uiteraard werd deze uitnodiging met plezier aanvaard, want Caroline & Jurgen (om er ineens maar een naam op te plakken) zijn, net als de familie Marathon Geert, spelletjesfanaten van het eerste uur. Verder is het zo dat Tania tot ver buiten onze familiale grenzen bekend staat als een fantastische keukenprinses.
Omdat ik soms wel eens durf te vergeten wat zoal mijn zwakke punten zijn ('t zijn er ook zo veel om te onthouden ...), vertelde ik Tania dat ik, en niemand anders, voor het dessert zou zorgen. Vol zelfvertrouwen gaf ik aan Tania een winkelbriefje met de ingrediënten uit het recept dat ik van Petra heb gekregen om hééééééérlijke Key Lime Pie te maken. Met angstzweet op het voorhoofd vertrok Tania naar de winkel, terwijl ik mijn zaterdagse trainingsnood nog even gauw ging ledigen.

Na de training en de obligate douche ben ik dan maar in culinaire actie geschoten. Nu is er een probleem met recepten uit Nederland die je in Vlaanderen wil klaarmaken: niettegenstaande we dezelfde taal spreken en allemaal met de Limburgers lachen () zijn de verschillen toch groot genoeg om in een grootwarenhuis bij meerdere ingridiënten te twijfelen. Zo denk ik bvb. dat wat ik voor 'gecondenseerde melk' heb gebruikt niet 100% het product was dat Petra bedoeld heeft. Gevolg: de middelste laag (de Key Lime Pie bestaat uit 3 lagen) is veel te lopend de oven ingegaan, de bovenste 2 lagen mengden zich halverwege het bakproces en, hoewel geur en kleur me toch nog een beetje hoop gaven, ik haalde ze eerlijk gezegd met een klein hartje terug uit de oven.

Toen ik uiteindelijk besloot om de taart uit de bakvorm te halen, oversteeg ze in extreme maten de natuurlijke grenzen van het voorziene bord, en in een reflex om de boel toch nog te redden, draaide ik ze op z'n kop, met de metalen onderkant van de bakvorm naar boven.
Resultaat: m'n Key Lime Pie werd een Key Lime Explosion, met sporen die tot ver in de keuken terug te vinden waren.
Gelukkig kon Tania nog een 'plan B' verzinnen door een chocoladefondue als dessert op tafel te zetten.

Petra, kan je in Amsterdam een half uurtje vrij maken voor mij? Wij moeten eens praten ... over Key Lime Pie!

Hieronder enkele foto's:
Op de eerste was alles nog 'koek en ei', op de tweede zie je de omgedraaide taart, en de derde is er een van 'plan B'.
By the way, de restanten van mijn baksel waren eigenlijk best wel lekker, dus wie een motivator zoekt om z'n ganse keuken beginnen te kuisen mag me steeds eens uitnodigen. Gelieve wel tijdig te reserveren, want ik kreeg reeds vele aanvragen!

16:38 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Explosion HAHAHAHAHAHAHA.... deze aflevering "lachen met Geert" was een geslaagde !

Ik kook ook (af en toe) wel eens en waag mij soms aan enkele culinaire hoogstandjes. Het ene lukt al wat beter dan het andere. Maar telkens ik mij aan een (gelijk welke) dessert waag, is het gegarandeerd een flop. Al dat werk voor niets -zucht- Bij deze... I can understand your "defeat" ;-)

En nogmaals Geert : HAHAHAHA.... ;-)
Op naar de volgende aflevering !

Gepost door: kj | 07/09/2006

Key Lime Pie ... Hey, Jamie Oliver,
We verwachten een kookdemonstratie - of toch op zijn minst degustatie - tijdens de volgende web-log-loop.
Troost je, aan het kookfornuis maakt ene frank spencer zijn naam meer dan waardig :-)

Gepost door: frank spencer | 07/09/2006

pizza het lijkt wel de pizza die ik gisteren gegeten heb iets voorbij antwerpen richting turnhout bij de pizzahut.
Is dat bovenste allemaal peporoi heeerlijk!

Gepost door: koen | 07/09/2006

keukenprins ik heb meer het idee dat je je lezers wilt hypnotismeren met die blik in je ogen..

Gepost door: Ronald | 07/09/2006

Hoe krijg je het voor elkaar? Wat heb je allemaal gedaan Geert? We moeten ècht praten, want een explosie van een Key Lime heb ik nog nooit gezien!
Idee voor een volgende web log loop...lopen en koken met Geert, Frank en Petra? Wie weet hoeveel keukenprinsen en prinsessen er tussen de webloggers zitten.....
'Hoe maak ik een goede Key Lime Pie voor dummies'.....

Gepost door: Petra | 07/09/2006

Samen koken in Lier? Ik haal de volgende weblogloop zeker niet als actieve deelnemer (wegens lesgeven tot 12u00 in Gent). Ik slaagde er ooit in om rijst uit zijn zakje ('builtje') te doen omdat mij dat veel mooier en logischer leek. Sedertdien ben ik over de middag persona non grata in de Gentse keukens. Misschien kunnen we in Lier samen eens een heerlijke caloriebom bereiden?
Wat de spelletjes betreft : ik kocht onlangs De Kolonisten van Catan en het bleek een schot in de roos!
Nog veel Portugees loopplezier en hopelijk vind je een paar mooie omlopen.

Gepost door: Sven | 08/09/2006

De commentaren zijn gesloten.